• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στη Νότια Κορέα για ομόλογα

    • Bloomberg

    Νότια Κορέα


    Η Νότια Κορέα δείχνει ολοένα και πιο γοητευτική για ορισμένους επενδυτές σε διεθνή ομόλογα, που τη βλέπουν σαν μια όαση αξιοπρεπών αποδόσεων, εν μέσω πιο ασταθών αγορών σε άλλες χώρες.

    Αυτή η γοητεία έχει βοηθήσει μη κυβερνητικές κορεατικές εταιρείες όπως η SK Hynix να ενισχύσουν τη συνολική έκδοση ομολόγων στο εξωτερικό στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και οκτώ χρόνια. Η άνοδος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, δεδομένων του κινδύνων που ενέχει η Νότια Κορέα: μια άσχημη εμπορική διαμάχη με την Ιαπωνία, μία οικονομική ανάπτυξη που προβλέπεται να είναι η πιο αργή εδώ και μια δεκαετία και η αβεβαιότητα με το κομμουνιστικό καθεστώς στα βόρεια της χερσονήσου.

    Η SK Hynix, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στην Ασία, προχώρησε σε πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Ήταν η πρώτη πώληση χρέους προς το εξωτερικό για την εταιρεία από το 2012. Η εταιρεία βγήκε στην αγορά ακόμα και αφού η Moody’s Investors Service υποβάθμισε το outlook για την αξιολόγησή της στη βαθμίδα Baa2 σε αρνητικό τον Ιούλιο, εν μέρει λόγω των περιορισμών στις εισαγωγές ιαπωνικών υλικών ημιαγωγών στη Νότια Κορέα.

    Με τη σωστή τιμολόγηση, ορισμένοι Κορεάτες εκδότες επωφελούνται από τη μεγάλη ζήτηση για υψηλής αξιολόγησης ομόλογα αυτή τη στιγμή. Οι μέσες αποδόσεις των ασιατικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα σε δολάρια μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016 την περασμένη εβδομάδα, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο να ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλέστερα στοιχεία ενεργητικού σταθερού εισοδήματος.

    Η SK Hynix διέθεσε στο εμπόριο το ομόλογο, ακόμη και αφού η Hyundai Capital Services ανέστειλε τη σχεδιαζόμενη προσφορά της την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη την αυξανόμενη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω των εμπορικών εντάσεων και των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα παγκόσμιων οικονομικών δεικτών. Αφού ξέφυγε από την αξιολόγηση junk το 2017, η εταιρεία με έδρα την Icheon είχε αναφέρει ότι ήλπιζε να διαφοροποιήσει τη χρηματοδότησή της μπαίνοντας στην offshore αγορά.

    Οι μη κυβερνητικές κορεατικές εταιρείες όπως η SK Hynix έχουν αυξήσει τις συνολικές εκδόσεις κατά 27% μέχρι στιγμής φέτος, στα 5,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Η άντληση χρημάτων από ξένες αγορές τους δίνει μια εναλλακτική λύση έναντι της πώλησης χρεογράφων σε γουόν.

    Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα offshore ομόλογα από την Νότια Κορέα πωλούνται συνήθως από κρατικές επιχειρήσεις ή τράπεζες, είναι σπάνιες οι προσφορές όπως αυτή της SK Hynix. Το μεγαλύτερο deal αυτής της χρονιάς μέχρι τώρα ήταν τα χρεόγραφα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 500 εκατομμυρίων ευρώ της LG Chem τον Απρίλιο.

    Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η διαμάχη της Νότιας Κορέας με την Ιαπωνία αυξάνουν την αβεβαιότητα για την κορεατική οικονομία, επισκιάζοντας συνολικά τις προοπτικές αξιολόγησης των κορεατικών εταιρειών. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προβαίνει σε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της μείωσης των εξαγωγών της Ιαπωνίας σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τσιπ.

    Αλλά με την ανατροπή της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ να σηματοδοτεί μια «κρίσιμη καμπή» για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, οι αγορές με χαμηλότερη μεταβλητότητα όπως η Νότια Κορέα είναι πιθανώς μια καλή επιλογή αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Todd Schubert της Τράπεζας της Σιγκαπούρης.



    ΣΧΟΛΙΑ