• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Morgan Stanley βλέπει να κατρακυλούν οι αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια

    • Bloomberg
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Το αδύναμο περιβάλλον σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, προμηνύει αναιμικές αποδόσεις για ένα τυπικό χαρτοφυλάκιο μετοχών-ομολόγων κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

    Ένα παραδοσιακό fund -μοιρασμένο κατά 60% σε μετοχές και 40% σε σταθερό εισόδημα- θα έχει ετήσιο κέρδος μόλις 2,8% σε αυτήν την περίοδο, περίπου το ήμισυ του μέσου όρου για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας. Αυτό βασίζεται σε ένα σενάριο βάσει του οποίου ο δείκτης S&P 500 αποδίδει 4,9% ετησίως και τα 10ετή κρατικά ομόλογα αποδίδουν στους επενδυτές 2,1% ετησίως για έναν επενδυτή σε δολάρια.

    Οι αποδόσεις όχι μόνο θα είναι χαμηλότερες από αυτές στις οποίες είναι συνηθισμένοι οι επενδυτές, αλλά επιπλέον οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μειώσουν την ικανότητα των τίτλων σταθερής απόδοσης να αντισταθμίζουν μεγάλες απώλειες στις μετοχές, ανέφεραν.

    «Οι προοπτικές για τις αποδόσεις κατά την επόμενη δεκαετία είναι απογοητευτικές», σύμφωνα με αναλυτές, όπως οι Serena Tang και Andrew Sheets.

    «Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν χαμηλότερα και πιο στάσιμα όρια σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες και ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα 10 χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν και οι τιμές των assets υψηλότερου ρίσκου έβριξαν στήριξη σε έκτακτες νομισματικές πολιτικές που βρίσκονται στη διαδικασία αντιστροφής τους», προσθέτουν.

    Η εκτίμησή τους συνοδεύεται από την παρατήρηση ότι οι χαμηλές προσδοκίες για αποδόσεις κατά το παρελθόν δεν υλοποιήθηκαν, καθώς η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ώθησε ανοδικά τις τιμές των assets.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο δυναμικό απόδοσης για μετοχές, ακολουθούμενο από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.



    ΣΧΟΛΙΑ