• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καιρός να αγοράσουν ευρώ

    • Bloomberg


    Η επόμενη στροφή στο τρενάκι του τρόμου πάνω στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ευρώ ίσως να μην είναι πολύ μακριά. Το κοινό νόμισμα, αφού ξεκίνησε πολύ δυνατά τη χρονιά, έπεσε θύμα αντιξοοτήτων, από την ενίσχυση του δολαρίου μέχρι την αναταραχή σε Ιταλία και Τουρκία, και υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό 14 μηνών. Το sell-off μοιάζει τώρα να έχει παραγίνει και το ευρώ είναι πιθανό να βρει στήριξη στην προοπτική ισχυρότερης ανάπτυξης και στην υποχώρηση των πολιτικών κινδύνων στην περιοχή, σύμφωνα με την Aviva Investors Global Services.

    Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 3% έναντι του δολαρίου φέτος, μετά από ένα θεαματικό ράλι 14% το 2017. Οι απώλειές του τους τελευταίους μήνες πυροδότησαν μία σειρά από περικοπές στις προβλέψεις, υποβαθμίζοντας τον στόχο για το τέλος του χρόνου σε μία έρευνα του Bloomberg στα 1,18 δολάρια, έναντι έως και 1,27 δολαρίων τον Μάρτιο. Η τελευταία αυτή πρόβλεψη και πάλι είναι ενισχυμένη κατά 1,7% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

    Νομίζω ότι αν ήθελες να έχεις θέση long στο ευρώ, τώρα είναι η στιγμή να γίνει αυτή η συζήτηση”, δήλωσε ο James McAlevey της Aviva σε συνέντευξη. “Μας αρέσει ακόμα η ευρωπαϊκή ανάπτυξη – αναμένουμε κάτι παραπάνω από μία συγχρονισμένη ανάκαμψη αργότερα φέτος, και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Το ευρώ θα πρέπει να τα πάει καλύτερα σε αυτό για πολλούς λόγους: πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, μείωση του ιταλικού κινδύνου κλπ”.

    Το ευρώ άγγιξε τα υψηλά δύο εβδομάδων των 1,1623 δολαρίων την Τετάρτη, καθώς μία έκθεση έδειξε ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη κινούνται ανοδικά, δίνοντας έναν ακόμα λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απομακρυνθεί από την υπερβολικά χαλαρωτική της πολιτική.

    Καιρός να αρχίσουμε να κοιτάζουμε”

    Για τον McAlevey και τον συνάδελφό του Jub Hurren, των οποίων η εταιρεία διαχειρίζεται 352 δισεκατομμύρια λίρες παγκοσμίως, είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε το επίπεδο απαισιοδοξίας που συνυπολογίζεται στις τιμές των ευρωπαϊκών assets.

    Το κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό γύρω από τα ευρωπαϊκά assets, είτε έχει να κάνει με το συνάλλαγμα είτε με οτιδήποτε άλλο”, είπε ο Hurren. “Για μας, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να κοιτάζουμε σε long ιδέες ή να αυξήσουμε την έκθεσή μας”.

    Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. βλέπουν το 2018 ως τη “χαμένη χρονιά” του ευρώ, μειώνοντας την πρόβλεψή τους για το τέλος του έτους στα 1,12 δολάρια, από 1,20 δολάρια. Οι αναλυτές της UBS Group AG έχουν μειώσει την πρόβλεψή τους για τις 31 Δεκεμβρίου στα 1,20 δολάρια, από τα 1,25 δολάρια, μετά την “απρόσμενη” αδυναμία του ευρώ.

    Για τον McAlevey της Aviva, το πρόσφατο κύμα περικοπών στις προβλέψεις σηματοδοτεί ένα “σημείο καμπής”.

    Έχει υπάρξει επαρκής μείωση σε αυτές τις αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προσδοκίες τώρα, ώστε τουλάχιστον να ξεκινήσει μία συζήτηση” για το ευρώ, ανέφερε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Στις 28 Αυγούστου το reverse split στη μετοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αποκλειστικό: Στη Fortress αιολικά πάρκα του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Τα οφέλη για την Τράπεζα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Brookings Institute: H Ελλάδα παγιδευμένη σε… «Hotel California»



    ΣΧΟΛΙΑ