• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι απειλές του Τραμπ αναστατώνουν την αγορά των αβοκάντο

    • Bloomberg


    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απειλές του Donald Trump για τα σύνορα με το Μεξικό έχουν βοηθήσει στην άνοδο των τιμών των μεξικανικών αβοκάντο, καθώς οι έμποροι κοιτούν να εξασφαλίσουν προμήθειες. Η μέτρηση όμως αυτής της ανόδου μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Τα αβοκάντο, άλλωστε, είναι commodity μόνο υπό την ευρεία έννοια – δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, όπως η σόγια και τα σχετικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο ή ο χαλκός στη Νέα Υόρκη.

    Οι σχετικά αδιαφανείς αγορές φρούτων και λαχανικών, όπως του αβοκάντο, ξεκινούν από τους παραγωγούς. Ένας δείκτης της ποικιλίας Hass από το Michoacan, στην καρδιά της μεξικανικής παραγωγής, σημείωσε άνοδο 34% την περασμένη εβδομάδα και ενισχύθηκε κατά 2,6% από τη Δευτέρα σε 400 πέσος (21,09 δολάρια) το κουτί, το υψηλότερο από τον Μάιο. Ανά κιλό, η τιμή ανέβηκε στα 44,44 πέσος, από 32,22 πέσος πριν από μία εβδομάδα.

    Και πάλι, αυτός είναι μόνο ένας μέσος όρος που παρέχεται από την κυβέρνηση με βάση τις καθημερινές έρευνες στην Central de Abastos, της πολυσύχναστης αγοράς χονδρικής της πρωτεύουσας του Μεξικού. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον τελικό προορισμό του προϊόντος και υπόκεινται σε καθυστερήσεις.

    Υπάρχουν δεκάδες άλλες τιμές στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας, με βάση την ποιότητα, το μέγεθος και τον προορισμό. Η ποικιλία Hass – γνωστή για την πλούσια, κρεμώδη σάρκα της – αποτελεί το 95% όλων των αβοκάντο που καταναλώνονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ομάδα μάρκετινγκ Avocados From Mexico.

    Ένα άλλο σημείο αναφοράς είναι η τιμή αναφοράς της εγχώριας αγοράς που παρακολουθείται από τον ιστότοπο InfoHass. Αυτή είναι η τιμή στην οποία πωλούν οι παραγωγοί του Michoacan στους συσκευαστές ή τους εξαγωγείς, εκφραζόμενη ως το μέγεθος των αβοκάντο που χωρούν σε ένα κιβώτιο. Για παράδειγμα, το λεγόμενο Calibre 36 πωλείτο έναντι 55 πέσος το κιλό την περασμένη εβδομάδα.

    Έπειτα, υπάρχει η μέση τιμή εξαγωγής στο Τέξας, στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Η άνοδος των τιμών της περασμένης εβδομάδας μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο το φάσμα στις εσωτερικές και τις τιμές εισαγωγής σε διαφορετικούς βαθμούς.

    Οι τιμές για τα αβοκάντο που εισάγονται στο Τέξας αυξήθηκαν πάνω από 40% την περασμένη εβδομάδα, με ένα χαρτοκιβώτιο 25 λιβρών συμβατικού φρούτου να φτάνει περίπου στα 60 δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Στις ΗΠΑ, τα αβοκάντο συνήθως κοστολογούνται σε χαρτοκιβώτια των 25 λιβρών με έως και 84 κομμάτια ή και μόλις 32, ανάλογα με το μέγεθος.

    Καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι η ρητορική του Trump για τα σύνορα θα μαλακώσει σύντομα, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές ίσως πρέπει να συνηθίσουν σε ακόμα πιο απότομες διακυμάνσεις σε αυτήν που ήταν ήδη μια ασταθής αγορά για το συγκεκριμένο superfood.

    Αν και τα τελεσίγραφα για κλείσιμο των συνόρων ανεβάζουν τις τιμές, οι παραγωγοί στο Michoacan ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν πράξη αυτές τις απειλές.

    «Θα ήταν απίστευτα δύσκολο να μεταφέρουμε αλλού αυτές τις τεράστιες ποσότητες αβοκάντο, προκαλώντας πτώση των τιμών και κατάρρευση της σημαντικότερης αγροτικής βιομηχανίας του Michoacan», δήλωσε ο Salvador Ortiz, ιδρυτής της ιστοσελίδας και ραδιοφωνικής εκπομπής InfoHass.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Οι τέσσερις εταιρείες που έλαβαν άδεια για φαρμακευτική κάνναβη – 43 έχουν καταθέσει φάκελο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αναθερμαίνεται η κτηματαγορά: Εκτοξεύτηκαν κατά 42% οι μεταβιβάσεις ακινήτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ο πολυμήχανος δραπέτης: Πώς έκανε επί 17 χρόνια καριέρα παρουσιαστή και τραγουδιστή μέσα στη showbiz



    ΣΧΟΛΙΑ