• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H&M: Κλείνει καταστήματα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες

    • Bloomberg
    H&M


    Οι αλυσίδες λιανικής Hennes & Mauritz (Η&Μ) και Primark είναι προετοιμασμένες για δραματική πτώση των πωλήσεων τους στην Ευρώπη, καθώς το επίκεντρο του κορονοϊού έχει πλέον μεταφερθεί από την Κίνα στη Γηραιά Ήπειρο.

    Η Primark έχει κλείσει καταστήματα που αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών της εσόδων, μετά από τις σχετικές κυβερνητικές απαγορεύσεις. Η H&M κλείνει καταστήματα της σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία έχει πάνω από 24.000 κρούσματα του ιού Covid-19. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Το λιανικό εμπόριο αποτελεί προάγγελο της κρίσης, καθώς η Κίνα αρχίζει να ανακάμπτει και η Ευρώπη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Primark, η οποία προμηθεύεται αρκετά ενδύματα από την Κίνα, επισήμανε ότι οι ελλείψεις εφοδιασμού από την αγορά αυτή θα είναι ελάχιστες. Η H&M, η οποία έκλεισε τα 334 από τα 518 κινεζικά καταστήματά της στην κορύφωση της κρίσης του ιού που σημειώθηκε στην χώρα τον περασμένο μήνα, άνοιξε εκ νέου τα περισσότερα από αυτά.

    Η μετοχή της H&M υποχώρησε κατά 11%, ενώ ο τίτλος της Associated British Foods Plc, μητρική της Primark, έκλεισε με πτώση 5,6%.

    Η ABF τόνισε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού θα της επιφέρει μείωση εσόδων κατά περίπου 190 εκατ. λίρες (234 εκατ. δολάρια) αν τα καταστήματα παραμείνουν κλειστά για τέσσερις εβδομάδες.

    “Το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε απολύσεις είναι πολύ μακρινό”,  δήλωσε ο διευθυντής οικονομικών John Bason σε συνέντευξή του. «Θα υποστηρίξουμε τους υπαλλήλους μας και έχουμε μια ομάδα που εργάζεται 24 ώρες ημερησίως το τελευταίο διάστημα για να προσπαθήσει να μετριάσει τον αντίκτυπο».

    Η H&M με έδρα τη Στοκχόλμη δήλωσε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 24% στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Η βουτιά που σημείωσαν τον Φεβρουάριο εξανέμισε τα ισχυρά κέρδη του Δεκεμβρίου και του πρώτου 15νθήμερου του Ιανουαρίου, που είχε αύξηση 27%.

    Η κρίση πλήττει την H&M εν μέσω της αλλαγής που σημείωσε η εταιρεία στη διοίκηση της. Η Helena Helmersson έγινε διευθύνουσα σύμβουλος στα τέλη Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας τον κληρονόμο της οικογένειας, Karl-Johan Persson.

     



    ΣΧΟΛΙΑ