• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Commerzbank: Kέρδη-έκπληξη στο πρώτο τρίμηνο και αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων

    • Bloomberg
    Manfred Knof, CEO Commerzbank

    Manfred Knof, CEO Commerzbank


    Κέρδη-έκπληξη εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Commerzbank και προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεων της για τα ετήσια έσοδα.

    Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τον CEO της γερμανικής τράπεζας, Manfred Knof, ο οποίος παρουσίασε τη νέα στρατηγική αναδιάρθρωσης με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας.

    Τα έσοδα εκτινάχθηκαν κατά 35% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η τράπεζα ακολούθησε την πορεία των ανταγωνιστών της που επωφελήθηκαν από το trading και τις νέες συνθήκες στην επενδυτική τραπεζική. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 133 εκατ. ευρώ (161 εκατ. δολάρια), έναντι προβλέψεων για ζημιές 53 εκατ. ευρώ.

    Τα έσοδα στο σύνολο του έτους αναμένεται να διαμορφωθούν λίγο υψηλότερα από αυτά του 2020, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση.

    Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνει η τράπεζα με επικεφαλής τον Knof, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία τον Ιανουάριο και πολύ γρήγορα παρουσίασε 4ετές πλάνο ανάκαμψης, με επίκεντρο τη μείωση περίπου κατά 1/5 του κόστους λειτουργίας της τράπεζας και τη συρρίκνωση κατά ¼ του εγχώριου προσωπικού της.

    Η Commerzbank επωφελήθηκε από την αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο τρίμηνο, ενώ ένα όφελος 126 εκατομμυρίων ευρώ από το στοχευμένο πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοήθησε στην αντιστάθμιση της πίεσης στα καθαρά έσοδα από τόκους.

    «Ξεκινήσαμε τη χρονιά με πολύ ισχυρά αποτελέσματα και έχουμε επιτύχει θετικά καθαρά αποτελέσματα μετά την αναδιάρθρωση των χρεώσεων», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η CFO Bettina Orlopp . «Ο ισχυρός κλάδος κινητών αξιών συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το αποτέλεσμα και μας επέτρεψε να αντισταθμίσουμε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια».

    Το κόστος για τα “κουρεμένα” δάνεια μειώθηκε πάνω από το μισό σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και σύμφωνα με την τράπεζα σε ετήσια βάση θα είναι ακόμη μικρότερο από το εκτιμώμενο εύρος των 0,8 έως 1,2 δισ. ευρώ.

    Η Commerzbank την περασμένη εβδομάδα αύξησε το αναμενόμενο κόστος του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τρίτη, η τράπεζα αποκάλυψε συμφωνία για την εξωτερική ανάθεση των συναλλαγών επί μετοχών και της ανάλυσης στη γαλλική τράπεζα Oddo BHF στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

    Η μονάδα εταιρικών πελατών υπό τον Michael Kotzbauer πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος, καθώς η Commerzbank αποχωρεί από αρκετές χώρες και απομακρύνεται από πελάτες που δεν αποφέρουν κέρδη. Αντίθετα, θα επικεντρωθεί περισσότερο στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες της Γερμανίας.



    ΣΧΟΛΙΑ