• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Coupang: Η “Αmazon” της Νότιας Κορέας στο αμερικανικό χρηματιστήριο – Ο ρόλος της SoftBank

    • Bloomberg

    Bom Kim, CEO της Coupang


    Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου της Νότιας Κορέας Coupang και μια ομάδα μετόχων της -μεταξύ των οποίων και η SoftBank– κατάφεραν να συγκεντρώσουν 4,6 δισ. δολάρια μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς που πραγματοποίησε η εταιρεία.

    Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες IPO ασιατικής εταιρείας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς διέθεσε 130 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 35 δολαρίων έκαστη. Η τιμή ξεπέρασε το αρχικό εύρος διάθεσης που ήταν μεταξύ 32 δολαρίων έως 34 δολαρίων, επισήμανε.

    Η IPO της επιχείρησης λιανικών πωλήσεων είναι η μεγαλύτερη σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ από τότε που η Uber Technologies συγκέντρωσε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η δημόσια προσφορά της Coupang είναι επίσης η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα την Ασία στη Νέα Υόρκη, από την IPO της Alibaba Group ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, τη μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στις ΗΠΑ.

    Η Coupang και οι υφιστάμενοι μέτοχοι της είχαν προγραμματίσει να πουλήσουν 120 εκατομμύρια μετοχές. Το αρχικό εύρος ήταν από 27 δολάρια έως 30 δολάρια ανά μετοχή, αλλά λόγω της ισχυρής ζήτησης από τους επενδυτές αυξήθηκε.

    Inside Coupang Fulfillment Center As The E-commerce Giant Files for IPO

    Με 35 δολάρια ανά μετοχή, η Coupang θα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 60 δισ. δολάρια, με βάση τις μετοχές που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό της δελτίο.

    Η εταιρεία πούλησε 100 εκατομμύρια νέες μετοχές, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι πούλησαν 30 εκατομμύρια μετοχές.

    Η επιστροφή της SoftBank

    Ο ιαπωνικός κολοσσός SoftBank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της, έχει αποκομίσει κέρδη άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την IPO, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τη φήμη του ιδρυτή της, Masayoshi Son, για την σωστή επιλογή start up εταιρειών, ακόμη και μετά από αρκετές λανθασμένες κινήσεις.

    Τον Νοέμβριο του 2018, το Vision Fund της SoftBank επένδυσε 2 δισ. δολάρια στην εταιρεία σε μια συμφωνία που υπολόγιζε την αποτίμηση της Coupang στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρουν πηγές. Αυτή η χρηματοδότηση ακολούθησε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που είχε επενδύσει η ίδια η SoftBank το 2015, αποτιμώντας την νεοσύστατη τότε εταιρεία σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Coupang ιδρύθηκε το 2010 από τον Bom Kim, ο οποίος παράτησε το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και εξελίχθηκε στην “Amazon” της Νότιας Κορέας.

    Η εταιρεία επέκτεινε επιθετικά τις δραστηριότητες παράδοσης και logistics, καταφέρνοντας να έχει το 70% του πληθυσμού της χώρας σε ακτίνα 7 μιλίων από τα κέντρα διανομής της, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της. Η Coupang έχει επίσης επενδύσει σε νέους επιχειρηματικούς τομείς όπως υπηρεσίες παράδοσης φαγητού και streaming.

    H διαπραγμάτευση των μετοχών της ξεκινά την Πέμπτη, με το σύμβολο CPNG.

    Διαβάστε ακόμα:

    Μπαράζ δημόσιων προσφορών (IPO) στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες αναζητούν κεφάλαια από τις αγορές

    SoftBank: Πούλησε μετοχές της Uber αξίας 2 δισ. δολαρίων – Το επόμενο στοίχημα της εταιρείας

    Η ανατρεπτική ιστορία του άστεγου που έγινε CEO μίας εταιρείας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ