• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στην οικονομία του Ντουμπάι

    Ντουμπάι


    Στο Ντουμπάι, η προσοχή στρέφεται συχνά υπερβολικά στην οικονομία του αύριο και λιγότερο στο πρόσφατο παρελθόν.

    Ακόμη και την ώρα που κατασκευάζει το Μουσείο του Μέλλοντος εν όψει των εγκαινίων του επόμενου έτους, ο οικονομικός κόμβος της Μέσης Ανατολής δεν έχει ακόμα ανακοινώσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του από το 2017. Επίσης, απουσιάζουν άλλοι αριθμοί που θεωρούνται βασικοί αλλού, από πωλήσεις λιανικής και αυτοκινήτων μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή.

    Η έλλειψη ακριβούς ανάγνωσης της οικονομίας των 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφήνει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις που ήδη επλήγησαν πέρυσι από τις χειρότερες επιδόσεις των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, να δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν είναι η ώρα να αρχίσουν να αγοράζουν. Το επίσημο κενό τους αναγκάζει συχνά να συλλέγουν πληροφορίες από ανεκδοτολογικές συνομιλίες με λιανοπωλητές, ιδιοκτήτες αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και επιχειρηματικούς ομίλους.

    «Δεν έχουμε πραγματικά μια επίκαιρη άποψη για το τι συμβαίνει τώρα, υπάρχει μια πολύ σημαντική υστέρηση μεταξύ των δεδομένων και της οικονομίας», δήλωσε ο Tarek Fadlallah, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας της Nomura Asset Management στη Μέση Ανατολή. «Αν οι εταιρείες και οι επενδυτές δεν έχουν την πεποίθηση ότι η οικονομία ή ένας τομέας στον οποίο επενδύουν έχει μια πιο φωτεινή προοπτική, τότε είναι πολύ δύσκολο να πάρουν αυτές τις αποφάσεις».

    Οι λόγοι για την έλλειψη δεδομένων δεν είναι σαφείς. Κανείς στο κέντρο στατιστικών στοιχείων του εμιράτου και στο γραφείο επικοινωνίας με τα ΜΜΕ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

    Η αγορά βρίσκεται στο σκοτάδι σε μια εποχή που οι όγκοι συναλλαγών στις τοπικές μετοχές έχουν καταβαραθρωθεί μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, θέτοντας τα σχέδια για αρχικές δημόσιες προσφορές σε αναμονή. Το Ντουμπάι, ένα από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέστη ταχύτερη πτώση των μετοχών πέρυσι από ό,τι οι όμοιοί του στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρότι ανέκτησε τις απώλειες το 2019.

    Μια ομιχλώδης άποψη της οικονομίας είναι επίσης ένα πρόβλημα για τους επενδυτές που επικεντρώνονται σε μεμονωμένες μετοχές. «Είναι σχεδόν σαν να πετάς στα τυφλά» όταν τα στοιχεία λείπουν ή καθυστερούν κατά ένα χρόνο, σύμφωνα με την Patricia Ribeiro, διαχειρίστρια χρημάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη στην American Century Investments, η οποία επιβλέπει περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν κατέχει καθόλου τοπικές μετοχές.

    «Εάν μπορώ να βρω αυτή την πεποίθηση κάπου αλλού στον αναδυόμενο κόσμο, εκεί είναι πιθανότατα που θα πάω και που θα πάνε οι περισσότεροι επενδυτές».

    Ο Γενικός Δείκτης DFM πέρυσι είχε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μια δεκαετία, καθώς η υπερπροσφορά ακινήτων και η μειωμένη ζήτηση για ακίνητα πυροδότησε απώλειες στις μετοχές των εταιρειών. Η 50ήμερη μέση ημερήσια αξία των μετοχών που διακινούνται στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του Ντουμπάι έχει πέσει περίπου 92% από το υψηλό του 2014, όταν η MSCI Inc συμπεριέλαβε επισήμως τα ΗΑΕ στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

    Παρόλο που το Ντουμπάι δημοσίευσε τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ στα μέσα του 2018, η σελίδα για τους εθνικούς λογαριασμούς στην ιστοσελίδα του στατιστικού κέντρου περιλαμβάνει τώρα μόνο τα ετήσια στοιχεία έως το 2017. Ορισμένα από τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας , δεν έχουν επίσης ενημερωθεί εδώ και δύο χρόνια.

    Ποιότητα δεδομένων

    Η αξιοπιστία των στοιχείων του ΑΕΠ των ΗΑΕ εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερη από εκείνη των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας, και έχει χαμηλότερο βαθμό από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Μπαχρέιν, ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία World Economics, που κατέταξε 154 χώρες στον δείκτη ποιότητας δεδομένων που δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Η εξάρτηση από ανεκδοτολογικά στοιχεία στο Ντουμπάι σημαίνει ότι η αγορά είναι πιο ευάλωτη σε κουτσομπολιά και στρεβλώσεις, καθώς οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω «κινέζικων ψιθύρων», σύμφωνα με τον Fadlallah.

    Η Emirates NBD, ο μεγαλύτερος δανειστής του Ντουμπάι, χρησιμοποιεί τις έρευνες των διαχειριστών της ως στιγμιότυπο των επιχειρηματικών συνθηκών, δήλωσε η Khatija Haque, επικεφαλής ερευνών της Emirates NBD στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Μια έκθεση για τα ΗΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο από την HSBC Global Research περιείχε μια μόνο σελίδα κειμένου, ακολουθούμενη από 24 γραφήματα που επικεντρώνονταν σε στοιχεία που ποικίλλουν από τη χρήση του μετρό μέχρι την απασχόληση στον τραπεζικό τομέα.

    Ο Abdul Kadir Hussain της Arqaam Capital ρίχνει επίσης μακριά τα δίχτυα του. Ο Hussain, ο οποίος είναι υπεύθυνος σταθερού εισοδήματος στην επενδυτική τράπεζα με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε ότι βασίζεται σε αριθμητικά στοιχεία που κυμαίνονται από δεδομένα τραπεζικής ρευστότητας και ποιότητας χαρτοφυλακίου μέχρι πληροφορίες σχετικά με ακίνητα από την Dubai Land Department και μεσίτες όπως η Jones Lang LaSalle.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Αναβάθμιση – ψήφος εμπιστοσύνης στη Wind από την Fitch

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Σε ποια πόλη επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ σε όσους κυκλοφορούν με… σαγιονάρες (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Τι γίνεται με τον Τάκη Ρουμελιώτη της Αττικής και οι φήμες για την Κερασίνα Ραυτοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ