• Ελλάδα

    Podemos, όπως ΣΥΡΙΖΑ: Ο αριστερός λαϊκισμός ξεσκεπάστηκε (και) στην Ισπανία


    Πολύ μακρινές μοιάζουν σήμερα οι εποχές που τα πλήθη εκστασιασμένα αποθέωναν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, ακούγοντας τις υποσχέσεις τους για λαγούς με πετραχήλια και θαυμάζοντας τον “πύρινο” λόγο τους κατά του “κατεστημένου”.

    Κι όμως, δεν έχει περάσει και τόσος καιρός. Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο αρχηγός των Podemos είχε έρθει στην Αθήνα και είχε παρευρεθεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και εκφράζοντας τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών, τις οποίες τελικά κέρδισε. Λιγότερα από τρία χρόνια μετά, όλα έχουν αλλάξει. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας παραμένει πρωθυπουργός της χώρας, όμως τα ποσοστά δημοφιλίας του βρίσκονται στο ναδίρ, καθώς υφίσταται τη φθορά μίας κυβέρνησης που άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε, μίας κυβέρνησης της οποίας τους χειρισμούς αποδοκιμάζουν ακόμα και οι ψηφοφόροι της. Ο δε Πάμπλο Ιγκλέσιας μπορεί να μην κυβέρνησε ποτέ, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες της Ισπανίας προτίμησαν να συνεργαστούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα παρά με τo Podemos, όμως έχει πια απαξιωθεί στη συνείδηση των Ισπανών, μετά και την κραυγαλέα υπόθεση με το σπίτι των 540.000 ευρώ που απέκτησε για να στεγάσει τον ίδιο και την οικογένειά του.

    Όχι, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν έκανε τίποτα το παράνομο. Ένα (ακριβούτσικο) κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του ήθελε να βάλει ο άνθρωπος. Και για να το αποκτήσει, όπως θα έκανε και ο καθένας, πήρε ένα δάνειο από την τράπεζα, γιατί με τις βουλευτικές αποδοχές του ιδίου και της συντρόφου του (επίσης βουλευτίνας) θα ήταν αδύνατο να τα μαζέψει. Δε θα γινόταν καν θέμα, αν δεν επρόκειτο για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον άνθρωπο που είχε υποσχεθεί πριν από χρόνια στους Ισπανούς ότι θα κρατικοποιούσε τις τράπεζες…

    Ο “αντισυστημικός” Πάμπλο Ιγκλέσιας… αλλοτριώθηκε από το “σύστημα” που πολεμούσε. Το ίδιο συνέβη και με τον Αλέξη Τσίπρα, που από το “σκίζω τα μνημόνια” πήγε στο “ψηφίζω κι άλλα μνημόνια”. Από εκεί που και οι δύο γέμιζαν πλατείες με τους υποστηρικτές τους, τώρα βλέπουν τη λαϊκή οργή που προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους να στρέφεται εναντίον τους. Και ως τυπικοί αριστεροί, Τσίπρας και Ιγκλέσιας είναι πια… δύο ξένοι, με τον ηγέτη του Podemos να κατηγορεί μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι “ξεπουλήθηκε”.

    Ο αριστερός λαϊκισμός ξεσκεπάστηκε πολύ γρήγορα. Αλλά τουλάχιστον οι Ισπανοί δεν τον έφεραν ποτέ στην εξουσία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Ολονύχτια διαπραγμάτευση Τσίπρα-Ζάεφ: Τα δύο ονόματα για το Σκοπιανό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τη Δευτέρα η συνάντηση Τσίπρα-Γιαννακόπουλου για την πρόταση του Athens Alive

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κορρές: Τα σχέδια και οι στόχοι για την Κίνα – Πότε αναμένεται το squeeze out και η ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ