• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    British Airways: Προχωρά σε δημοπρασία της συλλογής έργων τέχνης της, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Η αεροπορική εταιρεία British Airways αναμένει να συγκεντρώσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια από την πώληση πινάκων ζωγραφικής και γκραβούρων της εταιρικής της συλλογής έργων τέχνης στο Sotheby’s, αυτό το μήνα.

    Τα 17 έργα τέχνης θα προσφερθούν σε δύο δημοπρασίες και αναμένεται να συγκεντρώσουν 920.000 στερλίνες (1,16 εκατομμύρια δολάρια) έως 1,4 εκατομμύρια στερλίνες, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Sotheby’s. Το κορυφαίο έργο της συλλογής – ένας πίνακας αφηρημένης τέχνης από την Βρετανή καλλιτέχνη Bridget Riley – θα είναι μέρος της απογευματινής δημοπρασίας του Sotheby’s με τίτλο Rembrandt to Richter, στις 28 Ιουλίου. Τα υπόλοιπα έργα θα εμφανιστούν σε μια διαδικτυακή δημοπρασία σύγχρονης βρετανικής τέχνης, το διάστημα 20-30 Ιουλίου.

    Ο αερομεταφορέας πουλάει τα έργα τέχνης σε μία στιγμή κατά την οποία οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς παραπαίουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, η οποία ουσιαστικά σταμάτησε όλα τα αεροπορικά ταξίδια. Η βιομηχανία αναμένει απώλειες 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, δήλωσε ο Διεθνής Σύνδεσμος Αεροπορικών Μεταφορών τον περασμένο μήνα. Η British Airways, η βρετανική μονάδα της IAG SA, «αγωνίζεται για την επιβίωσή της», σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IAG, Willie Walsh. Η εταιρεία δέχτηκε επίθεση από συνδικάτα και μέλη του Κοινοβουλίου για τα σχέδια μείωσης 12.000 θέσεων εργασίας, ή περίπου το 30% του προσωπικού της.

    «Κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε, έχουμε λάβει την απόφαση να συνεργαστούμε με τον Sotheby’s, έναν από τους κορυφαίους και πιο αξιόπιστους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο, για να πουλήσουμε μια σειρά έργων από καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Bridget Riley και Damien Hirst», δήλωσε η Carolina Martinoli, διευθύντρια της British Airways.«Είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αρκετούς καλλιτέχνες και δημιουργούς μέσω της συλλογής έργων τέχνης που διαθέτουμε”.

    Ο πιο πολύτιμος πίνακας του ομίλου είναι αυτός με τον τίτλο “Cool Edge” της Riley του 1982, που εκτιμάται σε 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια λίρες. Ο πίνακας ανήκει στη «Σειρά της Αιγύπτου» και είναι εμπνευσμένος από το ταξίδι της στην Αίγυπτο το 1979, σύμφωνα με τον Sotheby’s. Άλλα παραδείγματα βρίσκονται στην συλλογή Tate στο Λονδίνο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

    Μεταξύ των έργων με τις χαμηλότερες τιμές, που εκτιμώνται από 5.000 έως 15.000 στερλίνες, είναι αυτά των Hirst, Marc Quinn και Julian Opie, καθώς και το “Grasshopper Portfolio” του Peter Doig.



    ΣΧΟΛΙΑ