• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Υπόθεση insider trading: Δύο φορές την κεφαλαιοποίηση της Lavipharm δίνει ο Λαβίδας για να αποφυλακιστεί

    • Bloomberg

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας και η σύζυγος του


    Πρόταση συνολικού ύψους 26 εκατ. δολαρίων (δύο φορές την κεφαλαιοποίηση της LAVIPHARM, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας) υπέβαλε στις αμερικανικές δικαστικές Αρχές ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του φαρμακοβιομηχάνου Θανάση Λαβίδα, προκειμένου να βγει από τη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του για τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στο διεθνές κύκλωμα insider trading που απασχολεί τις Αρχές.

    Υπενθυμίζεται πως ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι ένα από τα έξι άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται από τις εισαγγελικές Αρχές ότι έπαιρνε εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad και διευθύνοντα σύμβουλο της Lavipharm, τις οποίες, στη συνέχεια, έδινε σε έναν φίλο του που, με τη σειρά του, τις χρησιμοποιούσε για να βγάλει τελικά σχεδόν 2 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, ο Τηλέμαχος Λαβίδας αρνείται ότι έκανε κάποια αξιόποινη πράξη, ενώ για τον πατέρα Λαβίδα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Υπενθυμίζεται πως η Αμερικανίδα δικαστής Denise Cote αρνήθηκε, σε πρώτη φάση, την πρόταση των δικηγόρων του Τηλέμαχου Λαβίδα να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δολαρίων, με το σκεπτικό ότι υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό. Αντιθέτως, διέταξε την προφυλάκισή του στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μανχάταν όπου κρεμάστηκε τον Αύγουστο ο κατηγορούμενος για sex trafficking Τζέφρι Έπσταϊν.

    Ο Λαβίδας, όμως, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε με νέα πρόταση, η οποία περιλαμβάνει εγγυητική 25 εκατ. δολαρίων, η οποία θα δοθεί με εγγύηση το πολυτελές διαμέρισμα που έχει η οικογένειά του στην περιοχή του Upper East Side, αξίας 11,2 εκατ. δολαρίων, όπου και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη του, φορώντας ταυτόχρονα «βραχιολάκι» με GPS. Την εγγυητική θα συνυπογράψουν η μητέρα του, η σύζυγος και οι τρεις αδελφές του, οι οποίες θα είναι όλες υπόλογες αν ο Λαβίδας διαφύγει πριν από τη δίκη του, που έχει προγραμματιστεί τον Ιανουάριο.

    Πέραν τούτων, τέσσερις φίλοι και συγγενείς θα υπογράψουν άλλη μία εγγυητική ύψους 1 εκατ. δολαρίων, με τους τρεις να βάζουν ως εγγύηση τα σπίτια τους.

    (ΣτΜ: Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, η εγγυητική επιστολή δεν είναι απαραίτητο να καλύπτεται στο 100% από τα περιουσιακά στοιχεία που μπαίνουν ως εγγύηση, ενώ στην περίπτωση «ενεργοποίησής» της τη διαφορά καλείται να την πληρώσει η εκδότρια Αρχή)

    Τέλος, ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι διατεθειμένος, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, να εξετάσει ακόμη και την πιθανότητα να προσλάβει ιδιωτική ασφάλεια για να τον παρακολουθεί.

    «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο κ. Λαβίδας να απαρνηθεί για πάντα τη δυνατότητά του να ζει στις ΗΠΑ και να υποβάλει την οικογένειά του και τους στενούς του φίλους σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια, προκειμένου να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους οι δικηγόροι του Τηλέμαχου Λαβίδα.

    Η υπόθεση είναι η “U.S. v Nikas, 19-cr-716” στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ, Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.



    ΣΧΟΛΙΑ