• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Βόμβα» για τα τουρκικά assets η απειλή αμερικανικών κυρώσεων μετά την επέμβαση στη Συρία

    • Bloomberg


    Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου υποχωρεί η τουρκική λίρα, ενώ σε τροχιά υποχώρησης κινούνται επίσης μετοχές και κρατικά ομόλογα στην Τουρκία, υπό τον φόβο της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων μετά τη στρατιωτική επέμβασή της στη βορειοανατολική Συρία.

    Η τουρκική λίρα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, στο επίπεδο των 5,87 τουρκικών λιρών ανά δολάριο, την ώρα που τα τουρκικά F-16 βρίσκονταν σε πλήρη δραστηριότητα, βάλλοντας κατά υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική επέμβαση στη Συρία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ να καταθέσει νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η απόδοση του διετούς τουρκικού κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε πάνω από 90 μονάδες βάσης, στο 14,5% που είναι και υψηλό τριών εβδομάδων με βάση τις τιμές κλεισίματος.

    Παράλληλα, ο βασικό δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραφε απώλειες για τέταρτη ημέρα, με «βαρίδι» τις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της χώρας.

    Η απειλή «τιμωρίας» από την Ουάσιγκτον έχει αναζωπυρώσει για τα καλά την ανησυχία των επενδυτών που φοβούνται ότι αν πάρουν ξανά αποστάσεις από την Άγκυρα οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ (όπως είχε συμβεί και το 2018), η τουρκική οικονομία θα δεχθεί για μία ακόμη φορά σοβαρότατο πλήγμα.

    Οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν σε πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, και περιλαμβάνουν περιορισμούς σε στρατηγικούς κλάδους, όπως η ενέργεια και ο στρατός.

    Να σημειωθεί πως η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 3% έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα, «σπάζοντας» ένα κρίσιμο σημείο στήριξης, και κινείτο σήμερα στο επίπεδο των 5,845 λιρών ανά δολάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ