• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι δυναστείες της κορυφαίας ζυθοποιίας και τα μερίσματα των 834 εκατ. ευρώ

    Andre De Spoelberch


    Η εταιρεία συμμετοχών των οικογενειών που έχουν στην κατοχή την κορυφαία ποτοποιία και ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev NV διένειμε πέρυσι μερίσματα 834 εκατ. ευρώ (948 εκατ. δολαρίων) .

    Πρόκειται για την Eugenie Patri Sebastien SA — η οποία έχει μερίδιο περίπου 24% της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στο κόσμο για λογαριασμό των οικογενειών De Spoelberch, De Mevius και Van Damme του Βελγίου – που πραγματοποίησε τις πληρωμές σε δύο δόσεις, με το συνολικό ποσό που έχει διανεμηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια να ξεπερνά πλέον τα 7,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου.

    Η τελευταία πληρωμή ήταν η μικρότερη που έχει κάνει από το 2014 η Eugenie Patri Sebastien SA με έδρα του Λουξεμβούργο, καθώς η AB InBev περιέκοψε το δικό της μέρισμα προκειμένου να μειώσει το χρέος που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της  SABMiller Plc. το 2016. Τον Απρίλιο, η ζυθοποιία μείωσε και πάλι το μέρισμα της καθώς η πανδημία είχε επίπτωση στις πωλήσεις της.

    Η Eugenie Patri Sebastien αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Πάντως, οι μετοχές της AB InBev, που κάποτε περιλαμβάνονταν στις ευρωπαϊκές εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, έχουν χάσει περίπου το 50% της αξίας τους από τις αρχές του 2018. Η ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι τον περασμένο μήνα τα έσοδα της από τα τρία κορυφαία εμπορικά της σήματα –Budweiser, Stella Artois και Corona – σημείωσαν πτώση κατά 11% στο πρώτο τρίμηνο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ