• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κερέ και πληθωρισμός «προσγειώνουν» απότομα τα ομόλογα της Ευρωζώνης

    • Bloomberg


    Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2018, με αιχμή τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, μετά τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η παράταση του προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη μπορεί να είναι η τελευταία.

    Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη σημείωναν οι 30ετείς τίτλοι του γερμανικού Δημοσίου, ακολουθούμενοι από τα ολλανδικά και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, ενώ απώλειες κατέγραφαν και τα βρετανικά gilts.

    Ο Κερέ είπε ότι δεδομένης της πορείας της οικονομίας της περιοχής, υπάρχει εύλογη πιθανότητα η παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο να είναι η τελευταία, εκτός εάν υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο ενέτεινε τις πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα.

    «Η πτωτική κίνηση των τιμών των bunds οφείλεται στον συνδυασμό του πληθωρισμού στη Γερμανία και των δηλώσεων του Κερέ, ο οποίος οδήγησε σε μια επαναξιολόγηση των προσδοκιών για το QE και τα επιτόκια», υποστηρίζει ο Christoph Rieger, υπεύθυνος στρατηγικής στην Commerzbank.

    Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων ενισχύονταν κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,46%. Αντιστοίχως, οι αποδόσεις των 30ετών τίτλων ενισχύονταν στο 1,31%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 14 Νοεμβρίου και μετά.

    Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων του γαλλικού Δημοσίου σημείωναν επίσης άνοδο στο 0,82%, ενώ των 10ετών gilts βρίσκονταν στο 1,25%.

    Οι χρηματαγορές εκτιμούν πλέον ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά το 2011 θα έρθει στις αρχές του ερχόμενου έτους, ενώ το ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες θα είναι στραμμένο σε τυχόν αλλαγές του guidance της ΕΚΤ σχετικά με την αύξηση του κόστους δανεισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι φέρνει το 2018 στο ΧΑ: Οι εκπλήξεις και τα νέα IPOs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατι τα Hedge Funds ποντάρουν στην άνοδο του πετρελαίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 4+1 επενδυτικοί γίγαντες προειδοποιούν



    ΣΧΟΛΙΑ