• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Colpo grosso με κρυπτονομίσματα στην Τουρκία: Πώς έκαναν φτερά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια

    • Bloomberg
    Πάνω από τα 2,7 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκε η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων


    Σε καταγγελία για απάτη προχώρησαν οι χρήστες του τουρκικού χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex, όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις επενδύσεις τους, με τον δικηγόρο τους να υποστηρίζει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να έχουν κλαπεί.

    Ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου εξαφανίστηκε και φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα.

    “Έχουμε κινηθεί νομικά”, δήλωσε ο Oguz Evren Kilic, ο οποίος εκπροσωπεί έναν απροσδιόριστο αριθμό χρηστών του Thodex. Με τον αριθμό των ενεργών χρηστών να κυμαίνεται στις 390.000, τα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν “χαμένα” μπορεί να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, επισήμανε. Ένας εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε έρευνα, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

    Ο Kilic ισχυρίστηκε ότι ο Faruk Fatih Ozer, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Thodex, εγκατέλειψε τη χώρα την Τετάρτη το απόγευμα μέσω εμπορικής πτήσης από την Κωνσταντινούπολη.

    Ο Ozer δεν έχει απαντήσει στον καταιγισμό κλήσεων στο κινητό του τηλέφωνο. Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren είπε ότι πήγε στην Αλβανία, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία που κατά τους ισχυρισμούς του απεικόνιζε τον Ozer στο αεροδρόμιο.

    Καθώς οι αρχές και οι πελάτες προσπαθούν να ανακαλύψουν τις λεπτομέρειες του τι ακριβώς συνέβη στον Ozer, το Thodex και τα χρήματα που επενδύθηκαν σε αυτό, αξιωματούχοι ζητούν άμεσα ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

    Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση “το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε στο Bloomberg ο Cemil Ertem, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στον συγκεκριμένα τομέα έχουν δημιουργηθεί συστήματα πυραμίδας. Η Τουρκία θα εφαρμόσει αναμφίβολα έναν κανονισμό που ευθυγραμμίζεται με την οικονομία της αλλά παρακολουθώντας παράλληλα τις παγκόσμιες εξελίξεις”.

    Η εκστρατεία του Dogecoin

    Το Thodex πραγματοποίησε μία καμπάνια για την προσέλκυση επενδυτών στα μέσα Μαρτίου, λέγοντας ότι θα διανείμει εκατομμύρια Dogecoins στους καινούργιους χρήστες.

    Η ιστοσελίδα του αναφέρει ότι έχουν διανεμηθεί 4 εκατομμύρια Dogecoins, αν και πολλοί άνθρωποι με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν ότι δεν τα έλαβαν ποτέ.

    Η αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου οφείλεται σε μία «προσφορά συνεργασίας», ανέφερε η εταιρεία με δήλωση της στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι υπηρεσίες δεν θα παρέχονται για «περίπου τέσσερις με πέντε εργάσιμες ημέρες», μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση του μεριδίου και οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, επισήμανε.

    Διαβάστε ακόμα:

    Bitcoin: Δοκιμάζεται η «μανία» για crypto μετά την ισχυρή πτώση – Κέρδη 690% μέσα στο 2021

    Dogecoin: Στα 50 δισ. δολάρια η αξία του κρυπτονομίσματος – Ξεπέρασε την Ford και την Kraft

    Brian Armstrong (Coinbase): O νέος δισεκατομμυριούχος της αγοράς κρυπτονομισμάτων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ