• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    JPMorgan: Σημαντική αύξηση κερδών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους

    Jamie Dimon, CEO JPMorgan


    Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η JPMorgan Chase.

    Τα τέλη από την παροχή συμβουλών για συγχωνεύσεις και αναδοχές μετοχών και ομολόγων αυξήθηκαν κατά 25% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ενισχύοντας σημαντικά τα καθαρά κέρδη που ανήλθαν στα 11,9 δισ. δολάρια.

    Ωστόσο, τα έξοδα αυξήθηκαν 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές και η τράπεζα είπε ότι σκοπεύει να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,2%.

    Τα αποτελέσματα της JPMorgan αποτελούν την πρώτη ματιά του τραπεζικού κλάδου μετά το άνοιγμα της οικονομίας στις ΗΠΑ, το οποίο κατέστη δυνατό μετά από τους εκτεταμένους εμβολιασμούς των τελευταίων μηνών.

    Ο Adam Crisafulli, αναλυτής της Vital Knowledge, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ήπια απογοητευτικά» επειδή τα κέρδη βασίστηκαν στην επενδυτική τραπεζική και στις πιστώσεις, τάσεις που ο ίδιος δεν θεωρεί βιώσιμες.

    Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύονταν νωρίτερα στη Νέα Υόρκη στα 156,26 δολάρια, ενώ από τις αρχές του έτους έχει σημειώσει άνοδο 24%.

    Περιορισμένη ζήτηση δανείων

    Η ανάπτυξη των δανείων αποδείχθηκε μη εφικτή, με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να ικανοποιούνται από τα κίνητρα με μετρητά που έδωσε το κράτος και να μην χρειάζονται προς το παρόν περισσότερη χρηματοδότηση.

    Τα συνολικά δάνεια της JPMorgan ήταν σταθερά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ τα καταναλωτικά και τα εμπορικά δάνεια μειώθηκαν.

    Στελέχη σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο αναφέρουν την αδύναμη ζήτηση δανείων – συνήθως κακό σημάδι για τις τράπεζες – ως απόδειξη ότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες βγαίνουν από τα lockdowns με τα οικονομικά τους να παραμένουν σε τάξη.

    Η εταιρεία διέθεσε αποθεματικά 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προηγουμένως υπολογίσει για επισφαλή δάνεια, σχεδόν διπλάσια από ό, τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Jamie Dimon δήλωσε: «Αυτό το τρίμηνο επωφεληθήκαμε για άλλη μια φορά από μια σημαντική κυκλοφορία αποθεματικών, καθώς το περιβάλλον συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά όπως είπαμε προηγουμένως, δεν θεωρούμε αυτά βασικά ή επαναλαμβανόμενα κέρδη».

    Τα έσοδα από την παροχή συμβουλών εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξήθηκαν κατά 52% και ανήλθαν στα 916 εκατ. δολάρια.

    Οι traders της τράπεζας εμφάνισαν έσοδα 6,8 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 6,4 δισ. δολάρια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ