• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Μέχρι και από την Αυστραλία ανεφοδιάζεται πλέον η Νέα Υόρκη για να καλυφθούν οι ελλείψεις

    χρυσός


    Σε αύξηση της παραγωγής ράβδων χρυσού του ενός κιλού προχωρά το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης χρυσού της Αυστραλίας με στόχο την κάλυψη της ανεπαρκούς προσφοράς στις ΗΠΑ που έχει οδηγήσει σε άνοδο το premium για τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη.

    Η κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδίων που κρατά καθηλωμένα τα επιβατηγά αεροσκάφη -τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προϊόντων χρυσού- και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στη λειτουργία κάποιων εργοστασίων έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα των ορθογώνιων ράβδων, που χρησιμοποιούνται συνήθως για το κλείσιμο προθεσμιακών συμβολαίων στο Comex.

    «Παράγουμε όσο πιο πολλές ράβδους μπορούμε, γύρω στους επτάμιση τόνους την εβδομάδα αυτήν τη στιγμή και οι προπωλήσεις μας φτάνουν μέχρι και τον Μάιο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Richard Hayes, διευθύνων σύμβουλος της Perth Mint. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις ράβδους αυτές καταλήγουν να παραδίδονται στο Comex».

    Ένα χαοτικό διήμερο στα τέλη Μαρτίου, το premium για τα futures στη Νέα Υόρκη, έναντι της τιμής άμεσης παράδοσης του Λονδίνου, ανέβηκε πάνω από τα 70 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων. Έκτοτε, η ψαλίδα έχει μειωθεί γύρω στα 21 δολάρια, ενώ σε κανονικές συνθήκες δεν είναι πάνω από λίγα δολάρια.

    Το εργοστάσιο στην Αυστραλία εκτιμά πως η αυξημένη ζήτηση δεν είναι κάτι που θα διαρκέσει. «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση, όπου υπάρχει άφθονο μέταλλο, αλλά βρίσκεται απλά στη λάθος μορφή και στο λάθος μέρος», υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας.

    Ενώ στην αγορά χρυσού του Λονδίνου διακινούνται ράβδοι των 400 ουγγιών (12,5 κιλών), ιστορικά τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης στη Νέα Υόρκη έχουν αντίκρυσμα σε ράβδους των 100 ουγγιών και του 1 κιλού.

    Ένα άλλο παρελκόμενο της πανδημίας είναι ότι το εργοστάσιο έχει αναγκαστεί να διαφοροποιηθεί και σε επίπεδο προμηθευτών για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί. Έτσι, πέραν των παραδοσιακών προμηθευτών του στην Αυστραλία και στις γειτονικές χώρες, το Perth Mint υπέγραψε το τελευταίο 12μηνο νέες συμβάσεις και με βορειοαμερικανούς παραγωγούς, αλλά και με επιχειρήσεις στη δυτική Αφρική.

    Την ίδια στιγμή, βλέπει ισχυρή ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα από επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω κυρίως της ανησυχίας για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης.

    «Για κάθε νόμισμα που παράγουμε, χρυσό ή αργυρό, θα μπορούσαμε πιθανότατα να πουλάμε πέντε ή έξι», λέει ο κ. Hayes. «Η ισχυρή αυτή ζήτηση θα κρατήσει λίγο περισσότερο, εκτιμώ, καθώς ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί άσχημα από όλη αυτήν την καταστροφή του Covid».



    ΣΧΟΛΙΑ