• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Σε συνθήκες απόγνωσης οι αγοραστές λόγω της μειωμένης προσφοράς


    Ο Λούντβιχ Καρλ είναι κολλημένος στο σπίτι, ανησυχώντας για τους ηλικιωμένους συγγενείς του. Την ίδια στιγμή, η επιχείρησή του ανθεί.

    Ο Λούντβιχ Καρλ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Swiss Gold Safe, εταιρείας διαχείρισης θησαυροφυλακίων υψηλής ασφαλείας στις Άλπεις, όπου αποθηκεύονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων για εύπορους ξένους υπηκόους, καθώς η πανδημία Covid-19 επιδεινώνεται. Η εταιρεία βοηθά συνήθως τους πελάτες της να αγοράζουν χρυσό, αλλά οι κυβερνήσεις έκλεισαν σωρεία επιχειρήσεων εν μέσω της κρίσης, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να πάρουν στα χέρια τους πολύτιμα μέταλλα σε υλική μορφή.

    “Είναι τελείως τρελό αυτό που συμβαίνει”, λέει ο Καρλ. «Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος θέλει να αγοράσει χρυσό, του εύχομαι καλή τύχη. Οι περισσότεροι έμποροι χρυσού έχουν κλείσει», προσθέτει.

    “Η ελβετική βιομηχανία κατεργασίας, ένας σημαντικός διεθνής κόμβος κατεργασίας του χρυσού σε ράβδους και κέρματα, έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό λόγω της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του ιού. Η αναστολή των πτήσεων αναστέλλει με τη σειρά της οποιαδήποτε σχέδια μεταφοράς χρυσού στον κόσμο και οι επιχειρήσεις εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, επιβραδύνοντας τη βιομηχανία των πολύτιμων μετάλλων την ώρα που η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται.

    «Η εφοδιαστική αλυσίδα σφίγγει όλο και περισσότερο», λέει η Ντέμπρα Τόμσον, διευθύντρια πωλήσεων για τον χρυσό στην IBV International Vaults, η οποία διαθέτει χρηματοκιβώτια και υπηρεσίες αγοράς πολύτιμων μετάλλων παγκοσμίως. “Την τελευταία φορά που είδα αυτό το χάος στην αγορά ήταν με την 11η Σεπτεμβρίου», προσθέτει.

    Οι ιδιώτες επενδυτές αγοράζουν συνήθως ράβδους χρυσού βάρους 1 κιλού ή λιγότερο, πολύ μικρότερες από αυτές που διακινούνται μεταξύ τραπεζών. Η έλλειψη προσφοράς επηρεάζει κυρίως το χαμηλότερο κομμάτι της αγοράς.

    Αυτοί που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν μικρότερες χρυσές ράβδους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξουν οι βιομηχανίες κατεργασίας. Τρεις από τις μεγαλύτερες στον κόσμο – η Valcambi, η Argor-Heraeus και η μονάδα του ομίλου MKS PAMP Group – εδρεύουν στο Τιτσίνο, ένα ελβετικό καντόνι που συνορεύει με τη βόρεια Ιταλία, την περιοχή δηλαδή που επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία από τον ιό.

    «Πουλάμε ακόμα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε τις παραδόσεις», λέει η Τόμσον. «Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να το δεχθεί, το κάνουμε. Αλλιώς, οι συναλλαγές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο», συμπληρώνει.

    «Η τιμή του χρυσού αυξομειώνεται αυτόν το μήνα, καθώς κάποιοι επενδυτές πούλησαν πολύτιμα μέταλλα για να καλύψουν margin calls κατά τη διάρκεια του χειρότερου sell off που έχουμε δει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Άλλοι πούλησαν για να αγοράσουν άλλα assets, όπως το δολάριο. Οι αγοραστές επέστρεψαν στην αγορά αυτήν την εβδομάδα χάρη στα επιθετικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που μείωσαν την πίεση εξεύρεσης χρημάτων.

    Η τιμή spot του χρυσού έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 8% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, κοντά στα 1.617 δολάρια ανά ουγγιά. Η Goldman Sachs ανέφερε ότι η τιμή του χρυσού είναι πιθανότατα σε σημείο καμπής και πως είναι ώρα να αγοράσει κανείς. Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι αυξάνει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές του εξορυκτικού κλάδου και ο βετεράνος επενδυτής Μαρκ Μόμπιους σημείωσε ότι δεν είναι ώρα να πουλήσει κανείς.

    «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν χρυσό και αυτή μπορεί να είναι μια καλή εποχή για να αυξήσουν τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους – στην πραγματικότητα σκέφτομαι κι εγώ ο ίδιος να το κάνω», δήλωσε ο Μόμπιους στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Τα πράγματα είναι δυσκολότερα για όσους θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το πραγματικό μέταλλο. Η πανδημία δημιουργεί ελλείψεις ακόμη και για μερικά από τα πιο δημοφιλή νομίσματα, όπως το νοτιοαφρικανικό Krugerrand και το καναδικό Maple Leaf. Έτσι, ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται λιγότερο επιλεκτικός όταν θέλει να αγοράσει.

    «Πριν από δύο μήνες, ένας αγοραστής θα είχε τις προτιμήσεις του», δηλώνει ο Σίμους Φαχί, συνιδρυτής της Merrion Vaults, η οποία ασχολείται με τη φύλαξη χρυσού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. «Τώρα θα αγοράσουν οτιδήποτε μπορούν να πάρουν τα χέρια τους. Θέλουν απεγνωσμένα να πάρουν χρυσό σε υλική μορφή», προσθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ