• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Τούρκοι χάνουν την πίστη τους στην τουρκική λίρα

    • Bloomberg


    Οι Τούρκοι μπορεί και να χάνουν την πίστη τους στην τουρκική λίρα. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες να δίνουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής έχουν μετατρέψει, από τον Σεπτέμβριο και μετά, σε δολάρια καταθέσεις ύψους 18 δισ. δολαρίων που είχαν προηγουμένως σε τουρκικές λίρες.

    Οι μαζικές αυτές αγορές δολαρίων είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στο 47% του συνόλου το ποσοστό των καταθέσεων σε συνάλλαγμα στη χώρα. Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια.

    Η στροφή προς το δολάριο, ως μέτρο προστασίας από τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό, δεν αποτελεί, ωστόσο, νέα εξέλιξη, αφού είναι μια τάση που άρχισε να κερδίζει έδαφος το 2011 και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να σταθεροποιήσει το τουρκικό νόμισμα.

    Οι Τούρκοι καταθέτες συνεχίζουν να μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα παρά την ενίσχυση της τουρκικής λίρας

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ανακόψει το κύμα φυγής από το τουρκικό νόμισμα.

    Έτσι, η τουρκική λίρα κατάφερε να ανακτήσει ένα 30% περίπου της αξίας της έναντι του δολαρίου σε σχέση με το χαμηλό ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο. Όμως, με το μέσο επιτόκιο για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις να παραμένει εξαιρετικά χαμηλό έναντι του πληθωρισμού, οι Τούρκοι ξανάρχισαν να μετατρέπουν λίρες σε συνάλλαγμα.

    Τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί σε επίπεδα που μετά βίας υπερβαίνουν τον πληθωρισμό

    Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο επιτόκιο καταθέσεων σε τουρκικές λίρες έχει υποχωρήσει περισσότερο από 600 μονάδες βάσης από το υψηλό του Σεπτεμβρίου, στο 21,1%.

    Συγκριτικά, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο βρισκόταν στο 20,35%.



    ΣΧΟΛΙΑ