• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    IEA: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πλήττει την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου

    • Bloomberg
    φυσικό αέριο αγωγοί Bloomberg


    Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί οριακά φέτος, καθώς η μειούμενη χρήση του στην Ευρώπη επηρεάζει την – μετά την πανδημία – ανάκαμψη της κατανάλωσης του καυσίμου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

    Η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 0,9% μετά από άνοδο 4,7% πέρυσι, ανέφερε η ΙΕΑ στην τριμηνιαία έκθεσή της για το φυσικό αέριο. Ενώ η χρήση αναμένεται να αυξηθεί στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση προβλέπεται να υποχωρήσει έντονα στην Ευρώπη.

    Το outlook δείχνει πόσο σκληρά έχει πλήξει η ενεργειακή κρίση την Ευρώπη. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν πέρυσι, ωθώντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν στον άνθρακα και ορισμένους βιομηχανικούς παραγωγούς να μειώσουν τη χρήση του καυσίμου. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει βουτιά 4,5% μετά από την αύξηση 5,5% πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός.

    Slower Growth

    «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί λόγω της μεγάλης επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητά του έναντι της παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα», αναφέρει η ΙΕΑ.

    “Η επιστροφή στις μέσες καιρικές συνθήκες μετά από μια ασυνήθιστα ψυχρή άνοιξη το 2021, αναμένεται επίσης να μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση στην Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου”, τονίζει η ΙΕΑ.

    Ο μελλοντικός εφοδιασμός συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες. Μετά από διακοπές ρεκόρ σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι, νέες καθυστερήσεις “θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τη διαθεσιμότητα του εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια”, προσθέτει.

    Record Trade

    Ωστόσο, η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία σημαίνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι, με τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών να αυξάνονται κατά 12% και το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να επεκτείνεται κατά 6%.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Επενδύει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ