• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι αεροπορικές εταιρείες επινοούν ευφάνταστους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα με τα σύνορα κλειστά

    • Bloomberg


    Τους πιο ευφάνταστους τρόπους βρίσκουν οι αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα, καθώς διανύουν την χειρότερη περίοδο κρίσης. Από φρέσκα λαχανικά μέχρι φιστίκια και πιτζάμες, πουλάνε ότι μπορούν για να επιβιώσουν την περίοδο της πανδημίας.

    Ακόμη και οι αερομεταφορείς που έχουν λάβει κρατική οικονομική ενίσχυση  και έχουν προχωρήσει σε μείωση κόστους, αναζητούν νέες πηγές εισοδήματος καθώς ξεμένουν από ρευστότητα, με το μεγαλύτερο μέρος των στόλων τους να παραμένει καθηλωμένο και τους ανθρώπους να βρίσκονται στα σπίτια τους. Η ανάκαμψη αναμένεται να διαρκέσει χρόνια και θα κοστίσει στις αεροπορικές δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

    Ας δούμε μερικούς τρόπους που έχουν βρει οι εταιρείες προσπαθώντας να αντισταθμίσουν το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας:

    Πτήση πάνω από την Ανταρκτική

    Με τον διεθνή στόλο της να παραμένει στο έδαφος τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 20201, η Qantas Airways Ltd. της Αυστραλίας ενοικιάζει ένα από τα Boeing Dreamliners που διαθέτει για ταξίδια περιήγησης πάνω από τους πάγους.

    Η Antarctica Flights νοικιάζει το αεροπλάνο μαζί με το πλήρωμα της Qantas για επτά ταξίδια μεταξύ Νοέμβρη και Φλεβάρη. Οι πτήσεις θα διαρκούν από 12 έως 14 ώρες και μία θέση business με πλήρεις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοστίζει 7.999 δολάρια Αυστραλίας (5.850 δολ. ΗΠΑ).

    Πιτζάμες και Αμύγδαλα

    Η Qantas πούλησε επίσης αντικείμενα που έδινε σε επιβάτες στις premium θέσεις, συμπεριλαμβανομένων 10.000 σετ πιτζαμών, τα οποία έγιναν ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες. Οι  συσκευασίες με προϊόντα αξίας 25 δολαρίων Αυστραλίας που συνήθως μοιράζονταν δωρεάν σε άτομα που κάθονταν στις μπροστινές θέσεις, ήταν διαθέσιμα online και περιείχαν κρέμα χεριών, σακουλάκια τσαγιού, μπισκότα σοκολάτας και καβουρντισμένα αμύγδαλα, μεταξύ άλλων λιχουδιών που προσέφεραν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    Η Qantas μπορεί επίσης να περισώσει κάτι από το Boeing 747 της, που αποσύρθηκε νωρίς λόγο της κρίσης. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι μερικά αντικείμενα από το εσωτερικό της καμπίνας, όπως τα τραπεζάκια της πρώτης θέσης, μπορεί να πουληθούν ως αναμνηστικά.

    Γεύματα πτήσης στο σπίτι

    Η Air North, η 43χρονη αεροπορική εταιρεία που συνδέει το απόμερο Yukon του Καναδά με κεντρικούς προορισμούς όπως το Βανκούβερ, επεκτάθηκε στον κλάδο παράδοσης φαγητού των αεροπορικών εταιρειών, στο σπίτι. Το μενού περιλαμβάνει κρεατόπιτα έναντι 9 δολ. Καναδά (6,88 δολαρίων ΗΠΑ) και μία επιλογή από cheesecake στην τιμή των 13,99 δολ. Καναδά.

    Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν μέχρι και 20 από τα προμαγειρεμένα, κατεψυγμένα γεύματα κάθε φορά, τα οποία θα παραδώσει ο οδηγός την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Τα γεύματα διατίθενται μόνο σε γειτονιές στη βορειοδυτική πόλη του Whitehorse και η χρέωση παράδοσης είναι 10 δολάρια Καναδά.

    Η Thai Airways, στο μεταξύ, έχει ανοίξει εστιατόριο εξοπλισμένο με καθίσματα αεροπλάνου, στα κεντρικά γραφεία της στην Μπανγκόκ.

    Πτήσεις στο πουθενά

    H ANA Holdings Inc. της Ιαπωνίας πούλησε εισιτήρια για μία πτήση τσάρτερ στο …πουθενά. Περίπου 300 επιβάτες πλήρωσαν για μία υποτιθέμενη εμπειρία σε θέρετρο της Χαβάης μέσα σε ένα Airbus SE A380 που συνήθως πετά τη διαδρομή Τόκιο-Χονολουλού. Οι επιβάτες επιλέχθηκαν μέσω κλήρωσης.

    Το πλήρωμα φόρεσε μάσκες και χαβανέζικες μπλούζες και σέρβιρε κοκτέιλ κατά την διάρκεια του 90λεπτου ταξιδιού.

    Η Starlux Airlines παρουσίασε μια “υποτιθέμενη πτήση στο εξωτερικό” στην οποία πιλότος ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας, στις 7 Αυγούστου και 188 εισιτήρια για το ταξίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής  της Ταιβάν έγιναν ανάρπαστα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με το Focus Taiwan. Η Starlux οργάνωσε άλλη μία πτήση για τους υπαλλήλους και πελάτες που πληρώνουν για τις 16 Αυγούστου, στην οποία και πάλι θα ήταν πιλότος ο πρόεδρος της εταιρείας. Το κόστος των εισιτηρίων ανήλθε στα 144 δολάρια έκαστο.

    Η EVA Airways Corp. γέμισε και τις 309 θέσεις μίας ξεχωριστής πτήσης που πραγματοποίησε την Ημέρα του Πατέρα στις 8 Αυγούστου, είπε η Focus Taiwan.

    Ενοικιάσεις χώρων εργασίας

    Η Air New Zealand Ltd. σκέφτεται να νοικιάσει ένα τμήμα από τα κεντρικά της γραφεία στο Όκλαντ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κόστους της. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι μέχρι και 1/4 των εξαόροφων γραφείων, ή 5,000 τετραγωνικά μέτρα είναι διαθέσιμα.

    Παράδοση φρούτων και λαχανικών

    Ο εταιρεία ταξιδιών χαμηλού κόστους AirAsia Group Bhd., που εμφάνισε απώλειες ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, ξεκίνησε μία πλατφόρμα στο στυλ της amazon.com, και άρχισε να πουλά φρούτα και λαχανικά.

    Η διαδικτυακή επιχείρηση Ourfarm της AirAsia έχει στόχο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εταιρείας στις μεταφορές, τα logistics και τις πληρωμές και να συνδέσει του αγρότες της Μαλαισίας απευθείας με ξενοδοχεία, εστιατόρια και σουπερμάρκετ. Η ιστοσελίδα πουλάει τα πάντα από πατάτες μέχρι ανανάδες και κοτόπουλα.

    Προσφορές All-You-Can-Fly

    Καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τη δραματική μείωση της ζήτησης, οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας άρχισαν να προσφέρουν απεριόριστα πακέτα πτήσεων προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και πάλι στις εσωτερικές πτήσεις.

    Μεταξύ αυτών είναι και η China Eastern Airlines Corp., μία από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές της χώρας, η οποία τον Ιούνιο διαφήμιζε απεριόριστες πτήσεις σαββατοκύριακου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, με μία μόνο χρέωση 487 δολαρίων. Πάνω από 150.000 άτομα χρησιμοποίησαν το πάσο μέσα σε δύο σαββατοκύριακα, τόνισε η εταιρεία. Μάλιστα σε μερικές πτήσεις αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% των επιβατών.

    Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ