• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γερμανία: Τρικυμία στην κυβέρνηση της Μέρκελ μετα το πολιτικό φιάσκο της Θουριγγίας

    • Bloomberg
    Μέρκελ Γερμανία


    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια αυτή την εβδομάδα μετά το φλερτ του κόμματος της με την άκρα δεξιά στην ανατολική Γερμανία που οδήγησε σε ένα πολιτικό φιάσκο.

    Με το μικρό κρατίδιο της Θουριγγίας να κυριαρχεί ξαφνικά στην πολιτική ζωή στο Βερολίνο, η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της προσπαθούν να κρατήσουν έξω από την τοπική κυβέρνηση το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD. Η ηγεσία του CDU συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί στην πρωτεύουσα για να χαράξει τον δρόμο προς τα εμπρός.

    Σε έναν ασυνήθιστο ελιγμό, η Μέρκελ στρέφεται προς την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος και θέλει να δει τον Μπόντο Ράμελοβ του αντικαπιταλιστικού αριστερού κόμματος να επιστρέφει ως προσωρινός πρωθυπουργός στη Θουριγγία, ανέφερε η Bild am Sonntag. Αυτό θα ακύρωνε επισήμως τον διορισμό του προκάτοχού του, Τόμας Κέμεριχ, μέλους των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών που εξελέγη με την υποστήριξη των τοπικών βουλευτών της CDU και της AfD την περασμένη εβδομάδα, προτού παραιτηθεί το Σάββατο, καθώς οι αντιδράσεις απείλησαν την εθνική κυβέρνηση της Μέρκελ.

    Εντούτοις, ο γενικός γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ απέκλεισε κατηγορηματικά τη Δευτέρα μία συνεργασία με το αριστερό Die Linke, που έχει τις ρίζες του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας.

    «Μιλάμε για πολιτική και έχουμε αποφασίσει για θεμελιώδεις λόγους να μη συνεργαστούμε με την Αριστερά και βεβαίως αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα βοηθήσουμε ένα μέλος του Die Linke να γίνει πρωθυπουργός», δήλωσε ο Τσίμιακ. Ζήτησε μια διακομματική λύση που θα επιτρέψει την εγκατάσταση μιας προσωρινής κυβέρνησης και θα ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές στο κρατίδιο.

    Η αναταραχή στη Θουριγγία κατέφερε ένα νέο πλήγμα στην πρόεδρο της CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η θέση της ως κληρονόμου της Μέρκελ ήδη έτριζε και θα πρέπει να επιβεβαιώσει την εξουσία της μετά την παρέμβαση της καγκελάριου για να σταματήσει η κλιμάκωση της κρίσης.

    Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ απέτυχε να αναγκάσει το κόμμα της στη Θουριγγία να υποστηρίξει πρόωρες εκλογές στην περιοχή και η Μέρκελ επέστρεψε από την Αφρική το Σαββατοκύριακο και απομάκρυνε αιφνιδιαστικά έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που είχε αποκλίνει από τη γραμμή του κόμματος. Αυτό ικανοποίησε ένα βασικό αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, του κυβερνητικού της εταίρου στο Βερολίνο.

    Η παραίτηση του Κέμεριχ μετά από τρεις ημέρες στο αξίωμα μπορεί να φέρει μόνο προσωρινή ηρεμία.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες, των οποίων η στήριξη από τους ψηφοφόρους έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας της Μέρκελ, έκαναν πίσω μετά τις απειλές τους να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό εάν ο Κέμεριχ παρέμενε ως πρωθυπουργός. Ωστόσο, το SPD παραμένει διχασμένο μεταξύ του κατεστημένου του κόμματος και των αριστεριστών, οι οποίοι θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τη συμμαχία με τη Μέρκελ.

    Η αναταραχή της περασμένης εβδομάδας ανέδειξε επίσης τις διχογνωμίες στην CDU. Οι μετριοπαθείς εξέφρασαν απέχθεια για την εμπλοκή του κόμματος σε έναν αδίστακτο ελιγμό, ενώ άλλοι επέκριναν την κίνηση της Μέρκελ να απομακρύνει τον κυβερνητικό αξιωματούχο, το μέλος της CDU Κρίστιαν Χίρτε, σύμβουλο για θέματα Ανατολικής Γερμανίας.

    Μπερδεμένο δίλημμα

    Στη Θουριγγία, ένα κρατίδιο 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, δεν υπάρχει ουσιαστικά κυβέρνηση. Αν και ο συνασπισμός της Μέρκελ πιέζει για νέες εκλογές, το κράτος χρειάζεται μια λειτουργούσα κυβέρνηση για να τις προκηρύξει.

    Ο Μίκε Μόρινγκ, ο ηγέτης της CDU στο κρατίδιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι βουλευτές του «ενοχλήθηκαν» από τις απαιτήσεις του Βερολίνου.

    Ο Ράμελοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης υπό την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους από το 2014, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία και ζήτησε την υποστήριξη της CDU. Είπε ότι το κοινοβούλιο του κρατιδίου θα μπορούσε να ψηφίσει για την εκλογή πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τις 24 Φεβρουαρίου, με τις νέες εκλογές να διεξάγονται μετά την καλοκαιρινή διακοπή εργασιών, σύμφωνα με την Bild.

    Οι ηγέτες όλων των άλλων γερμανικών κομμάτων αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την AfD, η οποία κέρδισε τις πρώτες της έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο το 2017 με μια αντι-μερκελική πλατφόρμα και εκπροσωπείται σε όλα τα κρατικά νομοθετικά σώματα.

    Το Die Linke κέρδισε τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές της Θουριγγίας τον Οκτώβριο με το 31% των ψήφων, ενώ η AfD υπερδιπλασίασε το ποσοστό της στο 23%. Αυτό έδωσε στα παραδοσιακά κόμματα μικρό περιθώριο για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία και ενθάρρυνε την άκρα δεξιά.

    «Ο στόχος για όλους πρέπει να είναι σαφής: η Μέρκελ πρέπει να φύγει, και το συντομότερο δυνατό», είπε ο εκ των ηγετών της AfD, Γεργκ Μόιτεν, τη Δευτέρα στο Facebook. «Ήρθε η ώρα για το τέλος της καταστροφικής καγκελαρίας της Μέρκελ. Ήρθε η ώρα για την AfD».



    ΣΧΟΛΙΑ