• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι επενδυτές “τιμωρούν” τις εταιρείες που τοποθετούν γυναίκες στα ΔΣ τους

    • Bloomberg


    Πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υιοθέτησαν ένθερμα τη θεωρία που υποστηρίζει ότι η ποικιλομορφία των μελών της διοίκησης ως προς το φύλο, σημαίνει περισσότερα κέρδη.  Οι επενδυτές ωστόσο, φαίνεται να μην έχουν πειστεί – τουλάχιστον όσον αφορά την προσθήκη γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.

    Μια ανάλυση που εξέτασε τις αποδόσεις χρονικής περιόδου 14 ετών σε περίπου 1.889 εταιρείες, διαπιστώνει ότι, κάθε φορά που διορίζονταν γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, οι μετοχές των εταιρειών κινούνταν πτωτικά επί δύο χρόνια. Η χρηματιστηριακή αξία συγκεκριμένων επιχειρήσεων κατέγραφε πτώση κατά 2,3% κάθε φορά που περιλάμβανε μία επιπλέον γυναίκα στη διοίκηση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Organization Science.

    Οι μέτοχοι τιμωρούν αυτές τις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι η αυξημένη ποικιλομορφία των φύλων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στην απόδοση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, δήλωσε η Kaisa Snellman, επίκουρη καθηγήτρια οργανωτικής συμπεριφοράς στη σχολή INSEAD, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη.

    «Τίποτα δεν συμβαίνει στην πραγματική αξία των εταιρειών», είπε. “Είναι μόνο οι αντιλήψεις που αλλάζουν.”

    Ένα μέρος της μελέτης που διεξήγαγε η Snellman και ο συνεργάτη της από την INSEAD, υποδηλώνει ότι οι προκαταλήψεις των επενδυτών είναι εμφανείς. Οι ερευνητές ζήτησαν από ανώτερα στελέχη με MBA να διαβάσουν φανταστικά δελτία τύπου που αναγγέλλουν νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Οι δηλώσεις ήταν ίδιες, εκτός από το φύλο του νεοεισερχόμενου στελέχους. Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες που προσλαμβάνουν άνδρες ενδιαφέρονται για τα κέρδη και λιγότερο για τις κοινωνικές αξίες και εκείνες που προσλαμβάνουν τις γυναίκες είναι πιο “ήπιες”, ανέφερε η Snellman.

    “Αν κάποιος είναι προκατειλημμένος, είναι η ίδια η αγορά”, είπε.

    Με τα χρόνια, διάφορες μη ακαδημαϊκές εκθέσεις έχουν δείξει ότι η διαφοροποίηση στην ηγεσία έχει ως αποτέλεσμα την εταιρική επιτυχία. Μια ανάλυση της McKinsey & Co. σημείωσε ότι η ποικιλομορφία του διοικητικού συμβουλίου συσχετίζεται με θετικές οικονομικές επιδόσεις.

    Αυτά τα συμπεράσματα ώθησαν τους επενδυτές όπως η BlackRock Inc. και η State Street Global Advisors να πιέσουν τις εταιρείες να προσθέσουν γυναίκες στα συμβούλια τους. Οι γυναίκες αποτελούν πλέον πάνω από το 1/4 των διευθυντών των εταιρειών του S& P 500 και το 20% των διοικητικών συμβουλίων παγκοσμίως.

    Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις αναλύσεις δεν αποδεικνύουν ότι η αυξημένη ποικιλομορφία οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις ή περιθώρια κέρδους. “Έχει γίνει ένα είδος μύθου”, δήλωσε η Snellman: “Προσθέστε μια γυναίκα στο ΔΣ σας, και η εταιρεία θα αρχίσει να πηγαίνει καλύτερα”.

    Για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άμεσοι σύνδεσμοι μεταξύ της ποικιλομορφίας και της απόδοσης των επιχειρήσεων, οι ακαδημαϊκοί όπως η Snellman εξέτασαν τις τιμές των μετοχών. Η έρευνα έχει, μέχρι στιγμής, καταλήξει σε μικτά αποτελέσματα.

    Μια ανάλυση του Σεπτεμβρίου κατέδειξε ότι οι τιμές των μετοχών σημείωσαν άνοδο, αφού οι εταιρείες δημοσίευσαν εκθέσεις που έδειξαν καλύτερα από το μέσο όρο επίπεδα της ποικιλομορφίας ως προς το φύλο. Μία άλλη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι οι επενδυτές τιμωρούν τις εταιρείες χωρίς γυναίκες διευθυντές μετά την ψήφιση ενός νόμου της Καλιφόρνια που επιβάλλει σε όλα τα διοικητικά συμβούλια να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στα μέλη τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Αναφορικά με την οικονομική απόδοση και όχι τη χρηματιστηριακή αξία, πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της εκπροσώπησης δεν έχει ούτε θετικά ούτε αρνητικά αποτελέσματα. Η Snellman αρίθμησε 140 έγγραφα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της ποικιλομορφίας σε οποιοδήποτε επίπεδο και της βελτίωσης της απόδοσης ή άλλων μεγεθών.

    “Για να είμαι ξεκάθαρη, δεν λέω ότι δεν πρέπει να προωθούμε τις γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις”, διευκρινίζει η Snellman. “Επηρεάζει την εταιρεία η ποικιλομορφία ως προς το φύλο των μελών του ΔΣ της; Εάν ρωτήσετε έναν ακαδημαϊκό, η απάντηση είναι όχι “.

     



    ΣΧΟΛΙΑ