• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δύο από τα χειρότερα νομίσματα της Ασίας πάνε για τον καλύτερο μήνα τους εδώ και χρόνια


    Η ινδική ρουπία και η ινδονησιακή ρουπία, δύο από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία, περιορίζουν γρήγορα τις απώλειές τους και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν προχωρήσει από την αποτροπή μίας κατάρρευσης στους πανηγυρισμούς για τα κέρδη.

    Τα δύο νομίσματα είναι έτοιμα να τερματίσουν τον Νοέμβριο με κέρδη άνω του 5% το καθένα, την καλύτερη μηνιαία πρόοδο από το 2015 τουλάχιστον. Και τα δύο ενισχύθηκαν την Πέμπτη, καθώς τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, πυροδότησαν στοιχήματα για βραδύτερη αύξηση των επιτοκίων, μειώνοντας την πίεση στις αναδυόμενες αγορές.

    Η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών στη Ασία ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, βοηθώντας στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τους εισαγωγείς αργού πετρελαίου, και η αισιοδοξία άρχισε να οικοδομείται πάνω στην αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ινδονησιακή ρουπία έπεσε στα πιο αδύναμα επίπεδά της από το 1998 τον Οκτώβριο, ενώ η ινδική ρουπία είχε πέσει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ πριν ανακάμψει.

    Αυτά ήταν “τα νομίσματα που χτυπήθηκαν σκληρότερα φέτος και έχουν επωφεληθεί από ορισμένα πράγματα, κυρίως από την πτώση της τιμολόγησης της Fed και από την αντίληψη περί αυξημένης αισιοδοξίας“, δήλωσε ο Dushyant Padmanabhan, αναλυτής νομισμάτων της Nomura Holding Inc. στη Σιγκαπούρη. “Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν επίσης, όπως και οι θετικές προσδοκίες για το εμπόριο πριν από τη διάσκεψη κορυφής Xi-Trump στην G-20″.

    Για την Τράπεζα της Ινδονησίας, είναι μια μεγάλη ανάκαμψη από τους μήνες της παρέμβασης και των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς επεδίωκε να σταθεροποιήσει τη ρουπία και να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων. Σήμερα επικεντρώνεται στην παροχή χώρου για την περαιτέρω ενίσχυση του νομίσματος, σύμφωνα με τον Nanang Hendarsah, εκτελεστικό διευθυντή για τη νομισματική διαχείριση στην κεντρική τράπεζα.

    Οι μετοχές και τα ομόλογα της Ινδονησίας είναι πολύ ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της ρουπίας”, δήλωσε ο Satria Sambijantoro, οικονομολόγος της PT Bahana Sekuritas. “Έτσι, όταν άκουσαν τα αισιόδοξα σχόλια του Powell, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας για να αφήσει τη ρουπία να ανατιμηθεί, αυξήθηκαν οι ξένες εισροές”.

    Η ρουπία ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 14,349 έναντι του δολαρίου στις 1:05 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ η ρουπία κέρδιζε 0,9% στα 69,9713. Οι χρηματιστηριακές αγορές και στις δύο χώρες σημείωσαν άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκληρή ανακοίνωση της Intralot: Υπερβολική η πτώση της μετοχής-Ανυπόστατες οι φήμες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Fed καθησυχάζει τις ασιατικές αγορές, πλην της Κίνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Στο «σφυρί» το εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι για 17 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ