• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έρμαιο της ινδικής μετάλλαξης το πετρέλαιο – Τι βλέπει η αγορά

    HΠΑ: Αποδεσμεύουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα

    Γεώτρηση πετρελαίου


    Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε το πετρέλαιο, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης με τον νέο κορονοϊό στην Ινδία επηρεάζει τις προοπτικές για τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, ενόψει μιας κρίσιμης συνάντησης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη.

    Η προθεσμιακή τιμή του «μαύρου χρυσού» στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 62 δολάρια/βαρέλι μετά από άνοδο 1,2% την Παρασκευή.

    Αντίθετοι άνεμοι

    Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίθετους ανέμους, μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ινδία, τη στιγμή που Κίνα και ΗΠΑ ανακάμπτουν δυναμικά από την πανδημία, με θετικές ενδείξεις και για την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+, η οποία έχει συμφωνήσει να αρχίσει να αυξάνει την προσφορά από τον Μάιο.

    Στα διυλιστήρια της Ινδίας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ενδείξεις πίεσης. Η Mangalore Refinery & Petrochemicals μείωσε τα ποσοστά κατεργασίας, ενώ η Indian Oil δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αναμενόμενη προσφορά για αγορά αργού πετρελαίου από τη Δυτική Αφρική.

    Ο μπαλαντέρ του Ιράν

    Η δυναμική με την οποία ξεκίνησε τη χρονιά το πετρέλαιο υποχώρησε στα μέσα Μαρτίου, καθώς σε κάποιες περιοχές άρχισαν να αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα. Παρόλα αυτά, οι τιμές εξακολουθούν να είναι σχεδόν 30% πάνω το 2021.

    Ένας άλλος μπαλαντέρ που θα μπορεί να επηρεάσει την πορεία της τιμής του πετρελαίου είναι η προοπτική αύξησης της ροής αργού πετρελαίου από το Ιράν, που επιδιώκει και πάλι να υπάρξει πυρηνική συμφωνία και να ελευθερωθεί από τις κυρώσεις των Αμερικανών, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται και η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επίτευξη λύσης παραμένει αβέβαιη.

    «Εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αστάθεια, καθώς το κλίμα στην αγορά παίζει ανάμεσα στην αύξηση της αισιοδοξίας για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ινδία», δήλωσε η Vandana Hari της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει πιθανότατα στην πορεία της προγραμματισμένης μείωσης, τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν αλλάξει αρκετά από την τελευταία τους συνάντηση για να δικαιολογούν αλλαγή της συμφωνίας», πρόσθεσε.

    Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate – WTI) για τον Ιούνιο υποχωρούσε κατά 1,1% στα 61,47 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τα συμβόλαια έχασαν 1,6% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Αντιστοίχως, η τιμή του Brent για τον Ιούνιο υποχωρούσε επίσης κατά 1,1% στα 65,38 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe μετά από άνοδο 1,1% στην προηγούμενη συνεδρίαση.



    ΣΧΟΛΙΑ