• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μαρίν Λεπέν κατά Ερίκ Ζεμούρ: Είναι πολύ ακραίος ακόμη και για μένα

    • Bloomberg
    H Μαρίν Λεπέν μιλά μπροστά από μια γαλλική σημαία

    Μαρίν Λεπέν


    Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του επίσης ακροδεξιού αντιπάλου της Ερίκ Ζεμούρ, λέγοντας ότι η εκστρατεία του κατά της μετανάστευσης είναι πολύ ακραία ακόμη και για εκείνη.

    «Δεν φέρνει τίποτα περισσότερο εκτός από βαρβαρότητα» είπε η Λεπέν για τον πρώην ειδήμονα των μέσων ενημέρωσης σε συνέντευξή του στο Παρίσι στο Bloomberg TV. «Πρέπει να είμαστε σταθεροί, ξεκάθαροι, να προειδοποιούμε για το τι πρόκειται να κάνουμε, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε βάρβαροι. Δεν χρειάζεται να επιτεθούμε στους ανθρώπους».

    Η 53χρονη υποψήφια για την γαλλική προεδρία είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε κάποια μέλη του περιβάλλοντος του Ζεμούρ στην ομάδα της, χαρακτηρίζοντάς τα «εξαιρετικά ακραίους».

    Αφού έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν το 2017 μετά από μια διχαστική και ταραχώδη εκστρατεία, η τελευταία ευκαιρία της Λεπέν να μπει στα Ηλύσια είναι πιθανότατα τον Απρίλιο. Προοπτική που έγινε ακόμη πιο δύσκολη με την είσοδο στον προεκλογικό αγώνα του Ζεμούρ και της υποψήφιας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Βαλερί Πεκρές.

    Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν την Λεπέν να μετακινηθεί προς το κέντρο.

    Η Λεπέν ξεκίνησε την προσπάθεια να αλώσει το Μέγαρο των Ηλυσίων το 2011, όταν παρέλαβε το κόμμα από τον πατέρα της, τον εθνικιστή Ζαν Μαρί Λεπέν. Το κίνημα του Λεπέν είχε κυρίως αντισημιτικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα.

    Στη συνέχεια, η Λεπέν απαγόρευσε τη ρατσιστική, ξενοφοβική και αντισημιτική γλώσσα μεταξύ των μελών της, αν και δεν κινήθηκε πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έδιωξε και τον πατέρα της από το κόμμα το 2015.

    Αν και η στρατηγική αυτή την βοήθησε να γίνει πιο mainstream, δεν ήταν αρκετή το 2017, όταν έχασε από τον Μακρόν με διαφορά 33 ποσοστιαίων μονάδων.

    Στροφή προς Κέντρο

    Τα επόμενα χρόνια, άλλαξε το όνομα του κόμματος, έκανε στροφή στο θέμα της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και άμβλυνε τη ρητορική της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα θέλει να φέρει αλλαγές από μέσα, όπως οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ο μεταναστευτικός νόμος, με την ενθάρρυνση των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι παρόλο που οι ψηφοφόροι επικρίνουν τον τρόπο λειτουργίας του μπλοκ, το Frexit δεν είναι μια δημοφιλής λύση.

    Λέει επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της ενώ υιοθέτησε και μια πιο ήπια προσέγγιση για την οικονομία. Επιπλέον έχει αποκλείσει αυτούς που προσβάλλουν δημόσια τους ομοφυλόφιλους.

    Ενώ οι δημοσκόποι αρχικά προέβλεπαν επανάληψη της μονομαχίας του 2017 στην φετινή ψηφοφορία, η εμφάνιση των Ζεμούρ και Πεκρές ανέτρεψε αυτή την πρόβλεψη.

    Ο Ζεμούρ, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους, έχει διεισδύσει στη βάση της Λεπέν και έχει δελεάσει κορυφαίους αξιωματούχους από το κόμμα της, παρόλο που η εκστρατεία του έχει υποχωρήσει σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

    Η Πεκρές από την άλλη, κινείται ανοδικά. Αυτή και η Λεπέν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν.

    Μόνο οι δύο πρώτοι περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Μαρίν Λεπέν: Ακόμη τοξική

    Στην ίδια συνέντευξη, η Λεπέν είπε ότι δυσκολεύεται να λάβει τραπεζικό δάνειο, κάτι που μπορεί να την αναγκάσει να πραγματοποιήσει μια καμπάνια πολύ χαμηλού κόστους. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι εξακολουθεί να θεωρείται τοξική από επιχειρηματικούς κύκλους, παρά τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί αξιόπιστη πολιτικά.

    Η Λεπέν περιέγραψε τον Μακρόν και τον Πεκρές ως οπαδούς της παγκοσμιοποίησης και είπε ότι είναι «ακριβώς το ίδιο» όσον αφορά την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών.

    Επιτέθηκε κατά του Ζεμούρ για τις θέσεις του απέναντι στις γυναίκες, ο οποίος στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πέρυσι, France Hasn’t Said It Last Word, τις χαρακτηρίζει «λάφυρα» για «κάθε ταλαντούχο άνδρα που λαχταρά να ανέβει στις κοινωνικές βαθμίδες».

    Η μετατόπιση προς το κέντρο είναι γεμάτη κινδύνους, καθώς η Λεπέν θα μπορούσε να χάσει τα διαπιστευτήριά της ως αντι-ελιτίστρια, ένα βασικό στοιχείο που την ενώνει με την εκλογική της βάση.

    Φρόντισε να αφήσει την πόρτα ανοιχτή στους υποστηρικτές του Ζεμούρ, λέγοντας ότι «η αρχή είναι να προσπαθήσουμε να ενώσουμε». Σίγουρα θα χρειαστεί τις ψήφους τους εάν περάσει στον δεύτερο γύρο ή αν δεν λάβει την υποστήριξη 500 εκλεγμένων αξιωματούχων, μια νομική προϋπόθεση για να είναι κανείς υποψήφιος για την προεδρία στη Γαλλία.

    Εάν ο Ζεμούρ παραμείνει στην κούρσα μέχρι το τέλος, «το μόνο πράγμα που μπορεί να πετύχει είναι να νικήσει τις εθνικές ιδέες», είπε η Λεπέν. «Ίσως είναι ο εγωισμός. Μερικές φορές, όταν οι άντρες κάνουν παράλογα πράγματα, είναι θέμα υπερηφάνειας».

    Γαλλία: Ο Ερίκ Ζεμούρ διευρύνει τη διαφορά έναντι της Μαρί Λεπέν

    Η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματός της



    ΣΧΟΛΙΑ