• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η British Airways αποσύρει τα Boeing 747 από το στόλο της

    • Bloomberg


    Η British Airways, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Boeing 747 στον κόσμο, αποσύρει ολόκληρο τον στόλο των αεροσκαφών jumbo άμεσα, λόγω της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία στα αεροπορικά ταξίδια.

    «Είναι απίθανο η υπέροχη “βασίλισσα των ουρανών” να λειτουργήσει ποτέ ξανά για την British Airways λόγω της μείωσης των ταξιδιών που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωση η αεροπορική εταιρεία.

    Τα 31 αεροσκάφη Boeing 747 της εταιρείας, τα οποία μπορούσαν να φιλοξενήσουν 345 επιβάτες σε τέσσερις κατηγορίες, πέταξαν σε προορισμούς όπως το Πεκίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Κέιπ Τάουν και το Λάγος, έως ότου η Covid-19 χτύπησε και ανάγκασε την αεροπορική εταιρεία να σταματήσει τα ταξίδια. Η British Airways είχε προγραμματίσει να ολοκληρώσει τη σταδιακή κατάργηση του συγκεκριμένου αεροσκάφους το 2024.

    Η πανδημία έχει καταστρέψει την αεροπορική βιομηχανία, με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλλουν άνευ προηγουμένου ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της μετάδοσης του ιού. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρους τους στόλους τους, καθώς προσαρμόζονται στη δραματική πτώση της ζήτησης. Αξιολογούν επίσης ποια αεροσκάφη θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες τους όταν η αγορά ανακάμψει στα επίπεδα προ της πανδημίας, κάτι που δεν αναμένεται από τους περισσότερους τουλάχιστον μέχρι το 2023.

    Η Qantas Airways Ltd. είναι μεταξύ άλλων αερομεταφορέων που απέσυραν πρόσφατα τα 747, προσφέροντας αποχαιρετιστήριες «πτήσεις χαράς» πάνω από τις πόλεις της Αυστραλίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ελάχιστες εταιρείες συνεχίζουν να διαθέτουν το jumbo για την εξυπηρέτηση επιβατών, όπως η Air China Ltd. και η Korean Air Lines Co.

    «Ενώ το αεροσκάφος θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, καθώς προχωράμε στο μέλλον, θα εκτελούμε περισσότερες πτήσεις με σύγχρονα, αποδοτικών καυσίμων αεροσκάφη, όπως τα νέα A350s και 787s, για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 », δήλωσε η British Airways.

    Η Boeing θα σταματήσει να κατασκευάζει το μοντέλο 747 σύντομα ούτως ή άλλως, με το τελευταίο πιθανότατα να κυκλοφορήσει από ένα εργοστάσιο της περιοχής του Σιάτλ σε περίπου δύο χρόνια, ανέφεραν πηγές.

    Η British Airways δέχτηκε κριτική για τα σχέδιά της να κόψει 12.000 θέσεις εργασίας, περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού της, ενώ παράλληλα αξιοποιεί μια κρατική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προστασία της απασχόλησης. Σε μια άλλη ένδειξη της επισφαλούς οικονομικής της θέσης, η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει πίνακες ζωγραφικής και γκραβούρες από την εταιρική συλλογή έργων τέχνης.

    Η εταιρεία παρέλαβε τα πρώτα 747-400 του στόλου της το 1989 και τα τελευταία 10 χρόνια αργότερα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ