• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Jes Staley: Ο CEO της Barclays αποχωρεί λόγω έρευνας για τον Jeffrey Epstein

    • Bloomberg
    O πρώην CEO της Barclays, Jes Staley

    O πρώην CEO της Barclays, Jes Staley


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, Jes Staley παραιτείται από τη θέση του λόγω της εμπλοκής του σε μία έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά στις σχέσεις του με τον χρηματιστή και σεξουαλικό δράστη Jeffrey Epstein.

    Ο 64χρονος Staley αποχωρεί τη Δευτέρα. Ο C.S. Venkatakrishnan, ο οποίος προήχθη πέρυσι για να διευθύνει το τμήμα αγορών της Barclays και προηγουμένως ήταν chief risk officer, θα τον αντικαταστήσει ως Διευθύνων Σύμβουλος.

    Η τράπεζα ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής για τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των ρυθμιστικών αρχών «σχετικά με την περιγραφή της σχέσης του  Staley με τον αείμνηστο Jeffrey Epstein από την Barclays». «Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συμπεράσματα και την πρόθεση του Staley να τα αμφισβητήσει, το διοικητικό συμβούλιο και ο κ. Staley συμφώνησαν να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και ως διευθυντής της Barclays».

    Η έρευνα Epstein βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του 2019, ρίχνοντας μία σκιά στον Staley, παρόλο που η τράπεζα εμφάνισε, υπό την καθοδήγηση του, αποτελέσματα ρεκόρ.

    Προβλήματα με τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές

    Ο πρώην διαχειριστής κεφαλαίων Epstein βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές των ΗΠΑ το 2019, αφού συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σωματεμπορία.

    Επί δεκαετίες είχε δημιουργήσει δεσμούς με την ελίτ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, από τον Πρίγκιπα Άντριου μέχρι σημαντικά πρόσωπα της Wall Street, όπως οι Staley, Leon Black και Glenn Dubin.

    Η αναστάτωση που προκλήθηκε στην Barclays αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη για το πώς ο αείμνηστος παιδόφιλος στοιχειώνει τους οικονομικούς και κοινωνικούς κύκλους της ελίτ από τότε που κατηγορήθηκε για κακοποίηση και εκμετάλλευση δεκάδων κοριτσιών. Έκτοτε ο  Black παραιτήθηκε από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apollo Global Management, αποχωρώντας και από άλλες αξιόλογες θέσεις του,  συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

    Η υπόθεση Epstein δεν ήταν η πρώτη σύγκρουση του Staley με τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές. Το 2018 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επανειλημμένα και με λάθος τρόπο προσπάθησε να αποκαλύψει την ταυτότητα ενός πληροφοριοδότη που είχε στείλει επιστολές σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Ο Staley κράτησε τη δουλειά του, αν και η FCA και η Prudential Regulation Authority είπαν ότι απέτυχε να συμπεριφερθεί «με τη δέουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια». Οι ρυθμιστικές αρχές του επέβαλαν τότε πρόστιμο 642.000 στερλίνων (877.000 δολάρια) και η Barclays μείωσε το μπόνους του 2016 κατά 500.000 στερλίνες.

    Ο νέος CEO

    Ο Staley εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια στην JPMorgan, και πήγε στην Barclays μετά από μια σύντομη περίοδο στο hedge fund, BlueMountain Capital Management. Η εστίασή του στην επενδυτική τραπεζική απέφερε καρπούς τα τελευταία τρίμηνα, καθώς η πανδημία τόνωσε τη δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών.

    Η Barclays επισήμανε ότι ο Venkatakrishnan ήταν ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, αφού είχε πάρει προαγωγή από Chief Risk Officer σε επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών. Ο Venkat ήταν μία από τις πρώτες προσλήψεις που έκανε ο Staley από την JPMorgan, όταν ανέλαβε τα ηνία της Barlcays.

    «Η ξαφνική και απρογραμμάτιστη αποχώρηση του Staley είναι σαφώς αρνητική», δήλωσε ο Edward Firth, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods. «Είναι εντυπωσιακό ότι, για μια φορά, μια μεγάλη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ένα σαφές σχέδιο διαδοχής, με ένα άτομο που έχει σαφώς τις δυνάμεις και την εμπειρία για να διαχειριστεί την τράπεζα με επιτυχία».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ