• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ευρωπαϊκή Super League: Όλες οι λεπτομέρειες για την κίνηση των 12 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης που ταράζει τα θεμέλια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

    • Bloomberg

    φωτογραφία: Bloomberg


    Κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε η είδηση ότι 12 από τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League τον ερχόμενο Αύγουστο.

    Ένα project που αναμένεται να προκαλέσει «σεισμό» στα θεμέλια του αθλήματος και να κάνει ακόμη πλουσιότερους τους ελίτ συλλόγους.

    Οι ομάδες -έξι από την Αγγλία, τρεις από την Ιταλία και τρεις από την Ισπανία που έχουν υπογράψει μέχρι τώρα- θα μπορούν να παίζουν μεταξύ τους εντός της εβδομάδας, δημιουργώντας το αντίπαλον δέος της UEFA Champions League, αναφέρει η ανακοίνωση. Εκτός από τις 15 μόνιμες ομάδες, άλλες πέντε θα προκρίνονται κάθε χρόνο για το λεγόμενο Super League.

    Η δημιουργία ενός νέου τουρνουά της ποδοσφαιρικής ελίτ στην Ευρώπη θα βάλει τέλος στην κυριαρχία της κορυφαίας -επί δεκαετίες- παγκόσμιας διοργάνωσης του Champions League, φέρνοντας επανάσταση στη δομή του αθλήματος. Δισεκατομμύρια δολάρια θα διοχετεύονται στα ανώτερα «κλιμάκια» του αθλήματος, μετά από ένα έτος κατά το οποίο τα έσοδα μειώθηκαν καθώς οι αγώνες γίνονται σε μεγάλο βαθμό σε άδεια στάδια. Οι 15 ιδρυτικές ομάδες θα μοιράζονται μία προκαταβολή ύψους 3,5 δισ. ευρώ (4,2 δισ. δολάρια).

    Μέχρι τώρα στην νέα διοργάνωση θα συμμετέχουν οι ομάδες: Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Αθλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους.

    Πρόεδρος θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης, με αντιπρόεδρο τον Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους και τον Τζόελ Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Atlantia SpA And Abertis Infraestructuras SA News Conference
    Florentino Perez

    «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το φέρουμε στο σημείο που του αξίζει στον κόσμο”, δήλωσε ο Περέζ. “Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους”.

     Το -εν μέρει- κλειστό κλαμπ

    Δημιουργώντας ένα σύστημα στο οποίο πέντε θέσεις το χρόνο θα είναι διαθέσιμες μέσω μιας διαδικασίας προκριματικών, οι διοργανωτές επιδιώκουν να απαντήσουν στην κριτική ότι πρόκειται για ένα κλειστό διαγωνισμό- όπως με το National Football League στις ΗΠΑ και το NBA στη Βόρεια Αμερική. Η ομάδα δεσμεύτηκε επίσης για «πληρωμές αλληλεγγύης» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με το νέο project, οποιοσδήποτε σύλλογος θα μπορεί να παραμένει στο εγχώριο πρωτάθλημά του αλλά θα αποχωρήσει από το Champions League.

    Η FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επισήμανε ότι θα αποκλείσει τους παίχτες που θα συμμετέχουν στη νέα λίγκα. Κάτι τέτοιο δυνητικά θα προκαλέσει χάος στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ.

    Η νέα κίνηση προκάλεσε και αντιδράσεις κορυφαίων πολιτικών ηγετών. Από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μέχρι τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Έρικιο Λέτα που εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενώ από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν επαίνεσε τους γαλλικούς συλλόγους που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής.

    Το προτεινόμενο πρωτάθλημα έρχεται την ώρα που η UEFA, η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, προσπαθεί να προχωρήσει σε ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα. Θέλει να επεκτείνει το τουρνουά της σε 36 ομάδες, δίνοντας σε κάθε ομάδα 10 ομαδικούς αγώνες πριν από το νοκ-άουτ σε σύγκριση με έξι που ισχύει τώρα, μια αύξηση που προκάλεσε αντιδράσει σε ορισμένες ομάδες, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν γιατί έχουν ήδη πάρα πολλά παιχνίδια στη σεζόν.

    Τα σχέδια της νέα λίγκας περιλαμβάνουν:

    -Αρχή τον Αύγουστο με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων, που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας αναμετρήσεις

    -Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα προκρίνονται στα προημιτελικά

    -Οι τέταρτοι και οι πέμπτοι θα παίζουν σε διπλούς αγώνες πλέι-οφ για τις δύο τελευταίες θέσεις της τετράδας

    -Διπλοί νοκ-άουτ αγώνες θα πραγματοποιούνται μέχρι τον τελικό που θα γίνεται τον Μάιο σε ουδέτερη έδρα

    -Το γυναικείο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει επίσης «το συντομότερο δυνατό»

    Οι υποστηρικτές της νέα λίγκας εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει έναν πιο συναρπαστικό διαγωνισμό επειδή οι κορυφαίες ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους πιο συχνά. Θα είναι επίσης επικερδές για αυτούς, με τη μόνιμη συμμετοχή να αντικαθιστά την αβεβαιότητα του Champions League, του οποίου οι ομάδες πρέπει να προκρίνονται ετησίως ή να κινδυνεύουν να χάσουν τα έσοδα από τις εκπομπές και τις χορηγίες.

    Υπάρχουν, ωστόσο, και οι αντίθετες απόψεις.

    Οι οπαδοί της Τσέλσι, η οποία ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς, τόνισαν ότι το θεωρούν απληστία στο ποδόσφαιρο.

    Ο Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος κέρδισε οκτώ τίτλους της Premier League ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τώρα εργάζεται για το Sky Sports, δήλωσε «απολύτως αηδιασμένος» με την κίνηση. Η ιδέα ότι οι ομάδες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε ένα πρωτάθλημα και να μην υποβιβαστούν ποτέ από αυτό είναι, όπως είπε, «απόλυτη ντροπή».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ