• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η γυναίκα που επανέφερε τον λαϊκισμό στη Δανία μόλις έχασε τη δουλειά της

    • Bloomberg


    Δανία, 

    Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις εθνικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, στις οποίες μια πιο αριστερή ομάδα επικράτησε της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ίδρυσε η Kjaersgaard το 1995, υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική απώλεια της ιστορίας του. Την Παρασκευή, η 72χρονη θα αντικατασταθεί από τον Henrik Dam Kristensen, ο οποίος είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που κέρδισε τις εκλογές.

    Η αλλαγή του προέδρου της Βουλής – ο υψηλότερος τίτλος της Δανίας μετά τον μονάρχη – αποτελεί κάτι σαν ορόσημο στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η Δανία προπορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό της υπόλοιπης Ευρώπης όταν υιοθέτησε πολιτικές κατά της μετανάστευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με επικεφαλής σε μεγάλο βαθμό την Kjaersgaard. Το ερώτημα τώρα είναι εάν η σχεδόν κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας είναι προάγγελος του τι θα ακολουθήσει αλλού.

    Αλλά η παρακμή του κόμματος μπορεί τελικά να είναι προϊόν της επιτυχίας του, καθώς τα πιο εδραιωμένα κόμματα υιοθετούν τις πολιτικές του. Ο Rune Stubager, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, λέει ότι «παραδόξως, το κόμμα ίσως πραγματικά να βλέπει την επιρροή του στο αποκορύφωμά της, έστω και αν έχασε πολλές ψήφους επειδή οι πολιτικές του έχουν εξαπλωθεί». Η Kjaersgaard είχε «μεγάλη επιτυχία στην αλλαγή του διαλόγου στη Δανία».δανια

    Η Kjaersgaard ήταν τακτική αμφιλεγόμενη φιγούρα στα τέσσερα χρόνια που ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου. Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη δουλειά αυτή, επέτρεψε σε έναν βουλευτή που είχε καταδικαστεί για ρατσισμό να απευθύνει ανενόχλητος ένα κήρυγμα κατά των ξένων, αλλά στη συνέχεια επέπληξε έναν βουλευτή που τον επέκρινε. Η Kjaersgaard απέβαλε επίσης μια βουλευτή από το κοινοβούλιο επειδή είχε φέρει το μωρό της στην αίθουσα, προκαλώντας οργή σε μια χώρα που είναι γνωστή για τα υψηλά της στάνταρ στην ισότητα των φύλων.

    Πιο πρόσφατα, η Kjaersgaard έδειξε πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν απέναντι σε ένα εκλογικό σώμα με όλο και περισσότερες ανησυχίες για το περιβάλλον, όταν απέδωσε την απώλεια της δημοτικότητας του κόμματός της σε αυτούς που αποκαλούσε «τρελάρες του κλίματος». Η Kjaersgaard εξόργισε επίσης τους οπαδούς της Eurovision, διαμαρτυρόμενη δημοσίως ότι ο διαγωνισμός έχει γίνει «πολύ γκέι».

    Αν και οι ψηφοφόροι τώρα αποδέχονται γενικά την πιο σκληρή στάση όσον αφορά στη μετανάστευση που υπερασπιζόταν η Kjaersgaard, φαίνεται ότι απέρριψαν τον τόνο που αυτή και το επιτελείο της εισήγαγαν στη δανέζικη πολιτική.

    Η Mette Frederiksen, η προαλειφόμενη ως νέα πρωθυπουργός της Δανίας, απέσπασε ψηφοφόρους από το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας υποσχόμενη αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση, που οι Σοσιαλδημοκράτες των οποίων ηγείται παραδοσιακά δεν επιθυμούσαν. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θέλει να αλλάξει τον τόνο στη συζήτηση για τη μετανάστευση στη Δανία. «Δεν θα γιορτάζουμε για τους περιορισμούς», είπε μετά τις εκλογές.

    «Το σημαντικότερο μάθημα για την Ευρώπη από τις εκλογές στη Δανία είναι ότι αν τα λαϊκίστικα κόμματα σταματήσουν την επέκτασή τους, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πρέπει να υιοθετήσουν κάποιες από την πολιτικές τους για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Stubager.

    Η Kjaersgaard και η σκληρή γραμμή του κόμματός της απέναντι στους αλλοδαπούς προκάλεσαν επίσης προβλήματα για τις δανέζικες εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονταν ότι ήταν όλο και πιο δύσκολο να προσελκύσουν εξειδικευμένους ξένους επαγγελματίες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

    Η Linda Duncan Wendelboe, διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Δανέζικης Βιομηχανίας, λέει: «Μερικές φορές υπήρξε σκληρός τόνος σε ορισμένα κομμάτια της πολιτικής συζήτησης που επικεντρώθηκε κυρίως στα αρνητικά των αλλοδαπών».

    «Ελπίζουμε ότι μια νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει στην προώθηση μιας πιο εκλογικευμένης άποψης για τους αλλοδαπούς – και κυρίως για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους – στον πολιτικό διάλογο», ανέφερε.

    Η άνοδος και η πτώση της Kjaersgaard

    Όταν η Kjaersgaard ίδρυσε το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα το 1995, ήταν ήδη βετεράνος της πολιτικής, έχοντας υπηρετήσει για 11 χρόνια στο κοινοβούλιο με το Κόμμα Προόδου. Η νέα εθνικιστική της ομάδα ξεκίνησε ως παρίας στη δανέζικη πολιτική, αλλά το 2001 ο Anders Fogh Rasmussen χρησιμοποίησε τη βοήθειά της για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κυβέρνησή του.

    Σε αντάλλαγμα, η Kjaersgaard μπόρεσε να προωθήσει ορισμένους περιορισμούς για τους μετανάστες και τους αλλοδαπούς που ζουν στη σκανδιναβική χώρα, μια εξέλιξη που συνεχίστηκε από τις επόμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Το 2012, παρέδωσε την ηγεσία του κόμματός της στον Kristian Thulesen Dahl και το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής της Δανίας.

    Η Kjaersgaard θα παραμείνει στο κοινοβούλιο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την εοπανεκλογή της στις εκλογές αυτού του μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ