• Business

    Αποκλειστικό: Στη Fortress αιολικά πάρκα του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Τα οφέλη για την Τράπεζα Πειραιώς 

    Γιώργος Λογοθέτης, Εφοπλιστής. Επικεφαλής Libra Group


    Με στόχο να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες (άσκηση ποινικών διώξεων) ολοκληρώνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr , η πώληση  πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας Euroenergy, του ενεργειακού βραχίονα του ομίλου Libra του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.  Η μείζονος σημασίας πώληση των ενεργειακών πάρκων της EuroEnergy, μέλους του Ομίλου Libra, στο τεράστιο αμερικανικό Fund Fortress Investment Group εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Fortress στην ουσία θα εξαγοράσει τα δάνεια του Γιώργου Λογοθέτη στην τράπεζα ύψους σχεδόν 250 εκατ. ευρώ.  Έτσι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται  σημαντικά η δανειακή έκθεση του γνωστού Έλληνα εφοπλιστή στην Πειραιώς. Το ποσό που θα απομείνει από την συνολική δανειακή έκθεση του κ. Λογοθέτη μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβαση των δανείων στην Fortress δεν θα υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός δανεισμός έφτανε περίπου τα 600 εκατ ευρω. 

    Υπενθυμίζεται οτι προ μηνών το Libra Group ειχε πωλήσει στον κινέζικο όμιλο Sumec Clean Energy International, φωτοβολταικά πάρκα ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση συνέβαλε στη μείωση του χρέους της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς κατά 220 εκατ. ευρώ. Η πώληση αφορούσε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 60MW αλλά και αιολικών πάρκων ισχύος 10MW που βρίσκονται σε λειτουργία αλλά και σε άδειες για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε διάφορα στάδια.

    Με τις κινήσεις αυτές, η Euroenergy και ο όμιλος Libra μειώνουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, περιορίζοντας δραστικά και τη δανειακή τους έκθεση, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο και τυπικά το ζήτημα που είχε ανακύψει εξαιτίας της μετοχικής συμμετοχής του εφοπλιστή στην Πειραιώς.

    Επιθετικό πρόγραμμα 

    Επιθετικό πρόγραμμα μείωσης των NPEs με στόχο να μειωθούν σε 4 χρόνια από 32 σε 5 δισ. τα προβληματικά ανοίγματα θα ακολουθήσει η τράπεζα Πειραιώς.

    Η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – NPEs – περί τα 32 δισεκ. ενώ πρόσφατα πούλησε και 4,5 δισεκ. από τα προγράμματα Amoeba και Arctos.

    Τα 5 δισεκ. στόχος αντιστοιχούν στο 9% NPEs σε παρούσες αξίες που είναι ο στόχος για τις ελληνικές τράπεζες το 2022.

    Ουσιαστικά η Πειραιώς πρέπει να μειώσει τα NPEs περίπου 27 δισεκ. που σημαίνει μεταξύ 2018 έως και το 2022 θα πρέπει να μειώνονται τα προβληματικά ανοίγματα 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ