• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Deutsche Bank και ιταλικές τράπεζες στο επίκεντρο των stress tests

    • Bloomberg
    Deutsche Bank


    Δεν είναι μόνο οι ιταλικές τράπεζες που θα πρέπει να ανησυχούν για το σκληρότερο τραπεζικό τεστ στην ιστορία της Ευρώπης. Οι γερμανικές τράπεζες επίσης θα νιώσουν τον πόνο.

    Ειδικά η Deutsche Bank θα πληγεί βαρύτερα, λόγω του αυστηρότερου σεναρίου που θα εφαρμοστεί για τις γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Ο κύριος δείκτης χρηματοπιστωτικής ισχύος της Deutsche Bank θα υποχωρήσει, τοποθετώντας την στο κάτω μισό των τραπεζών που περιλαμβάνονται στα stress tests, είπε ένας από αυτούς. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

    Πάνω από μία δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες διαπραγματεύονται ακόμα σε κλάσματα των αξιών που είχαν φτάσει στη διάρκεια των καλών εποχών και δυσκολεύονται να προχωρήσουν πέρα από την διόρθωση των δραστηριοτήτων τους. Αντιμετωπίζουν επίσης άλλες προκλήσεις, από λογιστικές αλλαγές έως επιβραδυνόμενες οικονομίες σε πολλά μέρη του κόσμου και περιορισμένα περιθώρια κέρδους εν μέσω χαμηλών επιτοκίων.

    Καθώς οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις στο εσωτερικό, οι ιταλικές τράπεζες βλέπουν τα κεφαλαιακά τους επίπεδα να διαβρώνονται μετά από μία αντιπαράθεση ανάμεσα στη λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πυροδότησε μία αποδυνάμωση των κρατικών ομολόγων. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν κατρακυλήσει και ο οίκος S&P Global Ratings έχει μειώσει το outlook του για 11 από τις τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Intesa Sanpaolo, Banca IMI και Mediobanca.

    Τα αποτελέσματα των stress tests θα δείξουν πόσο ανθεκτικές είναι 48 τράπεζες σε μία ακραία οικονομική δυσκολία. Αν και δεν υπάρχει βαθμός επιτυχίας ή αποτυχίας, το αποτέλεσμα των stress tests μετράει γιατί βοηθά στο να διαπιστωθεί αν οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια ή αν μπορούν αντίθετα να αυξήσουν τα μερίσματα προς τους μετόχους και τα μπόνους του προσωπικού τους.

    Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που καταρτίστηκε πέρυσι, υποθέτει ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας θα ανέβει κατά 125 μονάδες βάσεις από τα τέλη του 2017. Αν και οι γενικές τιμές στο Bloomberg δείχνουν ότι η απόδοση έχει ήδη αυξηθεί πάνω από αυτά τα επίπεδα φέτος, η Ιταλία είναι πολύ μακριά από την οικονομική ανάπτυξη που προδιαγράφεται στα stress tests.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa, Carlo Messina, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την επίπτωση της πτώσης της αξίας των ιταλικών ομολόγων και ότι δεν υπάρχει “απολύτως” καμία ένδειξη για απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας.

    Οι επενδυτές σε γερμανικές τράπεζες ίσως εστιάσουν στον φαύλο κύκλο της αδύναμης τραπεζικής κερδοφορίας και της χαμηλότερης ανάπτυξης στα stress tests. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή συνυπολογίζει και τις απώλειες από σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα, και η Deutsche Bank έχει πολλά από αυτά.

    Η NordLB έχει τον πιο αδύναμο ισολογισμό από όλες τις γερμανικές τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests, και άνθρωποι με γνώση του θέματος είπαν ότι αναμένουν ο κύριος κεφαλαιακός δείκτης της τράπεζας να πέσει στο 7%, πολύ χαμηλότερα από τις απαιτήσεις. Η NordLB πιθανόν να συνεργαστεί με ανταγωνιστές της για να βοηθήσει στη συγκέντρωση της πιο κατακερματισμένης τραπεζικής αγοράς.

    Η μεγάλη εικόνα

    Κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται από γεγονότα όπως το Brexit. Τα stress tests θα λάβουν αυτό υπόψη με “μία ευρεία γκάμα μακροοικονομικών κινδύνων”, που πιθανόν προκύπτουν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

    Γενικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες “θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με τα προηγούμενα τεστ, γιατί έχουν ισχυρότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια και λιγότερο ριψοκίνδυνα assets”, σημείωσε σε έκθεσή του ο Bernd Ackermann, αναλυτής της S&P. Ωστόσο, η εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων στα tests και οι “ελαφρώς πιο ακραίες μακροοικονομικές υποθέσεις” πιθανόν να εξισορροπήσουν αυτά τα οφέλη, είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο μνημόνιο «βλέπει» η FAZ: Αμφίβολο κατά πόσον η Ελλάδα θα τα καταφέρει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόλαση» οι πλειστηριασμοί τον Νοέμβριο: Πήρε «φωτιά» η πλατφόρμα-Στο σφυρί 21.892 ακίνητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Το σχέδιο της Spar για 330 καταστήματα στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα



    ΣΧΟΛΙΑ