• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο νέος CEO της Brevan Howard θέλει να αλλάξει τη μορφή του ισχυρού hedge fund

    • Bloomberg

    Ο δισεκατομμυριούχος Alan Howard


    Το hedge fund Brevan Howard είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στην αγορά με τον Alan Howard, τον άνθρωπο που το ίδρυσε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εταιρεία είναι γνωστή για τις κινήσεις της και στην ελληνική αγορά, ενώ στην ιδρυτική της ομάδα περιλαμβάνεται και ο Έλληνας εκατομμυριούχος Τρύφων Νάτσης.

    Ωστόσο, ο Aron Landy, ο οποίος αντικατέστησε τον δισεκατομμυριούχο Alan, στο τιμόνι του Brevan Howard και βρέθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πριν από ένα χρόνο, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση. Να αλλάξει την υφιστάμενη μορφή της επενδυτικής εταιρείας που αποτελεί ένα προσωποκεντρικό hedge fund προσδεμένο στον ιδρυτή του, σε μία επιχείρηση που θα δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προετοιμάζοντας την να αποκτήσει μία νέα οντότητα, ανεξάρτητη από τον επιχειρηματία του οποίου το όνομα βρίσκεται πάνω στην ταμπέλα της.

    Είναι μία σημαντική αποστολή σε μία βιομηχανία η οποίο βασίζεται σε πρόσωπα. Οι περισσότερες αντίστοιχες εταιρείες δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν με επιτυχία ένα αντίστοιχο πλάνο και να φύγουν από τη σκιά του ιδρυτή τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν για το τι θα συμβεί όταν αυτό το άτομο αποχωρήσει ή χάσει το “μαγικό” του άγγιγμα στον χώρο των επενδύσεων. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία που αποτελούν ισχυρούς πελάτες και θέλουν να “παρκάρουν” τα κεφάλαια τους.

    «Με λίγα λόγια, αυτός είναι ο στόχος μου», δήλωσε ο Landy, 58 ετών, στο Bloomberg, σε μια σπάνια συνέντευξη. «Να συνεχίσω να διαφοροποιώ την εταιρεία από την εικόνα ενός τυπικού hedge fund που ελέγχεται και είναι συνυφασμένο με ένα συγκεκριμένο άτομο”.

    Brevan Howard
    Aron Landy

    Ο Howard αποχώρησε από την καθημερινή ενασχόληση του με την εταιρεία στα τέλη του 2019, προκειμένου να εστιάσει στο trading. Επί του παρόντος διαχειρίζεται ένα ποσό από τα δικά του χρήματα, τα κεφάλαια ορισμένων πελατών και περίπου το 1/10 του βασικού fund της εταιρείας, με κεφάλαια αξίας 4,7 δισ. δολαρίων.

    Ωστόσο, αρκετοί άλλοι traers στο Brevan Howard διαχειρίζονται επίσης τα δικά τους κεφάλαια, με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια περιουσιακά στοιχεία. Δεν κερδίζουν μόνο νέους πελάτες, αλλά κόβουν σταδιακά τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του Alan Howard και του ομώνυμου hedge fund, κάνοντας το πολυδιάστατο.

    Ένα από αυτά τα funds, με επικεφαλής τον Rishi Shah, πέτυχε απόδοση 99% το 2020, έτος ρεκόρ για την εταιρεία. Οι πελάτες άρχισαν να επιστρέφουν, τα περιουσιακά στοιχεία διπλασιάστηκαν στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια και το Brevan Howard επιδιώκει τώρα να διαφοροποιηθεί από την τάση της βιομηχανίας να μειώνει τις προμήθειες, προχωρώντας στην αύξηση ορισμένων χρεώσεων.

    Πρόκειται για την θεαματική ανάκαμψη μίας εταιρείας που αντιμετώπιζε προβλήματα μέχρι το 2018. Πάνω από οκτώ από τα δέκα δολάρια που διαχειρίζονταν κάποτε, είτε χάθηκαν, καθώς επιστράφηκαν με το κλείσιμο των funds, είτε τα απέσυραν οι πελάτες λόγω των μη ικανοποιητικών αποδόσεων που είχαν.

    Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο Landy θα πετύχει το στόχο του – αν και ο Howard παραμένει πλειοψηφικός μέτοχος – ο νέος CEO έχει το ελεύθερο να αποφασίσει για το μέλλον του Brevan Howard. Μιλώντας σε μια κλήση στο Zoom από το σπίτι του, ο Landy δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα σχέδιά του, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής.

    To Brevan Howard δημιούργησε οντότητες όπως το fund Coremont για να απελευθερωθεί και να εστιάσει στις επενδύσεις, ενώ εξασφάλισε νέα κεφάλαια δανείζοντας την υποδομή του back office που διαθέτει, σε εξωτερικούς συνεργάτες. Επίσης, έχει κάνει κινήσεις προκειμένου να προσφέρει νέα προϊόντα αλλά και να πραγματοποιήσει συνεργασίες για την από κοινού επένδυση σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    Record Gain

    «Η μετάβαση από το όνομα του ιδιοκτήτη σε ένα ανεξάρτητο brand δεν είναι εύκολη και μόνο μερικοί managers κατάφεραν να το πετύχουν», δήλωσε ο Nicolas Roth, επικεφαλής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στην Reyl & Cie με έδρα τη Γενεύη. Όταν γίνει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μέλλον”.

    Ένας άλλος κίνδυνος για τους επενδυτές είναι ο δρόμος που ακολούθησαν μεγάλα ονόματα όπως ο John Paulson και ο Michael Platt: Επέστρεψαν τα κεφάλαια και μετέτρεψαν την εταιρεία τους σε οικογενειακό γραφείο. Αυτή είναι μία προοπτική που απέρριψε στο παρελθόν η Brevan Howard.

    Σημειώνεται ότι η περιουσία του Howard εκτιμάται από τον Bloomberg Billionaires Index σε 2 δισ. δολάρια.

    Το ξεκίνημα

    Η Brevan Howard ιδρύθηκε το 2002 από τον Howard και τέσσερις ακόμη traders από το γραφείο συναλλαγών σταθερού εισοδήματος της Credit Suisse. Το πρώτο μέρος της επωνυμίας προέρχεται από τα αρχικά των ιδρυτών Jean-Philippe Blochet, Chris Rokos, James Vernon και Τρύφων Νάτσης.

     

    Τρύφων Νάτσης

    Ο Landy ήταν εκεί σχεδόν από την αρχή. Μπήκε στον κόσμο των οικονομικών μετά από το διδακτορικό του στη Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Howard στην Tokai Bank Europe και έγινε μέλος της Brevan Howard το 2003. Πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος, ήταν επικεφαλής του τμήματος κινδύνου.

    Ο Howard, δημιούργησε μία ισχυρή επενδυτική εταιρεία και ενίσχυσε τη φήμη της το 2008, όταν πέτυχε απόδοση 20% εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης που οδήγησε στην “εξάλειψη” τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις παγκόσμιες αγορές.

    Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα, οι πελάτες άρχισαν να αποχωρούν και τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονταν υποχώρησαν από τα 40 δισ. δολάρια το 2013, σε περίπου 6 δισ. δολάρια δύο χρόνια μετά.

    Στη συνέχεια, το 2017, άρχισε να δίνει στους κορυφαίους traders την ευκαιρία να διαχειρίζονται τα δικά τους χρήματα. Τώρα o Landy ηγείται της προσπάθειας να διασφαλίσει ότι η εταιρεία δεν θα υποστεί ποτέ το μέγεθος της ζημίας που την έφερε στο χείλος του γκρεμού την τελευταία δεκαετία.

    Πρόσφατα προσέλαβε τον Peter Hornick, ο οποίος στο παρελθόν στρατολογούσε διαχειριστές κεφαλαίων στην ExodusPoint Capital Management, προκειμένου να επεκτείνει την ομάδα με τους ταλαντούχους traders της εταιρείας.

    Επίσης, παρέχει κάτι που πολλοί διαχειριστές επιθυμούν: την ευκαιρία να διαχειρίζονται το δικό τους fund. Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων και με αυξανόμενο κόστος, η έναρξη μιας νέας επιχείρησης έχει χάσει τη γοητεία της. Ωστόσο, στην Brevan Howard, υπάρχει ένα μονοπάτι για τους όσους πετυχαίνουν τις καλύτερες αποδόσεις, που τους επιτρέπει να αποκτήσουν την δική τους “δεξαμενή” κεφαλαίων.

    «Δεν θέλουν όλοι να διαχειρίζονται το δικό τους fund, καθώς κατανοούν την τεράστια πίεση του να πρέπει να λογοδοτήσουν στους επενδυτές και να βρεθούν στα φώτα της δημοσιότητας”, δήλωσε ο Landy. «Ωστόσο, στηρίζουμε τις φιλοδοξίες τους.»

    Τρύφων Νάτσης: Ένας ισχυρός παίκτης στην επενδυτική σκακιέρα

    Brevan Howard: Στο 1,62% κατήλθε το ποσοστό της στην Πετρόπουλος – Το 6,02% απέκτησαν οι Νάτσης- Παντοπούλου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ