• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι μισές τράπεζες δύσκολα θα επιβιώσουν σε περίοδο ύφεσης

    • Bloomberg


    Περισσότερες από τις μισές τράπεζες παγκοσμίως είναι πολύ αδύναμες για να επιβιώσουν σε περίοδο ύφεσης,  σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Co.

    Στην πλειοψηφία τους οι τράπεζες διεθνώς μπορεί να μην είναι βιώσιμες, επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων δεν συμβαδίζει με τα κόστη τους, δήλωσε η McKinsey στην ετήσια επισκόπηση του κλάδου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα όπως η ανάπτυξη τεχνολογίας, η ανάθεση δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες και η ενδυνάμωση τους μέσω συγχωνεύσεων ενόψει πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης.

    “Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τολμηρές κινήσεις τώρα επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Kausik Rajgopal, συνεργάτης της McKinsey. “Στο τέλος του κύκλου, κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες του.”

    Κατά τη δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, εκδηλώθηκε ένα κύμα καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέοι ανταγωνιστές από τις εταιρίες fintech μέχρι τους κολοσσούς όπως η Apple Inc. και η Alphabet Inc. της Google. Οι τράπεζες έχουν εξετάσει διάφορα ενδεχόμενα, όπως να μπουν στη μάχη του ανταγωνισμού, να συνεργαστούν ή να εξαγοράσουν μερικές από τις νέες εταιρείες. Ορισμένες εδραιωμένες επιχειρήσεις έχουν επιδιώξει να επαναπροσδιορίσουν την εταιρική τους ταυτότητα ως εταιρείες τεχνολογίας.

    Η McKinsey, της οποίας οι πελάτες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, παρέχει συμβουλές σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη στρατηγική και την τεχνολογία μέχρι τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, την εξωτερική ανάθεση εργασιών και την προσφορά μετοχών. Στην έκθεσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να “γίνουν υποσημειώσεις στην ιστορία”, καθώς οι νεοεισερχόμενες εταιρείες αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

    Οι τράπεζες διαθέτουν μόνο το 35% των budget που διαθέτουν για τεχνολογία, στην καινοτομία, ενώ οι fintechs δαπανούν περισσότερο από το 70%, δήλωσε η McKinsey. Σε συνδυασμό με τους ρυθμιστικούς παράγοντες που μειώνουν τα εμπόδια της εισόδου στην αγορά – όπως οι χαλαρότερες απαιτήσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις – το περιβάλλον ευνοεί ολοένα και περισσότερο τις νεότερες επιχειρήσεις να αποσπούν μερίδιο από τις τράπεζες.

    Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να μειώσουν το κόστος και να βρουν κεφάλαια για την τεχνολογία, με εξωτερικές αναθέσεις, αυτό που αποκαλεί η McKinsey “δραστηριότητες μη διαφοροποίησης”, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λειτουργιών διαπραγμάτευσης και συμμόρφωσης. Οι τράπεζες “πρέπει να γίνουν πολύ πιο άνετες με τις εξωτερικές συνεργασίες και να είναι σε θέση να αξιοποιούν ταλέντα εξωτερικά”, δήλωσε ο Rajgopal.

    Ένας άλλος τρόπος για να ελευθερώσετε χρήματα: να γίνετε μεγαλύτερες. Η BB & T Corp. και η SunTrust Banks Inc. έκαναν την καλύτερη κίνηση όταν ανακοίνωσαν νωρίτερα φέτος, την απόφασή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους  – η μεγαλύτερη συγχώνευση των τραπεζών στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση. Ο Rajgopal δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στο τέλος του κύκλου.

    «Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, το μέγεθος πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι τράπεζες εισέρχονται σε μια κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού», αναφέρει η έκθεση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ