• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Marks & Spencer γλύτωσε τα χειρότερα: Λιγότερες από τις αναμενόμενες οι απώλειες λόγω πανδημίας

    • Bloomberg
    steve rowe

    Steve Rowe, διευθύνων σύμβουλος Marks & Spencer


    Η  Marks & ​​Spencer Group Plc δήλωσε ότι ξεπέρασε το χειρότερο σενάριο αναφορικά με την πορεία της εν μέσω πανδημίας, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για την εταιρεία λιανικής πώλησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Όταν ξέσπασε η πανδημία στη Βρετανία, η M&S έκανε προβλέψεις για μείωση στις πωλήσεις ρούχων και ειδών σπιτιού κατά 70% στους τέσσερις μήνες έως τον Ιούλιο και πτώση 20% στο τμήμα τροφίμων. Οι μειώσεις μέχρι στιγμής δείχνουν μετριασμένες στο σύνολο τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία, καθώς οι εργασίες της έχουν ενισχυθεί από τις προσπάθειες τόνωσης των πωλήσεων της μέσω διαδικτύου και από τα καταστήματα τροφίμων που διαθέτει, τα οποία παραμένουν ανοιχτά κατά την περίοδο του lockdown.

    Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 6,7% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης στο Λονδίνο.

    Η M&S αντέδρασε γρήγορα στην πανδημία, ακυρώνοντας παραγγελίες ρούχων και ειδών σπιτιού αξίας περίπου 100 εκατ. στερλίνων (122 εκατ. δολ.). Παράλληλα ακύρωσε τη διανομή μερίσματος για το 2019 και είναι απίθανο να διανείμει για το τρέχον έτος, ενώ οι δανειστές της έχουν χαλαρώσει του όρους της σύμβασης της κύριας πιστωτικής της διευκόλυνσης.

    Σημειώνεται ότι η επιχείρηση προσπαθεί να ανακάμψει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Η στρατηγική της ξεκίνησε το 2016, με στόχο να κλείσει περίπου 100 καταστήματα της, να πραγματοποιεί πάνω από το 1/3 των εσόδων της online και να διπλασιάσει την επιχείρηση τροφίμων που διαθέτει μέσα σε μία πενταετία. Πέρυσι εξαγόρασε μερίδιο 50% της διαδικτυακής επιχείρησης παντοπωλείων του Ocado Group Plc έναντι 750 εκατ. στερλίνων.  Η M&S είπε επίσης ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το σχέδιο αντικατάστασης των προϊόντων που πωλούνται από την αλυσίδα Waitrose με τα δικά της, από το Σεπτέμβριο.

    Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ρούχων και ειδών σπιτιού μειώθηκαν κατά 75% τις έξι εβδομάδες μέχρι τις 9 Μαΐου, η εταιρεία δήλωσε ότι οι πωλήσεις ειδών τροφίμων μειώθηκαν μόνο κατά 8,8%. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων για το έτος μέχρι το Μάρτιο ανήλθαν σε 403,1 εκατ. στερλίνες, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 415,3 εκατ. στερλίνες.



    ΣΧΟΛΙΑ