• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι “κοριοί” στο Ritz, οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ και ο πόλεμος των δισεκατομμυριούχων Barclay

    • Bloomberg

    Frederick και David Barclay


    Ο μυστικός κόσμος των Βρετανών, δίδυμων δισεκατομμυριούχων Frederick και David Barclay άρχισε να ξεδιπλώνεται με μια κρυφή κάμερα και ένα κοριό.

    Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ο Frederick αυτήν την εβδομάδα, ένας από τους γιους του David, ο Alistair Barclay, φέρεται να τοποθετεί κοριούς στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου προκειμένου να καταγράψει τις ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Frederick και της κόρης του, Amanda, οι οποίοι διαπραγματεύονταν την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου που βρίσκεται κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο Frederick ανησυχούσε ότι κάποιος άκουγε τις συνομιλίες του, και πήρε την ασφάλεια του ξενοδοχείου για να εγκαταστήσει μια κρυφή κάμερα που τράβηξε το βίντεο.

    Τα αδέρφια, τα οποία επί δεκαετίες αποφεύγουν να τραβούν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ζουν απομονωμένα σε ένα νησί στη μέση της Μάγχης, βρέθηκαν τώρα στα πρωτοσέλιδα λόγω της πρόσφατης νομικής διαμάχης της οικογένειας για την πώληση του Ritz. Μεταβίβασαν την οικογενειακή επιχείρηση στην επόμενη γενιά, αλλά οι δικηγόροι του Frederick είπαν σε δικαστήριο του Λονδίνου ότι οι τρεις γιοι του David έχουν αποκλείσει την κόρη του, Amanda. Η υπόθεση δείχνει μία μόνο εικόνα μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, η οποία διαθέτει την εφημερίδα Daily Telegraph και άλλες επιχειρήσεις στην καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Δυστυχώς, αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς οι οικογενειακές επιχειρήσεις αυτοκαταστρέφονται», δήλωσε η Irina Curbelo, συν ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων οικογενειακών επιχειρήσεων Percheron Advisory. «Οι Barclays πρέπει να θυμούνται ότι το 60% της αποτυχία της οικογενειακής επιχείρησης οφείλεται στην έλλειψη ανοιχτής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Χωρίς να την ξαναχτίσουν, όλες οι επιχειρήσεις τους, ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού πλούτου, και οι ίδιοι οι οικογενειακοί δεσμοί, θα χαθούν”.

    Ο Hefin Rees, δικηγόρος του Frederick και της Amanda, δήλωσε σε δικαστήριο του Λονδίνου σε μια προκαταρκτική ακρόαση νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι τα συμφέροντα της οικογένειας ήταν ήδη «σε σύγκρουση». «Ακούγοντας τις συνομιλίες τους, τα ξαδέλφια ήταν σε θέση να προβλέψουν κάθε κίνηση του Frederick και της Amanda εκ των προτέρων, προγραμματίζοντας ανάλογα τη δική τους στρατηγική”, συμπεριλαμβανομένων νομικών συμβουλών που λάμβαναν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όταν οι επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις τους είχαν καταρρεύσει,  δήλωσε ο δικηγόρος.

    «Είναι ένας άνδρας που τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την προδοσία των ανιψιών του και ένας πατέρας που βίωσε την κακή μεταχείριση της κόρης του από τα ξαδέλφια της”, δήλωσε ο Rees στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “εμπορική κατασκοπεία μεγάλης κλίμακας”.

    Ενώ η υπόθεση βρίσκεται τα δικαστήρια του Λονδίνου από τότε που ο Frederick και η Amanda μήνυσαν τους τρεις γιους του David, τον Alistair, τον Aidan και τον Howard, καθώς και τον γιο του Aidan, Andrew τον Ιανουάριο, το βίντεο που κυκλοφόρησε έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Ο Alistair, με casual μπλούζα του Χάρβαρντ, φέρεται να ψάχνει μέρος για να τοποθετήσει τον κοριό. Σκύβει και φαίνεται να τον τοποθετεί δίπλα σε μία κρεμ καρέκλα, όπου ο Frederick καθόταν συχνά να καπνίσει πούρο ενώ μιλούσε για δουλειές με την Amanda, η οποία με τη σειρά της καθόταν στον καναπέ με τα λουλούδια. Ο Alistair φαίνεται να κοιτάζει απευθείας την κάμερα πριν περπατήσει για να την αγγίξει.

    Η συσκευή ηχογράφησης κατέγραψε 94 ώρες ηχογραφήσεων και 1.000 ξεχωριστές συνομιλίες για αρκετούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συνομιλιών του Frederick και της Amanda με τους δικηγόρους, τους διαχειριστές, τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες, καθώς και διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του Ritz, ανέφεραν οι δικηγόροι των δύο, στο δικαστήριο.

    Meet The Barclays

    Η οικογένεια είχε ήδη διαφορετικές θέσεις σχετικά με την πώληση του ξενοδοχείου πέντε αστέρων, το οποίο αγόρασαν τα δίδυμα αδέλφια καταβάλλοντας 75 εκατομμύρια λίρες (92 εκατομμύρια δολάρια) το 1995.

    Όταν ο Alistair φέρεται να έβαλε τον κοριό τον Ιανουάριο, οι δύο πλευρές διεξήγαγαν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Λόγω των ηχογραφήσεων, τα ξαδέρφια κατάφεραν να μάθουν ότι η Sidra Capital που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία είχε κάνει μια αρχική προσφορά 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών στον Frederick και την Amanda, καθώς και ότι συζητήθηκε μια ανώνυμη εξαγορά μεταξύ του Frederick, της Amanda και ενός Ρώσου επιχειρηματία, είπαν οι δικηγόροι.

    H δικηγόρος των ξαδέλφων, Heather Rogers, δήλωσε ότι παραδέχθηκαν πως ο Frederick και η Amanda ηχογραφήθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και ότι ορισμένα από τα αντίγραφα των ηχογραφήσεων μοιράστηκαν μεταξύ των ξαδέλφων.

    «Αυτή είναι μια διαμάχη των μελών της οικογένειας και από την άποψη των κατηγορουμένων, είναι ατυχές το γεγονός ότι όλα γίνονται δημοσίως αντί να επιλυθεί το θέμα εντός της οικογένειας”, είπε η δικηγόρος σε μία εξ αποστάσεως ακρόαση του δικαστηρίου νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Εκπρόσωπος του Frederick και της Amanda αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Ο μυστηριώδης επιχειρηματίας

    Κατά τη δικαστική ακρόαση αυτού του μήνα αποκαλύφθηκε επίσης  ότι οι γιοι του David προσέλαβαν την Quest Global Ltd., μια ιδιωτική εταιρεία ερευνών με γραφεία στο Λονδίνο και το Κατάρ, η οποία τους προμήθευσε με έναν ακόμη κοριό, δήλωσε ο Rees, δικηγόρος του Frederick.  H Quest πληρώθηκε για 405 ώρες ηχογραφήσεων, οι οποίες στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στα ξαδέλφια, δήλωσε ο Rees στο δικαστήριο.

    Η Quest, επικεφαλής και μέτοχος της οποίας είναι ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Τζον Στίβενς, είναι κυρίως γνωστή για τις εργασίες της στις αθλητικές έρευνες.  Λειτουργεί σε γραφεία ακριβώς απέναντι από το πάρκο κοντά στο Ritz, και μπορεί να υπερηφανεύεται για την μεγάλη εμπειρία της στην μακροχρόνια παρακολούθηση προσωπικού και κτιρίων.

    Στο δικαστήριο, ο Rees είπε ότι οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν πολλές συζητήσεις μεταξύ του Frederick, της Amanda και ενός μυστηριώδους Ρώσου επιχειρηματία σχετικά με μια εξαγορά που δεν έχει κατονομαστεί, η οποία δεν ολοκληρώθηκε μετά την παρέμβαση των δικηγόρων των ξαδέλφων. Είπε ότι η Quest έδωσε μια αναφορά στον Ρώσο επιχειρηματία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, προφανώς προετοιμασμένη για την Ellerman Holdings.

    Οι δίδυμοι δισεκατομμυριούχοι

    Οι 85χρονοι δίδυμοι περιλαμβάνονται στους δισεκατομμυριούχους της Βρετανίας και είναι γνωστοί για το οικογενειακό συγκρότημα που έχουν σε ένα μικρό νησί στα νότια παράλια του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Γεννημένοι από Σκωτσέζους γονείς – με μόλις 10 λεπτά διαφορά – μεγάλωσαν σε ένα σπίτι του δυτικού Λονδίνου, τόσο κοντά στο σιδηρόδρομο που όταν περνούσαν τα τρένα έτριζαν τα παράθυρα. Όταν παράτησαν το σχολείο στα 16, εντάχθηκαν στο λογιστικό τμήμα της General Electric Co., σύμφωνα με το «The Twin Enigma», ένα βιβλίο του 2016 της Vivienne Lewin.

    Συνεργάστηκαν τη δεκαετία του 1960 για να μετατρέψουν τα παλιά οικοτροφεία σε ξενοδοχεία και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε ζυθοποιεία και καζίνο, σηματοδοτώντας την αρχή της δημιουργίας της επιχειρηματικής τους αυτοκρατορίας. Η περιουσία τους περιλαμβάνει την υπηρεσία delivery Yodel και το διαδικτυακό κατάστημα λιανικής The Very Group.

    Ο Frederick βρίσκεται επίσης στο δικαστήριο με την σύζυγό του, Hiroko Barclay. Ένας δικαστής που επέβλεψε την προκαταρκτική ακρόαση του διαζυγίου έθεσε όρια στη δημοσίευση λεπτομερειών για την υπόθεση, αλλά τελικά αυτή μπορεί να ρίξει φως στα οικονομικά της οικογένειας Barclay εάν καταλήξει σε απόφαση.

     Η πώληση του Ritz

    Τα δημόσια έγγραφα περιέχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η οικογένεια Barclay είχε προβλήματα πριν ακόμη καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες, καθώς και για το πώς ο νέος ιδιοκτήτης του Ritz “άρπαξε” ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των μεγιστάνων.

    Ο Aidan και ο Howard Barclay αντικατέστησαν την Amanda και έναν από τους συνεργάτες της ως διευθυντές σε όλες τις εταιρείες του Ritz, μια εβδομάδα μετά την μαγνητοσκόπηση του Alistair Barclay που τοποθετούσε τον κοριό. Τα αδέλφια εξασφάλισαν μια συμφωνία με τον επιχειρηματία του Κατάρ, Abdulhadi Mana Al-Hajri για την πώληση του Ritz έναντι περίπου 800 εκατ. στερλίνων τον Μάρτιο, με τον Frederick και την Amanda να το ανακαλύπτουν μέσω αναφορών στον Τύπο, παρά το γεγονός ότι η Amanda κατέχει μερίδιο 25% στο ξενοδοχείο.

    «Είμαστε έκπληκτοι και ανήσυχοι από την ανακοίνωση ότι το ξενοδοχείο Ritz φέρεται να έχει πουληθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Frederick εκείνη την εποχή. “Δεν έχουμε συζητήσει ούτε εγκρίναμε αυτήν την πώληση.”

    Ο Al-Hajri, ο 40χρονος αδελφός του ηγέτη του Κατάρ, ακολουθεί το στυλ της διαχείρισης των Barcleys στο Ritz, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ. Εκτός από το ξενοδοχείο του Λονδίνου, το χαρτοφυλάκιο του στην αγορά ακινήτων περιλαμβάνει ακόμη το ακριβότερο σπίτι της Τουρκίας και ένα αρχοντικό του Μαϊάμι αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

    Ένας άλλος από τους δικηγόρους του Frederick και της Amanda, ο Desmond Browne, συνοψίζει την εν εξελίξει οικογενειακή διαμάχη στο δικαστήριο νωρίτερα φέτος.

    «Θυμόμαστε όλοι τον Τολστόι που λέει ‘κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο’, είπε. «Εδώ, τα παιδιά του Sir Frederick και του Sir David ήταν σε διαφωνία… σχετικά με τα οικογενειακά καταπιστεύματα, και η ξαδέλφη, δυστυχώς, έχει στραφεί εναντίον του ξαδέλφου.»



    ΣΧΟΛΙΑ