• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα στην Ταϊλάνδη απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ασία

    • Bloomberg


    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η Ταϊλάνδη ξεπερνά κάθε άλλη χώρα της Ασίας όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα.

    Την περασμένη χρονιά, η χώρα έφτασε τα 57 δισ. δολάρια σε αποδείξεις από διεθνείς τουρίστες, σχεδόν τα διπλά από το Μακάο (36 δισ.), την Ιαπωνία (34 δισ.), το Χονγκ Κονγκ (33 δισ.) και την Κίνα (33 δισ.). Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μόνες χώρες που ξεπερνούν την Ταϊλάνδη σε τουριστικά έσοδα είναι η Γαλλία (61 δισ.), η Ισπανία (68 δισ.) και οι ΗΠΑ – οι οποίες κρατούν το παγκόσμιο στέμμα, στα 211 δισ. δολάρια.

    Όλα έχουν να κάνουν με τον τεράστιο αριθμό των τουριστών, με τις αφίξεις να εκτιμώνται στους 40 εκατ. τουρίστες την επόμενη χρονιά – περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της χώρας.

    «Στην Ταϊλάνδη, υπάρχει κάτι για όλους», λέει στο Bloomberg η Rebecca Mazzaro, ειδική στην εταιρία Asia Transpacific Journeys. «Από ένα ιδιωτικό νησί με ιδιωτική βίλα μέχρι καταπληκτικό street food με κανα-δυο δολάρια, υπάρχει μια ποικιλία που την συναντά κανείς σε πολύ λίγες αγορές. Δεν προκαλεί έκπληξη που πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκεί – και ξοδεύουν», εξηγεί η ίδια.

    Ο ετήσιος δείκτης Global Destination Cities της Mastercard κατατάσσει την Μπανγκόκ ως την πόλη με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά. Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι επισκέπτες ξοδεύουν περίπου 173 δολάρια τη μέρα στην Ταϊλανδική πρωτεύουσα, σε αντίθεση με το Ντουμπάι, όπου το ποσό βρίσκεται στα 537 δολ. και την Σιγκαπούρη 286 δολ.

    Μέχρι την επόμενη χρονιά, η πόλη θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τουριστικά έσοδα, με καινούρια θέρετρα, από το Four Seasons, το Rosewood, και το Mandarin Oriental, μέχρι το Waldorf Astoria.

    Υπάρχει ωστόσο ένα τίμημα για αυτή την δημοτικότητα, ειδικά για τις παραλίες και τα νησιά της Ταϊλάνδης. Ήδη, ένα πλήθος πολυτελών γιοτ με τα ξέφρενα πάρτι τους έχουν προκαλέσει τόση μεγάλη ζημιά στο ανέγγιχτο οικοσύστημα του Maya Bay — το φόντο στην ταινία του Leonardo DiCaprio The Beach — που η περιοχή αποκλείστηκε για τέσσερις μήνες προκειμένου να «αναρρώσει».

    Στο Πουκέτ, τον 12ο προορισμό με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο στη λίστα της Mastercard, έχει παρατηρηθεί μια εκτενής μείωση στον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών, η οποία σχετίζεται με την επιδείνωση της μόλυνσης της παραλίας.

    Η πρωτεύουσα στο μεταξύ έχει μείνει μακριά από τα προβλήματα του υπερ-τουρισμού – ίσως επειδή είναι δύσκολο να συμπεριφερθεί κανείς ανάρμοστα σε μια πόλη με 40.000 Βουδιστικούς ναούς.



    ΣΧΟΛΙΑ