• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η εταιρεία που διπλασίασε τις πωλήσεις της επειδή ο κόσμος τρώει περισσότερη μαύρη σοκολάτα

    • Bloomberg


    Η ζήτηση για σοκολάτα στην Ασία είναι σε άνοδο και αυτή η εταιρεία της Μαλαισίας βρίσκεται στο επίκεντρο. Η μετοχή της Guan Chong Bhd εκτινάχθηκε πάνω από 150% κατά το προηγούμενο έτος στην Κουάλα Λουμπούρ, καθώς τα κέρδη της διπλασιάστηκαν, καθιστώντας την την κορυφαία εταιρεία παραγωγής συστατικών σοκολάτας στον δείκτη Bursa Malaysia Consumer Product Index. Ο δείκτης μετοχών MSCI All Country World Index διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές σταθερός κατά το περασμένο έτος.

    Για τον διευθύνοντα σύμβουλο Brandon Tay Hoe Lian, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κακάο στην Ασία εκμεταλλεύθηκε τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και τις υψηλότερες πωλήσεις. Τα καθαρά έσοδα διπλασιάστηκαν στα 189,3 εκατομμύρια ringgit (45,8 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και το 2019 «μοιάζει το ίδιο καλό με πέρυσι», λόγω της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας και των διατηρούμενων περιθωρίων, ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

    «Βλέπουμε να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από πέρυσι», δήλωσε ο Tay, που βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει τις πωλήσεις της. Οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα, που θεωρείται ότι αποτελεί πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συνηθισμένα σνακ, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για κακάο και επιδεινώνει τη στενότητα της αγοράς εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς κακάο στην Ασία.

    Οι μετοχές της Guan Chong σημείωσαν άνοδο 4% περίπου τη Δευτέρα στα 3,84 ringgit και όδευαν προς το υψηλότερο κλείσιμο στην ιστορία της.

    Με το βλέμμα στο μέλλον, ο Tay θέλει να μετακινήσει τις μονάδες επεξεργασίας του πιο κοντά στις περιοχές καλλιέργειας κακάο, καθώς επιδιώκει να διπλασιάσει τη δυναμικότητα άλεσης κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την απομάκρυνσή τους κατά χιλιάδες χιλιόμετρα προς την Αφρική ή τη Νότια Αμερική, καθώς η παραγωγή κακάο μειώνεται στη Μαλαισία και την Ινδονησία, είπε.

    «Μπορώ να έχω περαιτέρω επέκταση είτε στον τομέα της προμήθειας κακάο, είτε στον τομέα των πελατών», δήλωσε ο Tay. «Για εμάς, η τάση είναι να πάμε εκεί που είναι το κακάο. Είναι λίγο περιπετειώδες και κάποιοι είναι απρόθυμοι να πάνε, αλλά τότε θα χάσεις την ευκαιρία», είπε. Οι κορυφαίοι παραγωγοί στον κόσμο είναι η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, και ο Tay δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες είναι «αρκετά ενθαρρυντικές όσον αφορά στα φορολογικά κίνητρα. Έχουμε εξετάσει διάφορα μέρη, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση».

    Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας

    Η επιχείρηση καθοδηγείται από τη ζήτηση για σκόνη κακάο, και αυτό θα καθορίσει εάν η εταιρεία θα επεκταθεί ή όχι, δήλωσε ο Tay. «Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για εμάς, εάν η βάση πελατών αυξάνεται και τα λεγόμενα περιθώρια διατηρούνται, θα αναπτυχθούμε».

    Η Guan Chong ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη νότια πολιτεία Johor της Μαλαισίας. Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας με την πάροδο των χρόνων και έχει πλέον παραγωγική ικανότητα 250.000 τόνων, γεγονός που την καθιστά μία από τις κορυφαίες στον κόσμο μετά την Barry Callebaut AG, την Cargill Inc. και την Olam International Ltd.

    Η επεξεργασία κακάο στην Ασία σημείωσε άνοδο σχεδόν 10% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από την Ένωση Κακάο της Ασίας. «Η ζήτηση στην περιοχή παραμένει ισχυρή για τα συστατικά του κακάο», ανέφερε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θα βγάλει λευκό καπνό η σημερινή συνάντηση Folli Follie – PwC;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Πορτογαλία στοιχηματίζει στην τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσει τις εξαγωγές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρήγας (Energean): Ενδιαφέρον για τροφοδοσία ελληνικής και κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ