• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γερμανία: Αυτή είναι οικονομία. Πώς έκανε πάλι την έκπληξη

    • Bloomberg


    Η  Robert Bosch GmbH κατέγραψε κέρδη και τζίρο ρεκόρ πέρυσι ενώ προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη το 2018. Η Siemens έχει ανακοινώσει πως οι παραγγελίες της στο δ’ τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν 14% σε ετήσια βάση. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς. Μα τι γίνεται στην Γερμανία; ΑΠΛΑ εκτοξεύθηκαν οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια τον τελευταίο μήνα του 2017 με την ισχυρή επίδοση της οικονομία να βοηθά τους εργαζόμενους στην επίτευξη μίας σημαντικής εργασιακής συμφωνίας. Οι παραγγελίες, προσαρμοσμένες εποχιακά και στον πληθωρισμό, αυξήθηκαν 3,8% αφού είχαν υποχωρήσει 0,1% το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας. Οι αναλυτές κατά μ.ο. περίμεναν αύξηση 0,7% στις παραγγελίες. Η ζήτηση ήταν αυξημένη 7,2% σε σχέση με πέρυσι. Η γερμανική οικονομία είναι στο μέσον μίας ανοδικής καμπής, που υποστηρίζεται απ’ τις μεγάλες εγχώριες δαπάνες αλλά και την άνθηση του παγκόσμιου εμπορίου, και η μεταποίηση αποτελεί «αιχμή» της. Κάτι που βοήθησε και το μεγαλύτερο Σωματείο Εργαζομένων της χώρας, που εκπροσωπεί περίπου 3,9 εκατ. εργαζόμενους στο χώρο του μετάλλου και των βιομηχανιών, να κερδίσουν αύξηση απολαβών 4,3% σε βάθος 27 μηνών, συν εφάπαξ επιδόματα αλλά και την επιλογή προσωρινής μείωσης των εργατοωρών.

    Στις διαπραγματεύσεις το Σωματείο IG Metall υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι αξίζουν να λάβουν μέρος απ’ τα ισχυρά βιομηχανικά κέρδη και είχαν απαιτήσει αύξηση 6% σε ένα διάστημα 12 μηνών.

    Είναι ενδεικτικό πως η Robert Bosch GmbH κατέγραψε κέρδη και τζίρο ρεκόρ πέρυσι ενώ προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη το 2018. Επίσης η Siemens έχει ανακοινώσει πως οι παραγγελίες της στο δ’ τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν 14% σε ετήσια βάση.

    «Οι παραγγελίες ήταν εξαιρετικά δυναμικές στο β’ εξάμηνο του 2017», αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. «Η ισχυρή ζήτηση απ’ το εξωτερικό γέμισε τα βιβλία παραγγελιών και δημιούργησε καλό κλίμα στις επιχειρήσεις. Οι γερμανικές βιομηχανίες ξεκίνησαν πολύ δυναμικά το 2018», προσθέτει.

    Η Bundesbank λέει ότι η γερμανική οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική της. Έπειτα από ανάπτυξη 2,2% πέρυσι, που ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ το 2011, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,5% φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ