• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Inditex επενδύει 1 δισ. δολάρια ετησίως για να ενισχύσει τα Zara εν μέσω κρίσης

    • Bloomberg
    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex

    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex


    Η  Inditex SA, αποκάλυψε τα σχέδια της για την επένδυση 900 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) ετησίως έως το 2022, προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να επεκτείνει το χώρο των καταστημάτων της, παρά το γεγονός ότι τα σύννεφα της πανδημίας σκιάζουν τις προοπτικές του λιανικού εμπορίου ενδυμάτων.

    Η μητρική της Zara, έχει στόχο να συγκεντρώσει πάνω από το 1/4 των πωλήσεων της μέσω διαδικτύου έως το 2022, αφού η αύξηση των διαδικτυακών εσόδων βοήθησε την εταιρεία να περιορίσει την κατά 44% πτώση των πωλήσεων της στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Inditex ανέβαλε την καταβολή έκτακτου μερίσματος bonus, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων απωλειών για πρώτη φορά από τότε του εισήχθη στις αγορές, πριν από δύο δεκαετίες.

    Μετά τα lockdowns που οδήγησαν στο κλείσιμο σχεδόν του 90% των καταστημάτων της Inditex κάποια στιγμή τον Απρίλιο, η εταιρεία επεξεργάζεται τρόπους για να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της και να κερδίσει μερίδιο στη νέα αγορά. Για τα επόμενα τρία χρόνια, η Inditex σχεδιάζει να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε διαδικτυακές επενδύσεις και 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των καταστημάτων.

    Η μετοχή της εταιρεία υποχώρησε το πρωί στη Μαδρίτη κατά 2,2%. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα έκλεισε με κέρδη 9%.

    Η Inditex ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 51% τον Μάιο και κατά 34% τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, εξαιρουμένων των μεταβολών των νομισματικών ισοτιμιών.

    Το διαδίκτυο αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τις εταιρείες λιανικής. Το ηλεκτρονικό εμπόριο σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το μήνα Απρίλιο.

    Ο μεγάλος αριθμός των lockdowns στις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται η ιδιοκτήτρια του εμπορικούς σήματος Zara, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σημειώθηκαν τον Απρίλιο. Πάνω από τα 3/4 των καταστημάτων του ομίλου είναι ανοιχτά τώρα, μετά τη άρση των μέτρων περιορισμού. Σε αγορές που έχουν ανοίξει πλήρως, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16% τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

    Το ευέλικτο μοντέλο αγορών της Inditex της δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Τα επίπεδα των αποθεμάτων της εταιρείας μειώθηκαν κατά 10% το πρώτο τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ