• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Λιγότεροι χρήστες εμπορεύονται κρυπτονομίσματα στα μεγάλα ανταλλακτήρια

    • Bloomberg


    Η ιδέα ότι περισσότεροι άνθρωποι εμπορεύονται κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι λάθος.

    Λιγότεροι άνθρωποι στέλνουν bitcoins σε μεγάλα ανταλλακτήρια τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον ανιχνευτή δεδομένων για κρυπτονομίσματα TokenAnalyst. Μετά το αποκορύφωμα του 2017, ο αριθμός των μοναδικών διευθύνσεων που στέλνουν το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο σε ανταλλακτήρια όπως το Binance και το Bitfinex μειώνεται, όπως διαπιστώνει.

    Ο αριθμός των διευθύνσεων που στέλνουν το token στην πλατφόρμα συναλλαγών Bitfinex είναι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια, ενώ ο αριθμός για την Binance στη Μάλτα – το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων κατ’ όγκο στον κόσμο – μειώθηκε στα επίπεδα των αρχών του 2018, σύμφωνα με το TokenAnalyst.

    Αυτό σηματοδοτεί μια «έλλειψη λιανικού ενδιαφέροντος σε γενικές γραμμές σήμερα για τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Sid Shekhar, συνιδρυτής του TokenAnalyst με έδρα το Λονδίνο. «Αν πάμε με το αφήγημα “το bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους ύφεσης”, ο αριθμός των νέων χρηστών/αγοραστών θα έπρεπε να αυξάνεται».

    Άλλα δεδομένα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ο συναλλαγματικός όγκος των bitcoins σε αμερικανικά δολάρια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Μάιο και κινείται πτωτικά από το αποκορύφωμα του 2017, σύμφωνα με το Blockchain.com. Η επισκεψιμότητα μέσω Διαδικτύου στο Binance και το Bitfinex που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ είναι σε χαμηλό τετραμήνου, σύμφωνα με το SimilarWeb.

    Τούτου λεχθέντος, τα δεδομένα χρηστών κρυπτονομισμάτων είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν λόγω του ανώνυμου χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των περιουσιακών στοιχείων. Η δραστηριότητα συναλλαγών bitcoins on-chain έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί φέτος, φτάνοντας στο απόγειό της τον Ιούλιο μετά από ένα ράλι τιμών που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την υπηρεσία Chainalysis.

    Αντιμέτωπα με λιγότερους ενεργούς εμπόρους, τα ανταλλακτήρια- που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους από αμοιβές επί των συναλλαγών – στρέφονται όλο και περισσότερο στους δραστήριους χρήστες. Μόνο περίπου το 11% όλων των κατόχων κρυπτονομισμάτων έστειλαν κέρματα σε κάποιον – ως εμπόριο ή πληρωμή – μία ή δύο φορές την εβδομάδα πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 200 χρήστες που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

    Για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών και το ποσό των χρεώσεων που μπορούν να τους επιβάλουν, ορισμένα ανταλλακτήρια, όπως το Binance και το Bitfinex, έχουν αναπτύξει ή επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα margin trading, επιτρέποντας στους χρήστες να δανειστούν κεφάλαια για κερδοσκοπία. Η Binance άρχισε να δοκιμάζει με χρήστες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυτόν το μήνα, αφού επέτρεψε σε εμπόρους να δανείσουν τα χρήματά τους σε άλλους τον Αύγουστο.

    «Όσο περισσότερα προϊόντα προσφέρεις, τόσο πιο πολύ κολλάει ο πελάτης σου», δήλωσε ο Jeff Dorman, επικεφαλής διευθυντής επενδύσεων της Arca, ενός διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Λος Άντζελες, που επενδύει σε κρυπτονομίσματα. «Όλοι οι καταναλωτές προτιμούν ένα one-stop shop».

    Η κρίση στην ανάπτυξη των χρηστών φαίνεται επίσης να ωθεί ορισμένα από τα 200 και πλέον ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προς συγχώνευση.

    «Το γενικότερο τοπίο των συναλλαγών είναι πολύ κατακερματισμένο», ανέφερε ο Ian Taylor, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Galaxy Digital Holdings, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Υπήρξαν πολλές πλατφόρμες ανταλλαγής που ξεκίνησαν τους τελευταίους 6-12 μήνες, οι οποίες προσφέρουν ελάχιστα διαφοροποιημένες υπηρεσίες. Αυτό που θα περίμενα να δω με την πάροδο του χρόνου είναι κάποιο είδος ενοποίησης που θα ενισχύσει την ανάπτυξη των χρηστών».



    ΣΧΟΛΙΑ