• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μετοχή που με άνοδο 170% έχει σβήσει από τον χάρτη όλα τα άλλα ευρωπαϊκά «χαρτιά»


    Η Covid-19 άλλαξε πολλά πράγματα στο χρηματιστήριο. Η μετεωρική άνοδος της Sinch, εταιρείας που αναπτύσσει πλατφόρμες βασισμένες στο cloud, δεν ήταν από αυτά.

    Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα στο ράλι, όταν ο νέος κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο τον Φεβρουάριο, η μετοχή της Sinch συνέχισε την ανοδική πορεία της, κατακτώντας σχεδόν καθημερινά υψηλά ρεκόρ και σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 φέτος, με κέρδη πάνω από 170%.

    Στις 778 κορόνες, η μετοχή βρίσκεται πλέον περίπου 13 φορές υψηλότερα από την τιμή με την οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2015, υπό το όνομα CLX Communications, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της σουηδικής εταιρείας σε περίπου 46 δισεκατομμύρια κορόνες (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Γιατί, όμως, αυτή η επίδοση; Ως πάροχος των αυτοματοποιημένων μηνυμάτων που σας λένε ότι ένα ταξί ή ένα δέμα είναι στον δρόμο προς το σπίτι σας ή που σας θυμίζουν το ραντεβού με τον γιατρό σας, η Sinch δραστηριοποιείται σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται οκτώ από τις 10 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ (βάσει χρηματιστηριακής αξίας), καθώς και αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες ride-sharing και εταιρείες delivery, για τις οποίες η πλατφόρμα cloud της εταιρείας υποστηρίζει μηνύματα, ήχο και βίντεο.

    Και επεκτείνεται γρήγορα: μόνο φέτος, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τέσσερις εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της επιχείρησης ψηφιακής διασύνδεσης της SAP.

    «Θα συνεχίσουμε τις εξαγορές όσο βλέπουμε ελκυστικές εταιρείες με νέες τεχνολογίες και σήμερα υπάρχουν πολλές εκεί έξω», δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Όσκαρ Βέρνερ.

    Η ψαλίδα μεταξύ της απόδοσης της Sinch και του Stoxx 600 διευρύνεται καθώς η μετοχή συνεχίζει να ανεβαίνει

    Ο αυξημένος όγκος για τις υπηρεσίες μηνυμάτων της Sinch λόγω των lockdown που έφερε ο κορονοϊός είναι ένας από τους λόγους πίσω από την άνοδο της μετοχής φέτος. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες, όπως η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, υποστηρίζει ο αναλυτής της Carnegie, Πρέντραγκ Σαβίνοβιτς. Ο ίδιος δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή και προσφάτως ανέβασε την τιμή στόχο περίπου κατά 30%, στις 790 κορόνες.

    Από τις άλλες δύο χρηματιστηριακές που δίνουν τιμή στόχο για τη μετοχή, την υψηλότερη δίνει η SEB στις 950 κορόνες και τη χαμηλότερη η Danske Bank στις 520 κορόνες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Στα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου, η Sinch δήλωσε ότι οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών στη μονάδα μηνυμάτων της αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο – μια αύξηση που μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με τον αντίκτυπο του lockdown.

    «Μεγάλος κίνδυνος»

    Σύμφωνα με τον Ιωακείμ Μπόρνολντ, οικονομικό σύμβουλο της Soderberg & Partners, η μετοχή ενισχύεται από τις εξαγορές, την υψηλή ανάπτυξη και την προσέλκυση μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών ως πελατών. Ωστόσο, η περαιτέρω άνοδός της δεν είναι εξασφαλισμένη.

    «Η αποτίμηση δείχνει να είναι τεταμένη και μια πιθανή πτώση θα μπορούσε να είναι μεγάλη», δήλωσε ο Μπόρνολντ, προσθέτοντας: «Το αναπτυξιακό ταξίδι πρέπει να συνεχιστεί, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η μετοχή να καταλήξει στο άλλο άκρο του γραφήματος».

    Η Carnegie βλέπει πολλούς πιθανούς καταλύτες για τη μετοχή, ένας από τους οποίους είναι η προοπτική της εταιρείας να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο εργασιών από υφιστάμενους πελάτες, οι οποίοι δεν έχουν αναθέσει στη Sinch όλο το traffic τους, αλλά μικρό μέρος αυτού.

    «Είναι αποδοτικότεροι ως προς το κόστος από τις ομοειδείς εταιρείες και φαίνεται ότι διαθέτουν ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων», λέει ο Σαβίνοβιτς. Επιπλέον, «η κλίση προς τον τεχνολογικό κλάδο θα αποφέρει περισσότερη κίνηση από τη γενική αγορά».



    ΣΧΟΛΙΑ