• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι γλυκατζήδες millennials φέρνουν στην Κίνα έναν κολοσσό της ζάχαρης


    Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης της Ασίας βρίσκεται σε συνομιλίες για πωλήσεις γλυκαντικών στην Κίνα, γοητευμένος από τη «νέα γενιά» καταναλωτών της χώρας.

    Η MSM Malaysia Holdings Bhd. προσεγγίζει τα τελικά στάδια των συζητήσεων για τη σύναψη εταιρικών συνεργασιών στη βιομηχανία ζάχαρης της Κίνας, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Khairil Anuar Aziz. Η εταιρεία θέλει να πουλήσει ζάχαρη για δημοφιλή σνακ όπως τσάι, υγιεινά αφεψήματα και ψωμί, καθώς και πιο υγιεινά γλυκαντικά, συμπυκνωμένο γάλα και μελάσα που χρησιμοποιείται στο αλκοόλ.

    Υπάρχει «ευκαιρία, αν τη συνδυάσεις πραγματικά με τον τρέχοντα τρόπο ζωής των ανθρώπων» στην Κίνα, δήλωσε ο Khairil σε συνέντευξή του στην έδρα της εταιρείας στην Κουάλα Λουμπούρ την περασμένη εβδομάδα. «Θέλουμε πραγματικά να προμηθεύσουμε ζάχαρη σε όλες αυτές τις διαφορετικές βιομηχανίες – αρτοποιεία, τσάι, υγιεινά ποτά. Η ζήτηση υπάρχει».

    Το στοίχημα της MSM στην Κίνα ακολουθεί μία ταραχώδη χρονιά για την παγκόσμια αγορά ζάχαρης, η οποία είναι ένα από τα χειρότερα σε απόδοση εμπορεύματα τα τελευταία χρόνια. Η πτώση άνω του 40% των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τα τελευταία δύο χρόνια έχει πλήξει επιχειρήσεις από τη γερμανική Suedzucker AG μέχρι τον σημαντικό έμπορο τροφίμων της Σιγκαπούρης Olam International Ltd. Η MSM δεν έχει επίσης βγει αλώβητη, με τις μειούμενες πωλήσεις να οδηγούν σε τριμηνιαίες απώλειες και σε πτώση των τιμών των μετοχών της σε χαμηλά-ρεκόρ τη Δευτέρα.

    Γλυκιά προοπτική

    Η MSM ελπίζει ότι η Κίνα μπορεί να τη βοηθήσει να αντιστρέψει την κατάσταση. Η βιομηχανία ζάχαρης, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο με παραγωγή 2,25 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, θεωρεί την Κίνα ως την επόμενη μεγαλύτερη αγορά ζάχαρης στην Ασία, καθώς η νεότερη γενιά γίνεται ολοένα και πιο πολυάσχολη και συνηθίζει με ευκολία στην κατανάλωση γλυκών σνακ στο δρόμο.

    Η κατανάλωση στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί το έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε πάνω από 15 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η χώρα θα καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ζάχαρης παγκοσμίως μέχρι το 2027.

    Η MSM αναμένει επίσης ότι οι τιμές της ζάχαρης θα βελτιωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς η παγκόσμια υπερπροσφορά θα μετατραπεί σε έλλειμμα, έστω και μικρό, σύμφωνα με τον Khairil. Οι τιμές ακατέργαστης ζάχαρης προς εξαγωγή μπορεί να φθάσουν κατά μέσο όρο τα 14 σεντς ανά λίβρα φέτος, καθώς η Βραζιλία μετατρέπει περισσότερο από το εμπόρευμα σε αιθανόλη και ο καιρός που δεν ευνοεί τις καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές παραγωγής της Ινδίας που παράγουν ζάχαρη μειώνει τις προμήθειες. Η ζάχαρη στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν στα 12,76 σεντς ανά λίβρα τη Δευτέρα.

    Η ανάκαμψη των τιμών, καθώς και οι προβλέψεις για ένα ισχυρότερο μαλαισιανό ringgit, θα βοηθήσουν την MSM να αυξήσει τη ρευστότητα για νέες επενδύσεις, δήλωσε ο Khairil.

    «Περιμένουμε να εξισιρροπηθεί η αγορά», δήλωσε ο Khairil. «Ένα έλλειμμα στην παγκόσμια ακατέργαστη ζάχαρη θα μας δώσει μια μικρή ανάσα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Μοτοδυναμική: Ανοδική πορεία μετά την απόκτηση της Sixt

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Πέθανε ο μεγιστάνας Mr. Korean Air-Είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ν. Σάββας: Επιστροφή στην αγορά μεταχειρισμένων μετά από 3,5 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ