• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ίχνη του κορονοϊού παρέμειναν σε άδειες καμπίνες κρουαζιερόπλοιου επί 17 ημέρες


    Ίχνη του κορονοϊού εντοπίστηκαν σε επιφάνειες σε καμπίνες κρουαζιερόπλοιων 17 μέρες μετά την αποχώρηση των επιβατών, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί εάν προκάλεσαν οποιεσδήποτε λοιμώξεις.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τα δωμάτια των μολυσμένων επιβατών στο πλοίο Diamond Princess, τόσο εκείνων που εμφάνισαν συμπτώματα όσο και εκείνων που δεν εμφάνισαν, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη τη Δευτέρα στην Εβδομαδιαία Έκθεση των Κέντρων Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (CDC).

    Το πλοίο, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρες για την εταιρεία Princess Cruise της Carnival Corp., εμφάνισε περισσότερα από 700 κρούσματα κορονοϊού. Βρισκόταν σε καραντίνα για καιρό έξω από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας λόγω της εξάπλωσης του ιού μεταξύ των επιβατών.

    Μια προηγούμενη ανάλυση διαπίστωσε ότι ο ιός παρέμεινε βιώσιμος σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για έως τρεις ημέρες, αν και τα επίπεδα ισχύος του μειώθηκαν δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Ήταν λιγότερο σταθερός στον χαλκό, όπου δεν ήταν βιώσιμος μετά από 4 ώρες, και στο χαρτόνι, το οποίο ήταν καθαρό μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του New England Journal of Medicine.

    Η τελευταία μελέτη στηρίχθηκε στην εξέταση των δωματίων που δεν είχαν καθαριστεί, αλλά άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο καθαρισμός των δωματίων των ασθενών με Covid-19 ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη θανάτωση του ιού.

    Η έκθεση του CDC ανέφερε ακόμη ότι οι επιβάτες στο Diamond Princess μετέδωσαν κατά κύριο λόγο τον ιό πριν το πλοίο τεθεί σε καραντίνα, αλλά οι μολύνσεις μεταξύ των μελών του πληρώματος κορυφώθηκαν αργότερα.

    Σε ένα άλλο πλοίο της Princess Cruises, το Grand Princess, τα μέλη του πληρώματος πιθανότατα κόλλησαν τον ιό σε προηγούμενο ταξίδι και στη συνέχεια το μετέδωσαν στους επιβάτες, σύμφωνα με τη μελέτη.

     



    ΣΧΟΛΙΑ