• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Υψηλή πτήση δια χειρός Τραμπ για το ελβετικό φράγκο


    Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017 έναντι του ευρώ ενισχύθηκε το ελβετικό φράγκο, μετά και τη νέα κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας που τροφοδοτεί και πάλι τη ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις.

    Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο όριο του 1,10 έναντι του κοινού νομίσματος. Εξέλιξη που, σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, θα μπορούσε να επισπεύσει ενδεχόμενη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας για να αποτρέψει περαιτέρω ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος.

    «Η νευρικότητα που προκαλούν η αναζωπύρωση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης παγκοσμίως και η αβεβαιότητα για το Brexit διασφαλίζει ότι το ελβετικό φράγκο εξακολουθεί να έχει ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο», σημειώνουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Commerzbank.

    Οι καταθέσεις όψεως στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σημείωσαν την εβδομάδα που πέρασε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2017, γεγονός που δείχνει πως η κεντρική τράπεζα πούλησε φράγκα για να ανακόψει το ράλι του νομίσματος έναντι του ευρώ.

    Σύμφωνα με την Commerzbank, όμως, οι Ελβετοί αντιμετωπίζουν και μία ακόμη πρόκληση, η οποία έχει να κάνει με τα σχέδια νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του ελβετικού νομίσματος.

    Η ισοτιμία φράγκου – ευρώ βρισκόταν, την Παρασκευή, στα 1,0932 φράγκα ανά ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο για το ελβετικό φράγκο από τον Ιούλιο του 2017.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, το ελβετικό φράγκο ετοιμαζόταν να καταγράψει κέρδη άνω του 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ