• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ισχυρότερη γυναίκα στον χώρο του fund management μιλά για όλους και για όλα

    • Bloomberg


    Σε μια εποχή που κυριαρχούν τα index funds* χαμηλού κόστους, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις για τους επενδυτικούς συμβούλους σου. Συμβούλους που δίνουν συστάσεις αγοράς για συγκεκριμένες μετοχές. Κι όμως, η Fidelity Investments, μία οικογενειακή ουσιαστικά εταιρεία που μετρά ήδη 72 χρόνια ζωής, τάραξε τα νερά τον Αύγουστο λανσάροντας τα πρώτα index funds με μηδενική προμήθεια στον κλάδο.

    Η Abigail Johnson, η οποία διαδέχθηκε τον πατέρα της στη θέση του CEO της Fidelity το 2014, παραχώρησε μία σπάνια συνέντευξη στο Bloomberg Markets, συνοδευόμενη από την Kathleen Murphy, η οποία είναι επικεφαλής της μονάδας personal investing που είναι υπεύθυνη για τα νέα αυτά αμοιβαία κεφάλαια.

    BLOOMBERG MARKETS: Μία από τις σημαντικότερες επενδυτικές ιστορίες φέτος τος καλοκαίρι ήταν το λανσάρισμα των πρώτων δύο index funds με μηδενική προμήθεια από τη Fidelity. Πολύς κόσμος έμεινε έκπληκτος που έγινε από τη Fidelity. Γιατί αποφασίσατε να καταργήσετε την προμήθεια;

    KATHY MURPHY: Με αυτά τα αμοιβαία, θελήσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να δοκιμάσουν τη Fidelity. Αλλά δεν ήταν μόνο τα αμοιβαία. Η ανακοίνωσή μας είχε τρία σκέλη: τα ίδια τα αμοιβαία, το ότι ήμασταν οι πρώτοι στον κλάδο που καταργήσαμε κάθε ελάχιστο ποσό [επένδυσης] και λογιστική χρέωση και, τρίτον, και σημαντικότερον ίσως για την αγορά, είναι η μείωση [του αριθμού των κλάσεων/κατηγοριών μετοχών] σε όλα τα index funds μας. Σήμερα είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος index funds στη χώρα.

    ABBY JOHNSON: Αισθανόμουν ότι τα ελάχιστα όρια είχαν πλέον ξεπεραστεί. Όταν έχεις φτάσει να είσαι τόσο μεγάλος όσο εμείς και προσπαθείς να φτάσεις σε τόσο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, η ύπαρξη ενός τέτοιου περιορισμού απλά δεν έμοιαζε σωστή.

    BM: Εκπλαγήκατε από το πόσο ακαριαία επηρέασε αυτό τις μετοχές κάποιων ανταγωνιστών σας; Γιατί νομίζετε συνέβη αυτό;

    AJ: Ως πρώην σύμβουλος επενδύσεων, μπορώ να σας πω ότι όταν είσαι αναλυτής ή fund manager, ο κόσμος αντιδρά στις βραχυπρόθεσμες ειδήσεις. Υπάρχει συχνά μια σπασμωδική αντίδραση μεταξύ των επενδυτών όταν προκύπτει κάτι που φαίνεται να μην είναι και τόσο θετικό. Μπορεί να τους αιφνιδιάσαμε λιγάκι.

    BM: Αν πρόκειται να αναπτύξετε σχέση με κάποιον, τι ελπίζετε να του πουλήσετε ή να του προσφέρετε για το οποίο τελικά θα πληρώσει;

    AJ: Θα ήθελα να πιστεύω πως ο κόσμος θα συνεχίσει να πληρώνει για ενεργητική διαχείριση. Αυτή είναι η βασική πρόταση αξίας για την οποία είμαστε άλλωστε γνωστοί. Αν δείτε την υπόλοιπη αγορά, χρεώνουμε πολύ χαμηλές προμήθειες, αλλά υπερτερούμε σε επίπεδο εκτέλεσης.

    BM: Από τους τέσσερις βασικούς τομείς δραστηριότητάς σας -επαγγελματικές παροχές, personal investing, asset management, θεσμικοί επενδυτές- ποιος είναι ο πιο επικερδής και ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο πιο επικερδής σε πέντε χρόνια από σήμερα;

    AJ: Το asset management είναι η πιο επικερδής δραστηριότητα σήμερα. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην αγορά, επειδή στο asset management χρεώνεις μονάδες βάσης. Αν η αγορά κινείται ανοδικά, τότε έχεις περισσότερα έσοδα.

    Όμως, προσπαθώ να μην έχω γνώμη για την αγορά. Συχνά αισθάνομαι ότι ο κόσμος περιμένει ότι θα έχω μια ισχυρή γνώμη για την αγορά. Εγώ σκέπτομαι ως επικεφαλής ενός οργανισμού που πρέπει να βρει τρόπο να συνεχίσει να πορεύεται ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

    BM: Σε επίπεδο στελέχωσης, έχετε αρκετές γυναίκες σε σημαντικές θέσεις. Υπάρχουν σαφώς πολλές γυναίκες money managers. Ωστόσο, αν δει κανείς τη Fidelity, την Capital Group, την T. Rowe Price κλπ., διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που διαχειρίζονται σημαντικά κεφάλαια, ιδίως μετοχικά, εξακολουθούν να είναι λίγες. Αυτό δεν ισχύει τόσο, θεωρώ, στα ομόλογα. Είναι θέμα παράδοσης ή κάτι περισσότερο από αυτό;

    AJ: Για εμάς, πήγε σε κύματα. Υπήρξαν γυναίκες που ήταν από τους πιο επιτυχημένους fund managers που είχαμε. Σήμερα, δεν υπάρχει κάποια γυναίκα στην κορυφαία ομάδα μας με εκπληκτικά assets και επιδόσεις, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ καλή αντιπροσώπευση στην επενδυτική οργάνωση.

    BM: Έχετε αναφερθεί λίγο στο θέμα της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων. Τι σας συναρπάζει στον συγκεκριμένο τομέα;

    AJ: Ένα από τα πράγματα που κάνουμε για να πείσουμε τον κόσμο στον οργανισμό μας να σκέφτεται το μέλλον και να σταματήσει να σκέφτεται απλώς το επόμενο βήμα είναι ασκήσεις σχεδιασμού σεναρίου. Σχηματίζουμε ομάδες με διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικά σημεία της οργάνωσης για να αντιμετωπίσουν κάποιο τρελό σενάριο.

    Πριν από κάποιο καιρό, κάναμε μια σειρά από τέτοιες ασκήσεις και μία από αυτές ήταν το τι θα μας συνέβαινε εάν οι κεφαλαιαγορές γίνονταν εντελώς ομαλές. Λίγο καιρό μετά από αυτό, γύρω στο 2010 νομίζω, άρχισε να φαίνεται το Bitcoin. Κάποιοι από εμάς σκεφτήκαμε «Α, αυτό είναι ουσιαστικά για το οποίο μιλούσαμε στο τρελό σχέδιο σεναρίων μας. Μπορεί και να ήμασταν σε καλό δρόμο».

    Έτσι, κάποιοι από εμάς άρχισαν να διαβάζουν γι’ αυτό και αρχίσαμε να συναντιόμαστε για να ανταλλάζουμε απόψεις. Και από όλο αυτό προέκυψε το ερώτημα: Πώς θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε αυτό στην επιχείρησή μας; Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε κάποιο κόσμο από όλη την επιχείρησή μας για να επεξεργαστεί τις πιθανές χρήσεις και η ανταπόκριση ήταν πραγματικά εντυπωσιακά θετική.

    Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επαφή με κάποιους πολύ επιτυχημένους επιχειρηματίες στην αγορά του Bitcoin, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με το γεγονός ότι ήμασταν μια παραδοσιακή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία, παρ’ όλα αυτά, είναι ανοιχτή σε καινούρια πράγματα και πρόθ,η να προσπαθήσει να τους βοηθήσει όπως θα βοηθούσε οποιονδήποτε άλλο επενδυτή. Πολλοί από αυτούς ήταν επιχειρηματίες μανιακοί με την τεχνολογία που είχαν βρεθεί με πολλά χρήματα και ήθελαν να έχουν μια φιλανθρωπική δράση, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ήταν εύκολο να κάνουν, και εμείς, έχοντας προσθέσει το Bitcoin σε κάποια φιλανθρωπικά κεφάλαιά μας, τους το κάναμε εύκολο.

    Εν συνεχεία, κάποιοι σύμβουλοι και πελάτες μας άρχισαν να μας παίρνουν και να μας ρωτούν αν θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε με τους πελάτες τους που είχαν στην κατοχή τους Bitcoin. Πολλά από αυτά έγιναν επειδή φροντίσαμε να γίνουμε μέρος του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.

    BM: Οι millennials διαφέρουν ως πελάτες ή είναι απλά ότι είναι νέοι;

    AJ: Είναι πιθανότατα λίγο και από τα δύο. Οι millenials περιμένουν μια ψηφιακή εμπειρία. Περιμένουν ότι θα είναι πραγματικά εύκολο. Σχεδιάσαμε το δικό μας ρομποτικό προϊόν, το Fidelity Go, που λειτουργεί με έξι ερωτήσεις, επειδή αποφασίσαμε ότι αυτό ήταν το μέγιστο που θα ήταν διατεθειμένοι να ανεχθούν. Θεωρώ ότι οι millennials πιέζονται περισσότερο να σκεφθούν το θέμα της αποταμίευσης.

    KM: Όλο αυτό αναγκάζει ουσιαστικά ολόκληρο τον κλάδο να κάνει την όλη επενδυτική εμπειρία ευκολότερη. Αυτοί είναι οι πρώτοι χρήστες και ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί. Σχεδιάζουμε πράγματα για τους millennials και μετά τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

    BM: Θυμάμαι τον πατέρα σου, Abby, που ασχολιόταν πολύ με τους υπολογιστές όταν ακόμη ο κόσμος δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι ήταν υπολογιστής. Ξοδεύετε πολλά για τεχνολογία;

    AJ: Σε γενικές γραμμές, η τεχνολογία είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα να χρεώνουμε λιγότερα και να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες κάθε χρόνο, κάτι που είναι βασικά η τάση στον κλάδο. Είδαμε τι συνέβαινε με άλλες πολύ μεγάλες ψηφιακές επιχειρήσεις λιανικής που απευθύνονταν απευθείας στον καταναλωτή και είπαμε «αν αυτή είναι η εμπειρία τους στην υπόλοιπη προσωπική ζωή τους, πώς μπορούμε να το κάνουμε και εμείς εδώ;».

    Σήμερα υπάρχουν νέες τεχνολογίες σχεδόν σε κάθε επίπεδο της οργάνωσης και είμαστε αποφασισμένοι, ιδίως στον τομέα του personal investing αλλά και αλλού, να προσφέρουμε μια ψηφιακή εμπειρία για κάθε δυνατή υπηρεσία.

    Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος μας συνεχίζει να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό βάσει κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και άλλων παλαιότερων τεχνολογιών. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Πρόκειται για δοκιμασμένα και πολύ αξιόπιστα συστήματα και, επιπλέον, όλοι προσπαθούν να αποφύγουν το ρίσκο και έχουν λόγους να το κάνουν. Σήμερα μπαίνουμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν άλλες τεχνολογίες που θα μπορούσαν, δυνητικά, να πάρουν τη θέση αυτών.

    BM: Φοβάστε μην τύχει και άλλοι από άλλους κλάδους, όπως οι Amazon, Google κλπ., προσπαθήσουν να εισβάλουν στον κλάδο σας, όπως έκανε για παράδειγμα η Ant Financial στην Κίνα;

    AJ: Η Ant λειτουργεί σε ένα πολύ διαφορετικό ρυθμιστικό περιβάλλον από το δικό μας. Η Ant δεν θα μπορούσε να υπάρχει στις ΗΠΑ, επειδή δεν μπορείς να αναμίξεις τις δραστηριότητες όπως κάνουν αυτοί. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες, το σίγουρο είναι ότι το κοιτούν. Το ξέρουμε αυτό.

    BM: Ο πατέρας σας διοικούσε την εταιρεία δεκαετίες ολόκληρες. Πώς ήταν να δουλεύεις γι’ αυτόν;

    AJ: Ο πατέρας μου ήταν διάσημος για την αντιδραστικότητά του και νομίζω ότι μου το μετέδωσε πιθανότατα. Δεν φοβάμαι να έχω διαφορετική άποψη. Ήταν απίστευτα εξεταστικός με όλους, όλη την ώρα. Απ’ όσο μου λένε, έχω την τάση να κάνω το ίδιο. Τώρα, το αν είναι κληρονομικό ή το αν οφείλεται στο γεγονός ότι ήμασταν και οι δύο αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων πριν αναλάβουμε διευθυντική θέση, δεν το ξέρω. Θεωρώ ότι, στην περίπτωσή μου, το γεγονός ότι έχω επενδυτικό background όπως και εκείνος ήταν πραγματικά βοηθητικό, επειδή ο βασικός τρόπος λειτουργίας σου είναι να κάνεις ερωτήσεις και να περιμένεις από τον κόσμο να σε βοηθήσει να καταλάβεις.

    Όπως όλοι όσοι είναι στη δουλειά για δεκαετίες και έχουν δει πολλά, είχε πάντα μια λίστα από βασικούς κανόνες. Πράγματα όπως το «είναι εύκολο να έχεις δίκιο σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση κάποιου πράγματος» και «η σωστή χρονική στιγμή είναι το δύσκολο, οπότε προσάρμοσε τον σχεδιασμό σου με βάση αυτό».

    Αισθάνομαι απίστευτα ευγνώμων για όσα έμαθα από εκείνον. Ως άνθρωπος είχε πολύ στρατηγική σκέψη: αν οι δυνατότητές μας είναι πραγματικά καλές εδώ, μπορούμε να πάρουμε κάποιες από αυτές τις δυνατότητες και να τις χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού; Προσπαθώ να κάνω το ίδιο.

    BM: Στην εποχή του, ο ίδιος δεν ήταν και πολύ γνωστός στον… έξω κόσμο. Τη χρονιά που μας πέρασε όμως, εσείς μιλήσατε λίγο περισσότερο σε δημόσια φόρα. Υπήρξε κάποιος λόγος για αυτήν τη μεταστροφή;

    AJ: Είναι κάτι το αναμενόμενο για έναν διοικητικό ηγέτη μιας εταιρείας σήμερα. Θέλουμε να περάσουμε το δικό μας μήνυμα προς τα έξω. Είναι χρονοβόρο βέβαια, οπότε πρέπει να είσαι προσεκτικός στη διαχείριση του χρόνου σου. Όμως, θέλουμε οι πελάτες μας να μας καταλαβαίνουν.

    BM: Νομίζω ότι η Fidelity είχε από τη δημιουργία της μόνο τρεις ανθρώπους στα ηνία της και όλοι τους λέγονταν Johnson. Πρέπει να συνεχιστεί αυτό ή δεν έχει και τόση σημασία;

    AJ: Είμαι νέα ακόμη. Δεν είμαι και τόσο μεγάλη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς.

    BM: Έχετε πει ότι περίπου το 50% των νέων προσλήψεων στα καταστήματα της Fidelity είναι γυναίκες. Πρόκειται για κάποιο στόχο που έχετε θέσει;

    KM: Δεν πρόκειται για ποσόστωση. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι γενικά να αυξήσουμε την ποικιλομορφία στα καταστήματά μας. Εξυπηρετούμε εκατομμύρια και εκατομμύρια γυναίκες, τόσο μέσα στο χώρο εργασίας όσο και μέσω του personal investing.

    Βρισκόμαστε στο μέσον μιας διαδικασίας μετατόπισης περιουσιακών στοιχείων ύψους 22 τρισ. δολαρίων προς τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, επειδή ζουν περισσότερα χρόνια από τον σύζυγό τους, λόγω διαζυγίων και ούτω καθ’ εξής.

    Επιπλέον, αλλά σχετικό, 9 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε κάποια φάση της ζωής τους να αποφασίζουν μόνες τους για τα οικονομικά της οικογενείας τους, είτε επειδή πέθανε ο σύζυγος, είτε λόγω διαζυγίου, είτε επειδή έμειναν μόνες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

    Αν το 90% είναι υποχρεωμένες να έχουν κάποια αντίληψη περί οικονομικών και να αισθάνονται ότι μπορούν να τα χειριστούν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες επενδυτές να αποκτήσουν αυτήν την αυτοπεποίθηση; Ξέρουμε ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο καλές με τους άνδρες στις επενδύσεις όταν αποφασίζουν να το κάνουν. Στην πραγματικότητα μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι είναι λίγο καλύτερες από τους άνδρες. Οπότε προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες, με εκπαιδευτικές εκστρατείες, σεμινάρια κλπ., να αποκτήσουν λίγο περισσότερη αυτοπεποίθηση.

    Η διαφορά είναι ότι οι άνδρες μιλούν για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, πώς τα πάνε τελευταία. Οι γυναίκες μιλούν για οικογενειακούς στόχους πολύ πιο μακροπρόθεσμους. Πρέπει να τα ξέρεις αυτά τα πράγματα, για να κάνεις τις κατάλληλες συζητήσεις.

    AJ: Ανασχεδιάσαμε τα καταστήματά μας για να είναι λίγο πιο φιλικά.

    KM: Ξεφορτωθήκαμε όλα τα γκισέ, υπάρχουν μόνο στρογγυλά τραπέζια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό συμβολικά. Δείχνει ότι δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί. Η γενική σχεδιαστική αρχή ήταν -και αυτό ισχύει γενικά- πως αν σχεδιάζεις πράγματα για τις γυναίκες, δεν ξενερώνεις τους άνδρες. Αν σχεδιάζεις όμως πράγματα για άνδρες, είναι πιο πιθανό να ξενερώσεις τις γυναίκες.

    AJ: Είναι λογικό. OK, γινόμαστε λίγο πρωτόγονες εδώ, αλλά οι άνδρες πάνε γενικά όπου υπάρχουν γυναίκες.

    * Τα index funds είναι αμοιβαία κεφάλαια τα οποία στηρίζονται στη σύνθεση κάποιου από τους εκατοντάδες χρηματιστηριακούς δείκτες που υφίστανται ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να είναι πανομοιότυπες των αποδόσεων των δεικτών αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ