• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Credit Suisse: Γιατί η κυριαρχία των αμερικανικών μετοχών φτάνει στο τέλος της

    • Bloomberg


    Αμερικανικές και παγκόσμιες αγορές ακολουθούν δρόμους αντίθετους, με την απόκλισή τους να είναι η μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, όπως υπολογίζει η Credit Suisse. Αυτό, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, σημαίνει ότι το πολυετές ράλι και η κυριαρχία των αμερικανικών μετοχών φτάνει στο τέλος τους.

    «Το χάσμα απόδοσης ανάμεσα στις αμερικανικές και τις μη αμερικανικές μετοχές είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα ετών» γράφουν οι αναλυτές της Credit Suisse. «Η περίοδος της υπεραπόδοσης φτάνει στο τέλος της» προσθέτουν.

    Σημειώνεται ότι ο δείκτης αμερικανικών μετοχών MSCI US Ιndex σημειώνει άνοδο από τις αρχές του έτους, όταν ο παγκόσμιος δείκτης (πλην ΗΠΑ) MSCI World ex US Index παρουσιάζει, στο ίδιο διάστημα, απώλειες.

    Το αμερικανικό ράλι – που συνεχίζεται κόντρα στις προειδοποιήσεις και τα σενάρια απότομης διόρθωσης του τελευταίου έτους – στηρίζεται στην εταιρική κερδοφορία που ανθίζει, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα των μεγάλων φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Τραμπ.

    Οι μετοχές διεθνώς, από την άλλη, έχουν πέσει «θύμα» των φόβων για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου, όπως και του εκρηκτικού συνδυασμού ισχυρού δολαρίου και ακριβού πετρελαίου, που βυθίζει τις αναδυόμενες αγορές και θέτει υπό πίεση την Ευρώπη.

    Ωστόσο, η Credit Suisse εκτιμά ότι δεν αργεί η ώρα που το σκηνικό θα ανατραπεί, με τις αμερικανικές μετοχές υπό πίεση και τις υπόλοιπες σε ανάκαμψη. Δίνει μάλιστα σύσταση «υπεραπόδοσης» (overweight) για ιαπωνικές και αναδυόμενες μετοχές. Ο παράγοντας που πιστεύει ότι θα λυγίσει τις αμερικανικές μετοχές δεν είναι άλλος από το ισχυρό δολάριο, που, όπως επισημαίνει, θα αρχίσει να κάμπτει τις εξαγωγές και τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων.

    Οι υψηλές αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών είναι επίσης ένας παράγοντας που την κάνει να πιστεύει ότι το bull run δεν έχει άλλη ζωή.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, αυτή τη στιγμή οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδα διπλάσια εκείνων των παγκόσμιων με την ψαλίδα να είναι η μεγαλύτερη τουλάχιστον από το 2005.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοσία στον πληθωρισμό έχει αναπτύξει η τουρκική λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ