• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Βρετανοί «Καίσαρες» που ξέρουν να επιβιώνουν

    • Bloomberg


    Η οικογένεια Cayzer που κυριάρχησε στη ναυτιλιακή αγορά την περίοδο της ακμής της βρετανικής αυτοκρατορίας, κατόρθωσε να ξεπεράσει δύο παγκόσμιους πολέμους, την κατάρρευση της αυτοκρατορίας, αλλά και τον ενδοοικογενειακό εμφύλιο που ξέσπασε στους κόλπους της. Και σήμερα είναι πλουσιότερη από ποτέ.

    Οι μετοχές της Caledonia Investments, της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο που διαχειρίζεται για πάνω από τρεις δεκαετίες την περιουσία της οικογένειας, κατέγραψε ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Οι μετοχές της ξεπέρασαν τις παλαιότερες αστοχίες και έχουν σημειώσει άνοδο κατά 133% από τις αρχές του 2013, υπερδιπλάσια από την απόδοση του δείκτη FTSE All-Share.

    Οι Cayzer, με ποσοστό 48,5% στην Caledonia, έχουν περιουσία αξίας τουλάχιστον 1,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια 2 δισεκατομμυρίων λιρών (2,6 δισ. δολάρια).

    Ο κόσμος των επενδύσεων είναι γεμάτος από αντίστοιχα οικογενειακά γραφεία που επιβλέπουν τις περιουσίες εύπορων οικογενειών και τα κληροδοτήματα τους που περνούν από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, η Caledonia, με CEO τον Will Wyatt, απόγονο του πατριάρχη της οικογένειας Charles William Cayzer, που έζησε το 19ο αιώνα, ξεχωρίζει.

    “Πρόκειται για μία οικογενειακή εταιρεία που οι μετοχές της είναι δημόσιες” επισημαίνει ο Per Wimmer, CEO της Wimmer Financial, μίας επενδυτικής τράπεζας μπουτίκ, και επικεφαλής του δικού του οικογενειακού γραφείου στο Λονδίνο.

    Will Wyatt, CEO Caledonia

    Η επενδυτική, η οποία διαθέτει το 36% των περιουσιακών της στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει δεσμεύσει πάνω από το 1/3 των κεφαλαίων της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και η βρετανική επιχείρηση που ελέγχει το bingo. Παράλληλα, ποσοστό 22% είναι τοποθετημένο σε εισηγμένες επιχειρήσεις όπως η Microsoft και η η εταιρεία παραγωγής μη αλκοολούχων ποτών AG Barr Plc. Ακόμη, έχει επενδύσει το 1/4 του ενεργητικού της σε funds, κυρίως της Ασίας. Για παράδειγμα η Capital Today, ένα private fund με έδρα τη Σανγκάη, έφερε αποδόσεις 81% στην Caledonia κατά το δημοσιονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

    Ωστόσο, ο de facto έλεγχος της Caledonia από την οικογένεια Cayzer έχει αποδειχθεί βαρίδι για τη μετοχή της. Η εταιρεία διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της λόγω του μεγάλου μεριδίου που κατέχει σε αυτήν η οικογένεια,  υποστηρίζει ο αναλυτής της Stifel Financial Corp., Anthony Stern. Οι άλλες εισηγμένες ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Standard Life Private Equity Trust Plc υπεραποδίδουν έναντι της Caledonia εδώ και πέντε χρόνια.

    Ο δρόμος προς την επιτυχία

    Για τους Cayzer, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Άλλωστε η Caledonia είχε στην κατοχή της το Sloane Club, το περίφημο ξενοδοχείο και εστιατόριο μόνο για μέλη, που βρίσκεται στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου, για 26 χρόνια, πριν το πουλήσει το 2017. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που ακολουθεί, χαράχτηκε πριν από 141 χρόνια από το Βρετανό  Charles William Cayzer, ο οποίος ίδρυσε τη ναυτιλιακή Cayzer Irvine & Co.

    Για τα επόμενα 30 χρόνια, η επιχείρηση εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των λιμανιών της βρετανικής αυτοκρατορίας. Το 1904, ο βασιλιάς Εδουάρδος VII έκανε τον Charles τον πρώτο βαρώνο του Gatmore, και η περιοχή 10.000 στρεμμάτων στα higlands της Σκωτίας έγινε η έδρα της οικογένειας. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια αναδιοργάνωσε την επιχείρηση της και δημιούργησε την British & Commonwealth Shipping Co, με επικεφαλής τον εγγονό του Charles, Nicholas Cayzer.

    Ένας χαμηλών τόνων αλλά δυναμικός άνδρας, ο Nickolas συνειδητοποίησε ότι η περιουσία της οικογένειας ήταν συνυφασμένη με μία βιομηχανία που οδηγούνταν σε ύφεση. Η αεροπορία και ο κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων άρχισαν να αναπτύσσονται το 1960, αντικαθιστώντας τους παλαιότερους τρόπους μεταφοράς. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των, ανεξάρτητων πλέον, αποικιών δεν είχαν καμία διάθεση να συνεργαστούν με μία επιχείρηση που ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με την βρετανική αυτοκρατορία.

    Ο Nickolas και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αποφάσισαν να αποσυρθούν σταδιακά από τον ναυτιλιακό κλάδο, σταματώντας να αντικαθιστούν τα παλαιά τους πλοία με καινούργια και επένδυσαν τα κεφάλαια τους σε άλλες επιχειρήσεις. Η British & Commonwealth μετατράπηκε σε ένα κολοσσό που είχε συμμετοχές σε διάφορους κλάδους όπως βιομηχανικά χρώματα, real estate ξυλεία αλλά και στην British United Airways. Οι Cayzers τοποθέτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μία αδρανή επιχείρηση που είχε εξαγοράσει η οικογένεια το 1951, την Caledonia Investments.

    Καθώς η British & Commonwealth εξαπλώθηκε και εντάχθηκαν σε αυτή διαχειριστές που δεν ανήκαν στην οικογένεια, η κατάσταση έγινε περίπλοκη και ο Peter Buckley, απόγονος του Charles και του Nickolas, απέσυρε την Caledonia από την εταιρεία τον Οκτώβριο 1987.

    Η οικογένεια αποχώρησε λαμβάνοντας 100 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά και την υπόσχεση για επιπλέον 327 εκατομμύρια λίρες. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ήρθε η Μαύρη Δευτέρα και οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο κατέρρευσαν. Η British & Commonwealth κατέρρευσε το 1989, αλλά οι Cayzers πήραν τα χρήματά τους επειδή το χρέος προς αυτούς είχε μεταφερθεί στις τράπεζες.

    Jamie Cayzer Colvin

    Οι εσωτερικές διαμάχες

    Ο Buckley από τη θέση του CEO της Caledonia φρόντισε ώστε οι μέτοχοι να λαμβάνουν τα μερίσματα τους και αύξησε τις ετήσιες πληρωμές, διανέμοντας στους Cayzer κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, στις αρχές του 21ου αιώνα ο James Cayzer, 5ος βαρώνος του Gartmore και άλλα μέλη της οικογένειας τάχθηκαν κατά του Buckley και της διαχείρισης του, κατηγορώντας τον για κακές επενδυτικές επιλογές και ζήτησαν αλλαγή στη διοίκηση της Caledonia.

    Το 2010 ανέλαβε τα ηνία ο Wyatt, απόγονος του γιου του Charles, Harold, και μία από τις προτεραιότητες του ήταν να αποδυναμώσει τα άλλα μέλη της οικογένειας που είχαν μικρότερες θέσεις στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Παράλληλα ισχυροποίησε τις θέσεις της επιχείρησης στην Ασία μέσω των τοποθετήσεων σε fund της περιοχής, όπως το Asia Alternatives Management, με έδρα το Χονγκ Κονγκ και περιουσιακά στοιχεία 12 δισ. δολαρίων.

    Ο Wyatt, 50 ετών, παρέμεινε πιστός στη στρατηγική των Cayzer να εξαγοράζουν μερίδια σε άλλες επενδυτικές εταιρείες. Το Δεκέμβριο, η Caledonia συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο 36,7% στη Stonehage Fleming,  έναντι περίπου 92 εκατ. λιρών.

    Στην πορεία υπήρξαν και κάποιες δυσκολίες -η συμμετοχή της Caledonia στο Gala Bingo, διαδικτυακό παιχνίδι στοιχήματος, που έχασε το 1/3 της αξίας της από το 2015 έως το 2018. Επίσης, η Liberation Group, η οποία διαχειρίζεται pubs και εστιατόρια στη Βρετανία, υποχώρησε κατά 19% από το 2016 μέχρι πέρυσι.

    Ωστόσο, οι Cayzer ξέρουν να επιβιώνουν και παραμένουν πιστοί στο μότο τους “προσεκτικά αλλά ατρόμητα”.



    ΣΧΟΛΙΑ