• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατι τα Hedge Funds ποντάρουν στην άνοδο του πετρελαίου

    • Bloomberg
    πετρελαιοπηγή


    Όσοι ποντάρουν στην άνοδο του πετρελαίου ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά με αρκετά όπλα στη φαρέτρα τους και αυτό χάρη στον ΟΠΕΚ. Οι ενδείξεις ότι το καρτέλ κερδίζει τον πόλεμο με το σχιστολιθικό πετρέλαιο αυξάνονται και οι διαχειριστές Κεφαλαίων τον έχουν ήδη αντιληφθεί: Τα συνδυασμένα στοιχήματα τους για την άνοδο της τιμής τους αργού πετρελαίου West Texas και του Brent έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το Δεκέμβριο. «Τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, θα παραμείνουν το ίδιο αισιόδοξοι», λέει ο Ashley Petersen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Stratas Advisors στη Νέα Υόρκη. «Ο Ιούνιος θα είναι ένα πραγματικό σημειό καμπή διότι τότε θα ακούσουμε για το μέλλον της συμφωνίας, και εάν ο ΟΠΕΚ δεν προβεί σε λεπτούς χειρισμούς, τότε θα υπάρξει ανησυχία ότι η αγορά θα γεμίσει με πετρέλαιο ξανά», συμπληρώνει.

    Την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς τα προθεσμιακά συμβόλαια ενισχύθηκαν πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και τα 67 δολ. στο Λονδίνο για πρώτη φορά απ’ τα μέσα του 2015, έπειτα από ένα ράλι 40% που ξεκίνησε μετά τον περασμένο Ιούνιο. Το ράλι πυροδοτήθηκε στον απόηχο μίας καλά ενορχηστρωμένης καμπάνιας της οποίας ηγήθηκαν η Σ. Αραβία και η Ρωσία για την ενίσχυση και την επέκταση των περιορισμών στην παραγωγή που ήδη είχαν επιβάλει οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

    Η προσπάθεια οργανώθηκε με μία συνάντηση στη Βιέννη το Νοέμβριο όπου ο Οργανισμός και οι Σύμμαχοι του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο μεταξύ τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν περίπου κατά 20% σε σχέση με την κορύφωση τους τον περασμένο Μάρτιο και στο τέλος της χρονιάς πλησίασαν στα χαμηλότερα επίπεδα απ’ τον Οκτώβριο του 2015.

    Αν και η απειλή μία μεγαλύτερης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου του χρόνου εξακολουθεί να υπάρχει, οι παραγωγοί τελειώνουν τη χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία απ’ ότι είχαν πέρυσι τέτοιο καιρό. Υπό την πίεση των επενδυτών να επικεντρωθούν στα κέρδη έναντι της ανάπτυξης, οι εταιρείες περιόρισαν την εξερεύνηση προς ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων σε σημείο που στις ΗΠΑ δεν υπήρξε καν τέτοια δραστηριότητα αυτό το μήνα.

    «Η προσδοκία είναι ότι η επανισορρόπηση θα συνεχιστεί», λέει ο Gene McGillian, αναλυτής της Tradition Energy με έδρα το Stamford του Connecticut. «Έχουμε προσεγγίσει ένα σημείο που πραγματικά πρέπει να δούμε μία σταθερή ροή θετικών πληροφοριών», συμπληρώνει.

    wti

    Η αισιοδοξία πάντως δεν ήταν τόσο εμφανής στην αρχή του τρέχοντος έτους. Οι ανησυχίες ότι οι προσπάθειες που έκανε ο ΟΠΕΚ δεν ήταν αρκετές και ότι θα έπεφταν στο κενό μέχρι το Μάρτιο του 2018 είχαν οδηγήσει τους short sellers να κυριαρχήσουν στην αγορά για αρκετούς μήνες με το West Texas να υποχωρεί ως τα 40 δολ. τον περασμένο Ιούνιο.

    Προς τούτο βοήθησαν και τα παγκόσμια γεγονότα που προκάλεσαν αναταράξεις στην αγορά, όπως η καταιγίδα Χάρβεϊ, οι πρόσκαιρες διακοπές στην τροφοδοσία απ’ τη Λιβυή και το Κουρδιστάν κοκ.

    Μία απ’ τις πιο αξιόλογες αλλαγές που επήλθαν το 2017 στις τάσεις της αγοράς, αν και περισσότερο τεχνικής φύσεως, ήταν η αλλαγή στην καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων – πρώτα για το Brent και τελευταία για το West Texas. Τα συμβόλαια βραχυπρόθεσμης παράδοσης διαπραγματεύονται με Premium έναντι αυτών μακροπρόθεσμης παράδοσης καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η προμήθεια περιορίζεται. Η συγκεκριμένη τάση που στην αγορά λέγεται «backwardation» είχε να φανεί απ’ το 2014.

    curve

    Τα Hedge funds απ’ τις 12 Δεκεμβρίου έχουν αυξήσει τις καθαρές θέσεις long στο Brent σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και έκτοτε τα έχουν διατηρήσει σε αυτά. Σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπεύθυνη για τα προθεσμιακά συμβόλαια των εμπορευμάτων (U.S. Commodity Futures Trading Commission) οι καθαρές θέσεις long στο West Texas διευρύνθηκαν κατά 7,3% στα 411.972 συμβόλαια και options κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι θέσεις long αυξήθηκαν 5,3% ενώ οι short υποχώρησαν κατά 11%.

    optimism

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι θέσεις short από swap dealers, που αποτελούν ένδειξη αντιστάθμισης, αυξήθηκαν για 11η συνεχόμενη εβδομάδα σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

    Στην αγορά καυσίμων, οι διαχειριστές Κεφαλαίων αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους στο βασικό δείκτη για την αμερικανική βενζίνη κατά 10%. Στο μεταξύ οι καθαρές long θέσεις στο diesel αυξήθηκαν κατά 26% φθάνοντας νέα επίπεδα ρεκόρ καθώς ο κρύος καιρός έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για θέρμανση.



    ΣΧΟΛΙΑ