• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έχει ακόμα περιθώριο το ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    • Bloomberg


    Το εμπόριο και το Brexit, οι δύο κύριες ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρουσίασαν θετικές εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα, βοηθώντας την αγορά να αναβιώσει το «παγωμένο» ράλι της και να ξεπεράσει ένα πρόσφατο «ταβάνι». 

    Και περισσότερα καλά νέα ήρθαν σήμερα το πρωί: στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και η ιδιωτική κατανάλωση ήταν αμφότερες πολύ ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν. Φαίνεται ότι το καλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών εδώ και μια δεκαετία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    Ο δείκτης Stoxx 600 δοκίμασε το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής και επίσης φλέρταρε με το υψηλό ημέρας. Εξετάζοντας τα futures του Euro Stoxx 50 σήμερα το πρωί, είναι πολύ πιθανό ο Stoxx 600 να φτάσει σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ σήμερα.

    Οι περισσότεροι μεγάλοι δείκτες μετοχών κινούνται πλέον πάνω από τα υψηλά επίπεδα του Νοεμβρίου, επίπεδα που υπήρξαν ισχυρές γραμμές αντίστασης τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η ορμή ξεθώριασε ελαφρώς την Παρασκευή το απόγευμα, καθιστώντας την εικόνα λιγότερο αισιόδοξη. Τα διαγράμματα δείχνουν ότι ο Euro Stoxx 50 άφησε ένα «απαισιόδοξο πεφταστέρι», καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει το αρχικό ράλι, υποδεικνύοντας πιθανή νέα δοκιμασία της ανοδικής τάσης, δήλωσε ο τεχνικός αναλυτής της LCM Andy Dodd σε σημείωμα προς τους πελάτες την Παρασκευή μετά το κλείσιμο.

    Τα επόμενα επίπεδα που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι τα ιστορικά υψηλά. Θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη αν ο Stoxx 600 ξεπεράσει το μακροχρόνιο ταβάνι του. Άλλοι δείκτες αναφοράς, όπως ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC, πρέπει να προχωρήσουν ακόμα πριν φθάσουν σε νέα ρεκόρ.

    Αν και οι δείκτες momentum, όπως ο RSI, δεν έχουν ακόμη φτάσει σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο, το τεχνικό κενό που άνοιξε την Παρασκευή είναι μια προειδοποίηση ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια οπισθοχώρηση αν οι ταύροι αποτύχουν να πιέσουν τις αγορές προς τα πάνω.

    «Αν και η δραστηριότητα των τιμών την Παρασκευή ήταν εντυπωσιακή, οι αγορές δεν έχουν πολύ περισσότερο χώρο για ανοδική πορεία και συνυπολογίζονται πολλές θετικές πτυχές», λέει ο στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank Andreas Lipkow. «Η οικονομική αισιοδοξία πρέπει τώρα να υποστηρίζεται από γεγονότα».

    Η Esty Dwek, επικεφαλής στρατηγικής για τις παγκόσμιες αγορές της Natixis Investment Managers, αναφέρει ότι η αρχική θετική αντίδραση των χρηματιστηρίων μετά τις βρετανικές εκλογές «δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί», καθώς η σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ παραμένει κεντρικής σημασίας για περαιτέρω εξελίξεις. «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να είναι εύκολες και δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε.

    Με τα στοιχεία για τον PMI του Δεκεμβρίου στη σημερινή ημερήσια διάταξη, οι επενδυτές θα έχουν τα πρώτα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία, ενώ ο δείκτης Ifo της Γερμανίας θα είναι το επόμενο σημείο ελέγχου την Τετάρτη. Οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν ότι η συγχρονισμένη επιβράδυνση από το 2019 θα αντιστραφεί κάπως το επόμενο έτος. Όμως, ενώ υπογραμμίζουν ότι η άποψή τους δεν περιλαμβάνει μία αμερικανική ύφεση, πολλαπλά μοντέλα δείχνουν ότι ο κίνδυνος της τελευταίας δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως.

    Εν κατακλείδι: Το περιθώριο σφάλματος είναι πιθανώς μικρό και αν τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν ανακάμψουν, το επιμηκυμένο ράλι των μετοχών μπορεί να δυσκολευτεί να επεκτείνει το ράλι των ταύρων στο επόμενο έτος. Η εβδομάδα μπορεί επίσης να καταλήξει να είναι ασταθής, με μια μεγάλη λήξη option αυτήν την Παρασκευή, που θα μπορούσε να κάνει τους traders και τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τον κίνδυνό τους.



    ΣΧΟΛΙΑ